(11.40 hodin)

(pokračuje Buzková)

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci. V hlasování pořadové číslo 49 rozhodneme o návrhu na odročení tohoto bodu, a to do příští schůze Poslanecké sněmovny. V souladu s jednacím řádem a také proto, že se již nikdo nehlásil, před hlasováním o tomto bodu ukončím rozpravu. Po uzavření rozpravy můžeme hlasovat o návrhu na odročení.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 49. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 49 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 149 vyslovilo 147, nikdo nebyl proti.

 

Tím končím projednávání tohoto bodu.

 

Dalším bodem je

 

15.
Vládní návrh zákona o evidenci obyvatel a rodných číslech
a o změně zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení,
ve znění pozdějších předpisů (zákon o evidenci obyvatel)
/sněmovní tisk 441/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 441. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr vnitra Václav Grulich, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vám znovu předložil a stručně uvedl zákon, který už v této sněmovně byl jednou projednáván a dospěl až do třetího čtení, kdy byl v konečné fázi zamítnut.

Samozřejmě že máte v paměti i včerejší jednání, kdy jsme projednávali dva zákony vrácené Senátem, které jsou v úzké souvislosti s tímto návrhem zákona, a kde bylo řečeno, že je nezbytné, aby tyto zákony byly uvedeny v účinnost současně, protože se jedná o převod správních agend z policie na civilní orgány, to znamená v tomto případě na okresní úřady, což je nejen v tendencích zcivilnění některých procesů v tomto státě, ale je to i součást požadavků Evropské unie pro podmínky, které jsou nám kladeny pro naše přijetí do unie.

Zákon, který vám z pověření vlády znovu předkládám, byl upraven podle požadavků, které byly v této Poslanecké sněmovně vzneseny. Které změny proti původnímu návrhu tento návrh zákona doznal?

  1. V § 10 byl doplněn souhlas vlastníka objektu s ohlášením změny místa trvalého pobytu, přičemž tento souhlas by neměl být vyžadován v případech, kdy občan žádá o změnu trvalého pobytu do místa trvalého pobytu svého příbuzného v řadě přímé - sourozence nebo manžela.
  2. V § 2 písm. c) došlo k rozšíření okruhu obcí, které budou plnit úkoly ohlašovny. Původní vládní návrh předpokládal, že úkoly ohlašovny budou plnit obecní úřady pověřené vedením matrik, přičemž nově se navrhuje, aby jimi byly všechny obce, jako je tomu dosud.
  3. Nově byl doplněn do přechodných ustanovení § 21 - přechod trvalých pobytů vedených podle dosavadní právní úpravy - a dále pak otázka občanů, kteří by neměli ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona veden trvalý pobyt v evidenci pobytu občanů, tzv. bezdomovci.

To byly v podstatě návrhy a výhrady, které v této Poslanecké sněmovně k původně předloženému znění návrhu zákona zazněly. Snažili jsme se reagovat na tyto změny a provedli jsme úpravy, které jsem uvedl.

Jak už jsem řekl včera při předkládání návrhů vrácených Senátem, je samozřejmě i změna v účinnosti zákona, která se navrhuje k 1. 7. 2000. Je to termín, ve kterém se dá projednat tento návrh zákona a dosáhnout ve všech instancích jeho schválení. Je to současně nejzazší termín, kdy ještě máme šanci, aby přijetí a účinnost těchto zákonů byla zaregistrována do další kontrolní zprávy Evropské unie. Současně tím vznikl dostatečný prostor pro přípravu a převod těchto správních agend na civilní úřady. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Petr Bendl.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážená paní předsedající, drahá vládo, kolegyně a kolegové, návrh zákona o evidenci obyvatel, rodných číslech a změně zákona 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, tisk 441, který leží před vámi, je téměř totožný s návrhem, který projednávala Poslanecká sněmovna na 17. schůzi. Proto jistě ti z vás, kteří tuto problematiku sledovali, mají ještě v paměti diskusi na toto téma. Z tohoto důvodu budu ve své zpravodajské zprávě stručný.

Zákon o evidenci obyvatel je ve své podstatě velmi vázán na Poslaneckou sněmovnou přijaté zákony v podobě senátního návrhu, který jsme projednávali včera - o občanských průkazech a cestovních dokladech. Zřejmě toto - a zmínil se o tom i pan ministr - je důvodem, proč vláda tak rychle vrací zpět na jednání sněmovny tento návrh.

Vládní návrh ve své většině obsahuje pozměňovací návrhy jednotlivých poslanců, které prošly v rámci třetího čtení na 17. schůzi Poslanecké sněmovny. Musím kvitovat tuto skutečnost. Co ovšem návrh zákona neobsahuje - a o tom dle mého názoru bylo záporné hlasování v Poslanecké sněmovně - je povinnost nájemníka mít souhlas majitele objektu k přihlášení dalších osob k trvalému bydlení. Nový návrh tuto záležitost upravuje tak, že v případě, kdy se jedná o přihlášení manželky a sourozence, souhlasu majitele není třeba, což je skutečnost, která pro mne osobně není přijatelná.

Uvedu dva konkrétní příklady. Představte si, že jste majiteli domu nebo bytu a chcete byt či místnost v bytě pronajmout např. studentovi na dobu jeho studií, přičemž k tomu, aby mohl dostávat poštu, a mj. i z důvodu vaší povinnosti nahlásit další bydlící osobu v bytě, jde-li o byt ve vašem osobním vlastnictví, což má vazbu na poplatky spojené s bydlením, jste nuceni přihlásit dotyčnou osobu k trvalému pobytu. Pokud tak učiníte, může si dotyčná osoba k sobě přihlásit své sourozence, aniž vy to můžete ovlivnit, neboť není třeba souhlasu vlastníka, ba co víc - vy jako majitel domu či bytu se nedovíte, že k něčemu takovému došlo. Výpověď z bytu, chcete-li dotyčnou osobu vystěhovat, upravuje znění občanského zákoníku, který není příznivý a nakloněný k respektování práva vlastníka objektu.

Druhý příklad. Jste-li majitelem banky - což je určitě příjemná představa, i když ne už tolik, být majitelem banky v České republice - poskytující hypoteční úvěr, jejíž systém subvencuje stát, a poskytnete hypotéku rodině s dvěma dětmi, kteří si zakoupí za vámi poskytované peníze byt či dům, který bude ve váš prospěch na katastru zablokován, nebude vaším majetkem do doby splacení hypotéky, tito vaši klienti do bytu přihlásí, aniž byste o tom věděli, své další sourozence s dětmi.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP