(12.40 hodin)

(pokračuje Klaus)

Nyní budeme hlasovat o zamítnutí předloženého návrhu. Nehlasovali asi dva, jestli se nemýlím. Prosím, odhlašuji všechny. Zaregistrujte se znovu svými kartami.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí předloženého návrhu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 676 z přítomných 176 poslanců 34 hlasovalo pro, 120 hlasovalo proti. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat návrh k projednání ústavně-právnímu výboru. Má někdo nějaký jiný návrh? Pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Navrhuji, aby návrh novely ústavy projednal výbor petiční.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má ještě někdo nějaký jiný návrh? Nemá.

 

Zahajuji hlasování. Nejprve o přikázání návrhu k projednání ústavně-právnímu výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 677 z přítomných 176 poslanců 170 hlasovalo pro, 2 byli proti. Návrh byl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování o návrhu druhém, o přikázání k projednání výboru petičnímu. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 678 z přítomných 176 poslanců 88 hlasovalo pro, 78 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Domnívám se, pane předsedo, že je třeba vyrovnat se ještě s jednou částí řeči poslankyně Kupčové, která naznačila, ale snad ani nepodala návrh, že by bylo vhodné prodloužit projednání.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já jsem přesně totéž slyšel, orientačně jsem se díval na paní poslankyni, jestli tento návrh předkládá, nebo nepředkládá. Rozuměl jsem, že nepředkládá.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pak je věc v tuto chvíli ukončena.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru ústavně-právnímu, čímž jsme ukončili první - nebo nemám říci ještě toto slovo, pane poslanče?

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, vážený pane předsedo, že jste ještě neukončil tento bod. Já jsem tomu rozuměl tak, že o prodloužení lhůty k projednání se bude věcně hlasovat. Pokud nebyl podán, nevím, jakým procedurálním způsobem bych do toho vstoupil, ale chtěl bych, aby se o tom hlasovalo. Nejde to, leda bych navrhl obnovení rozpravy k této věci. nevím, jestli mám dostatečnou podporu ve sněmovně pro podání tohoto jediného návrhu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Rozumím tomu tak, že to asi nebude možné, pane poslanče. (Veselí v sále.)

 

Poslanec Vojtěch Filip: Chápu rozpoložení sněmovny, ale přesto jsem vystoupil, abych vznesl procedurální návrh na obnovení rozpravy a podání tohoto jediného pozměňovacího návrhu. Ucházím se tedy o přízeň sněmovny, aby mému procedurálnímu návrhu vyhověla.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Rozumím, že otevřít rozpravu může člen vlády a sněmovna svým rozhodnutím.

 

Dobře, dám hlasovat o tom, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Filipa.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento procedurální návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 679 z přítomných 176 poslanců 80 hlasovalo pro, 57 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme ukončili první čtení tohoto návrhu. S procedurálním návrhem se hlásí pan poslanec Schling.

 

Poslanec Jaromír Schling: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si navrhnout přeřazení bodu číslo 149, který je zařazen na zítřejší den, na dnešní odpoledne na 16.00 hodin. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Nevím, jestli o tom je sněmovna připravena hlasovat, jestli to má, nebo nemá v sobě nějaký zádrhel. V každém případě vás odhlásím, protože jsem si všiml, že spousta lidí začala opouštět zasedací síň. Prosím, abyste se přihlásili svými kartami. Hlásí se pan ministr Grégr.

Sděluji, že nyní bude okamžitě následovat polední přestávka, která mj. bude vyplněna jednáním organizačního výboru sněmovny.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, před hlasováním bych upozornil, že jako první bod po polední přestávce je zařazen živnostenský zákon. Doporučoval bych - pokud se bude hlasovat ve smyslu návrhu pana poslance Schlinga - aby tak bylo učiněno až po skončení projednání živnostenského zákona.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Máme odhlasováno, že první bod odpoledne je živnostenský zákon - bod 156 - druhý bod je Státní památková péče, na 15 hodin jsme odhlasovali zdravotní pojištění, takže nevím, jestli do toho máme udělat vsuvku. Doporučil bych, aby pan poslanec Schling změnil návrh na dnešek odpoledne, ale netrval na 16. hodině.

 

Poslanec Jaromír Schling: Ano, pane předsedo, akceptuji. Mně šlo o to, abychom event. nemuseli jednat zítra, kdyby byl časový prostor na projednání tohoto bodu dnes. Čili modifikuji svůj návrh tak, aby byl zařazen po projednání ostatních bodů, které jsou určeny na dnešní odpoledne.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 680 z přítomných 163 poslanců 147 hlasovalo pro, nikdo nebyl proti.

 

Vidím ještě nějakou další ruku? Ne-li, končím dopolední část našeho dnešního jednání. Prosím členy organizačního výboru, aby se dostavili jednání výboru.

 

(Schůze přerušena ve 12.50 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP