(9.30 hodin)

(pokračuje Klaus)

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 673 z přítomných 173 poslanců 89 bylo pro, 80 proti, návrh byl přijat.

 

Tímto jsme zamítli návrh poslanců Filipa a dalších a tím i skončilo projednávání bodu 74 našeho programu. Děkuji. Děkuji i všem vystupujícím.

 

Dostáváme se k bodu 75, kterým je

 

75.
Návrh poslanců Miloslava Výborného, Vladimíra Mlynáře, Pavla Němce,
Karla Kühnla a dalších na vydání ústavního zákona,
kterým se mění ústavní zákon České národní rady č. 1/1993 Sb, Ústava ČR
/sněmovní tisk 317/ - prvé čtení

 

Návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 317, stanovisko vlády k němu jako sněmovní tisk 317/1. Prosím, aby poslanec Výborný uvedl předložený návrh.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, nebudu uvádět tisk 317 dlouho, neboť navrhovaná změna ústavy je evergreenem této sněmovny. Projednávali jsme otázky zkrácení a zúžení poslanecké, případně senátorské imunity mnohokrát, nejen v době, kdy byla ústava tvořena, ale i na základě rozličných iniciativ vesměs poslaneckých skupin. Naposledy před rokem, kdy jsem zde stál s podobným návrhem a žádal jsem sněmovnu, aby novelizovala ústavu tak, jak je v Evropě a v demokratickém světě obvyklé. Aby sněmovna novelizovala ústavu tím způsobem, že pokud by komora Parlamentu nevyslovila souhlas se stíháním poslance nebo senátora, neplatilo by to, co chybně platí dnes, totiž že pak je trestní stíhání vyloučeno navždy, ale aby platilo jen to, co má význam a smysl, totiž že trestní stíhání by pak bylo vyloučeno toliko po dobu trvání mandátu.

Dámy a pánové, dobře si vzpomínáte, že tehdy byl tento návrh vrácen navrhovatelům k přepracování. Ukázalo se v diskusích, které byly vedeny s vámi, že snad by tu byla vůle zúžit poslaneckou imunitu, avšak přece jen v některých případech ponechat to řešení, které je navrhováno novou třetí větou čl. 27 odst. 4 ústavy. Víme všichni, že souběžně bude - a to za chvíli - projednáván návrh jiné skupiny poslanců, který řeší mnoho dalších záležitostí ústavy, ale řeší také jinak text článku 27 ústavy. A já prohlašuji, že ho řeší úplně stejným způsobem, jak jsme navrhovali se skupinou poslanců před rokem.

Jinými slovy - já vás prosím, abyste nezamítali tento návrh novely ústavy, protože nejen já, ale všichni ostatní navrhovatelé jsme připraveni omezit imunitu poslanců a senátorů co nejširším a ústavně konformním způsobem, to je tak, jak je v Evropě běžné, to je tím způsobem, že by poslanci a senátoři v případě, že by Poslanecká sněmovna, příp. Senát s trestním stíháním nevyslovily souhlas, byli nestíhatelní toliko po dobu výkonu mandátu, ale nikoli pak už navždy. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Výbornému. Nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení poslankyně Zuzka Rujbrová.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, poslanecký návrh, který je obsažen v tisku 317, reaguje na častou kritiku neomezené překážky trestního stíhání členů Parlamentu a ústavních soudců v případech, kdy příslušná komora odmítne vyslovit s trestním stíháním svůj souhlas. Na rozdíl od řešení, které je navrhováno v jiném projednávaném poslaneckém návrhu na novelu ústavy, směřuje tento návrh k řešení situace, kdy se jedná o případný trestný čin spáchaný poslancem či senátorem v souvislosti s výkonem jeho mandátu. Jen v takovém případě by podle tohoto návrhu mělo být v případě nesouhlasu příslušné komory trestní stíhání navždy vyloučeno. V ostatních případech - podobně jako v případech trestných činů spáchaných ústavními soudci - by překážka k trestnímu stíhání propříště měla být omezena pouze na dobu výkonu mandátu příslušného ústavního činitele.

Stanovisko vlády obsažené v tisku 317/1 je nesouhlasné, kde vláda uvádí některé právní argumenty, z nichž za nejzávažnější pokládám poukaz na nesoulad návrhu s Listinou základních práv a svobod a s trestněprávními předpisy, když podle stanoviska vlády rozhodování o tom, co je trestný čin, je zde vyňato z pravomoci soudců a svěřováno příslušné komoře. Podle jednacího řádu však u tisku 317 není podle mého přesvědčení žádná vada, která by bránila projednávání tohoto tisku ve výborech, a za těchto okolností doporučuji, aby sněmovna postoupila tento návrh do druhého čtení a přikázala jej k projednání výboru ústavně-právnímu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Langer.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, paní zpravodajka již uvedla jednu z problematických částí, bodů, který obsahuje tato novela. Já proto tento argument uvádět a opakovat znovu nebudu. Vystupuji zde jako spolupředkladatel komplexní novely ústavy, ve které je ta část, které se věnuje tato dílčí novela, také obsažena. Samozřejmě jako předkladatel konkurenčního návrhu jsem přesvědčen o tom, že naše řešení je kvalitnější než toto navrhované.

V každém případě si myslím, že by bylo optimální spíše spojit síly a sdružit své podněty v jeden celek. V tuto chvíli se domnívám, že by bylo vhodnější tento návrh zamítnout a umožnit iniciátorům této novely, aby své poznatky zapracovali do onoho komplexního návrhu změny ústavy, pokud projde do dalšího čtení. Berte prosím mé vystoupení jako návrh na zamítnutí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Hlásí se ještě někdo do diskuse? Hlásí se pan poslanec Výborný - nikoliv jako navrhovatel.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, ta replika bude velmi stručná. Už jsem to říkal v úvodním slovu. I já se dokonce domnívám, že to řešení, které navrhuje poslanec Langer v souběžném tisku, je řešení lepší. Je to totiž úplně stejné řešení, jaké jsem věcně navrhoval před rokem, a bylo odmítnuto s tím, že je nesystémové. Ale souběžně projednávaný tisk má - řekněme si to upřímně - malou naději na to, že bude přijat. Přejeme-li si omezit imunitu, nechme proběhnout tento tisk do druhého čtení a tam se dohodněme na širokém pojetí odepření imunity poslanců. (Potlesk v části sálu).

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím pana poslance Kühnla.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, předkládaný návrh se týká zjednodušeně řečeno omezení tzv. věčné imunity a jeho obsah je v této sněmovně myslím nesporný. Další návrh na změnu ústavy, který budeme projednávat po tomto návrhu, návrh pana kolegy Langra a dalších kolegů, obsahuje řadu jiných změn, které na rozdíl od tohoto bodu jsou svým obsahem sporné, některé z nich velmi sporné, a bude velmi obtížné celým Parlamentem tyto změny prosadit.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP