(17.50 hodin)

(pokračuje Dostál)

Ale abych mohl udělat taková opatření, aby soudy nevynášely rozsudky, které nejsou v souladu s naším právním řádem, které porušují dekrety prezidenta Beneše, to žádná opatření udělat nemohu a myslím si, že v této věci byste se měl zeptat nebo interpelovat pana ministra spravedlnosti. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Pan poslanec Štrait se ještě hlásí.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Pane předsedající, dámy a pánové, já zcela objektivně říkám, že oceňuji solidní postoj pana ministra Dostála, i když je to v duchu takového nějakého rčení biblického: má vina, má veliká vina. Mobiliář je skutečně pryč, celá záležitost už se táhne šest roků. Přece snad se šest roků nevede trestní řízení ve věcí konkrétního člověka, který vydal konkrétní vývozní povolení. Já se obrátím k další etapě už tedy ne na pana ministra Dostála, ale skutečně na ministra Motejla a na ministra Grulicha.

V čem je totiž problém? Choltice pokračují samozřejmě dál, s jídlem roste chuť, zmíněný bývalý feudál dostal mobiliář a teď chce celý zámek. Jde o to, aby vesnička Choltice, plus minus tisíc obyvatel, dostala právní pomoc od někoho. Prostě nemá síly na to, aby se s takovým gigantem nějakým způsobem tahala o mobiliář anebo o majetek. V tom je totiž jádro pudla a Česká republika v tomto by měla být také iniciativnější. Ale to je tedy zase samozřejmě problém širší než na tuto interpelaci.

Dovolte, abych sice při vší úctě k panu ministrovi s tou věcnou částí odpovědi nesouhlasil. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pardon, pane ministře, je to pouze vaše konstatování, či formální návrh na usnesení?

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Formální návrh na usnesení by byl, že nesouhlasím s odpovědí pana ministra Dostála.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan ministr Dostál.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál: Já mám rád, pane poslanče, vyřízené účty. Já bych byl rád, abyste mi řekl, s čím nesouhlasíte, co jsem vám neodpověděl, nebo kde jsem vám případně řekl nepravdu. Takový populismus kvůli tomu, že jste v noci v televizi, se mi prostě nelíbí. Vy jste do této chvíle neřekl, ale vůbec jste neřekl, proč jsem vás neuspokojil, co jsem měl říci.

A k vaší poznámce o feudálech, pane poslanče, jestliže o zámku, pokud bude onen feudál žádat o zámek, rozhodne soud, že bude ten zámek vydán, můj bože, přece kvůli tomu nemůžete interpelovat ministra kultury! (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pan poslanec Štrait. Prosím nicméně řečníky, zda by se sami na sebe navzájem mohli obracet prostřednictvím řídícího.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Já budu velice střídmý, nebudu se obracet na pana ministra kultury, ale samozřejmě musím konstatovat vážné pochybení ministerstva kultury, které v této době reprezentuje ministr Dostál. Kdybych o těchto faktech věděl před dvěma lety, tak jsem interpeloval jiného ministra. Vážné pochybení ministerstva kultury při vydávání mobiliáře zámku Choltice. Víc k tomu nemám co dodat. A ráno vstávat nebudu, samozřejmě, v pět hodin. (Smích v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Obávám se, že při logice této věci bychom měli hledat vraha 21 českých pánů, ale ptám, kdo další se hlásí do rozpravy - 27 českých pánů, i když oni všichni nebyli Čechové. (Smích v jednací síni.) Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Rozpravu tedy končím.

Ti, kteří tleskali odpovědi pana ministra, mají možnost svůj názor projevit při hlasování, stejně tak jako zastánci názoru strany, kterou prezentoval pan poslanec Štrait. Jestli dovolíte, v tuto chvíli bych gongem přivolal všechny ty kolegy, kteří mají zájem účastnit se hlasování.

Na žádost kolegů z KSČM jsem všechny přítomné odhlásil. Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť budeme hlasovat o návrhu usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí ministra kultury Pavla Dostála na interpelaci poslance Jaroslava Štraita ve věci restituce majetku aktivních nacistů Leopolda a Ireny Thun-Hohenstein, bývalých majitelů zámku v Cholticích u Přelouče.

Podle hlasovacího zařízení je zde přítomno 71 poslankyň a poslanců, a proto můžeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 570. Ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 72 se pro návrh vyslovilo 16, proti 52, návrh tedy nebyl přijat.

 

Ministr zahraničních věcí Jan Kavan odpověděl na interpelaci poslance Karla Vymětala ve věci vstupních víz čínské obchodní delegaci. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 358. Prosím, pana poslance Karla Vymětala, aby uvedl důvod svého nesouhlasu s odpovědí pana ministra zahraničí.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážený pane ministře, interpeloval jsem vás ve věci znemožnění obchodního jednání mezi největší čínskou organizací zahraničního obchodu v oblasti chemie firmy Sinochem Hebei a českým podnikem HCHZ Chemie Hrušov, s. r. o., Ostrava - Zábřeh, které se mělo uskutečnit v ČR, paní kolegyně a páni kolegové, a neuskutečnilo se díky tomu, že velvyslanectví ČR v Pekingu zamítlo žádost o vstupní víza čínským představitelům.

Pro představu auditoria bych rád upřesnil, že šlo o čtyři představitele, a to generálního ředitele firmy Sinochem Hebei, zástupce ředitele závodu, zástupkyni ředitele obchodní skupiny a obchodního zástupce. Připomenu, že věcně šlo o navázání užší obchodní spolupráce při zajištění obchodních surovin pro český textilní a papírenský průmysl, pro výrobu barev, skla, keramiky a stavebních hmot, které nejsou v současné době vyráběny na českém trhu. Původně je vyráběla jako jediný český výrobce firma Hrušovské chemické závody, Ostrava - Hrušov, kde výroba byla ukončena za nejasných okolností, které jsou dosud řešeny, či spíše neřešeny, soudy.

Ale zpět k jednání s čínskou stranou. Šlo také o projednání možnosti, aby česká firma HCHZ, Chemie Hrušov, byla výhradním zástupcem čínského dodavatele pro český a slovenský trh včetně možnosti rozšíření výhradního zastoupení dále do Evropy. Dlužno také připomenout, že suroviny musí být našim výrobcům dovezeny, aby mohli vyrábět a i exportovat své výrobky. Jednání se ale neuskutečnilo v ČR, protože čínští představitelé nedostali vstupní víza. Pro zastánce Evropské unie, kteří ji považují za svůj vzor, bych rád uvedl, že tato delegace bez problémů dostala vstupní víza a jednala ve Španělsku, Německu, ve Švýcarsku, Turecku a Itálii.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP