(16.10 hodin)

(pokračuje Buzková)

Prosím všechny přišedší poslankyně a poslance, aby se zaregistrovali svými magnetickými kartami, protože v okamžiku, kdy dosáhneme kýženého stavu 67 poslankyň a poslanců, můžeme pokračovat v našem nepříliš úspěšném jednání.

Ano, kvorum se již ustálilo na 70, ba dokonce 71 poslankyních a poslancích. Myslím, že v tuto chvíli je možné se vypořádat s procedurální situací, která zde vznikla předtím, než bylo projednávání tohoto bodu přerušeno. Já jsem zatím obdržela stenografický přepis tohoto jednání, kde je návrh pana poslance Exnera a pana poslance Karla Vymětala.

Pan poslanec Martínek má náhradní kartu č. 9.

Pan poslanec Václav Exner navrhl, aby sněmovna procedurálně rozhodla, jakým způsobem se opravdu bude jednat. Cituji: "Protože hodlám navrhnout nesouhlas s odpovědí pana předsedy vlády, pokládám za naprosto nepřijatelné, abychom bez účasti poslanců si tady vyměňovali názory a oni potom, aniž by znali podstatu věci, zítra o tom hlasovali, ač by o ničem nevěděli. Buď ať je 67 poslanců k dispozici, abychom měli jistotu, že můžeme hlasovat, nebo navrhněte, jak chcete postupovat jinak a váš postup nechť odhlasujeme."

Myslím, pane poslanče Exnere, že v danou chvíli je zde i předseda vlády i 86 poslanců, to znamená, já myslím, že váš návrh v tuto chvíli není návrhem aktuálním. Chápu to dobře? Pan poslanec Exner má slovo k procedurální připomínce.

 

Poslanec Václav Exner: Jenom konstatuji, paní místopředsedkyně, že můj návrh jste zatím nepřečetla, protože jste zatím četla, jen jak probíhala diskuse k této věci. A nakonec vyústila v návrh, abychom odhlasovali, že jednání o interpelacích bude probíhat za situace, kdy tady bude potřebné kvorum poslanců.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já se omlouvám, přečetla jsem to, co mi zaměstnanci kanceláře Poslanecké sněmovny dali do ruky. Ale myslím, že v tuto chvíli není nezbytné o takovémto návrhu hlasovat, protože jak předseda vlády, tak příslušný počet poslanců zde je. Myslím, že v takovémto případě není třeba hlasovat ani o návrhu pana poslance Karla Vymětala.

Ještě předtím, než přistoupíme k hlasování, nyní si skutečně nejsem jista, protože bohužel prezidiálka není dostatečně podrobná v této záležitosti. Prosila bych o sdělení, zda interpelace pana poslance Exnera byla projednána a byla uzavřena rozprava či ne. To znamená, tato interpelace ani nezačala. Dobře, budeme tuto interpelaci projednávat od začátku.

Ale ještě předtím, než začnu, bych chtěla velice poprosit všechny přítomné poslankyně a poslance, zda by mohli zůstat k dispozici v jednacím sále, protože pokud se tak nestane a kvorum v této sněmovně opět klesne, já budu nucena ukončit dnešní jednání, což bude činit velký problém z tohoto důvodu, že je zde ještě asi 10 písemných interpelací. V případě, že dnes opět neprojednáme nic, nepředpokládám, že by k dokončení pořadu 17. schůze stačil příští týden, a jednali bychom potom pravděpodobně i týden další, což asi nikdo z nás nechce. Berte prosím tuto výzvu jako jistý typ morálního apelu na nás na všechny.

Zahájím tedy tento bod.

 

191.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

 

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci poslance Václava Exnera ve věci chování policie 1. května v Praze 1. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 332. V tuto chvíli otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí. Pan poslanec Exner, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, pane předsedo vlády, dámy a pánové, jsem sice trošku indisponován, ale není to v důsledku žádné mé účasti na demonstracích, o kterých budeme asi chvilku mluvit.

Byl bych přivítal, kdyby předseda vlády se rozhodl v této rozpravě vystoupit jako první. Před čtrnácti dny mi navrhoval, že pravděpodobně vystoupí k této otázce tak, že možná ho na konci budu chtít obejmout. Rád bych to samozřejmě ještě jednou udělal, protože posledně jsme to absolvovali, bezdůvodně vlastně, ale bohužel tedy zatím nevystupuje.

Musím tedy reagovat na odpověď na interpelaci, jak je uvedena v tisku 332. Interpelace se týká chování policie 1. května v Praze 1 na předpolí mostu Legií. O věci jsme s předsedou vlády již diskutovali 20. května při ústních interpelacích, kde jsem mu položil řadu otázek, na které on neodpověděl podle mne uspokojivě, naopak položil mně některé otázky, na které já jsem ale už odpovědět nemohl, protože v rámci ústních interpelací to nejde. Zopakoval jsem tedy ve své písemné interpelaci průběh debaty a zopakoval jsem otázky, které pokládám za neuspokojivě zodpovězené.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP