(12.00 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 504 z přítomných 185 poslanců 14 pro, 163 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Hlasovat se bude o skupině pozměňovacích návrhů poslance Libora Krátkého uvedených pod písmenem F. Nyní bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu F1. Zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 505 z přítomných 185 poslanců 61 pro, 120 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Další hlasování se bude týkat pozměňovacího návrhu F2, kde zpravodaj doporučuje, ministr nedoporučuje.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 506 z přítomných 184 poslanců 60 pro, 117 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: O pozměňovacích návrzích F3, F4, F5 a F6 bylo již hlasováno. Stejně tak o pozměňovacích návrzích poslance Plachého uvedených pod písmeny G1 - G3, stejně tak o pozměňovacím návrhu G5. Zbývá hlasovat o pozměňovacím návrhu G4. Stanovisko zpravodaje je souhlasné, ministra také.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pro ty, kteří to nesledují - je to poslední pozměňovací návrh.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 507 z přítomných 185 poslanců 176 pro, 3 proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: O pozměňovacím návrhu poslance Jana Bláhy pod písmenem H bylo hlasováno. Nyní by mělo následovat hlasování o zákonu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano, přednesu návrh usnesení. Pan poslanec Výborný protestuje.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Vážený pane předsedo, pane zpravodaji, dámy a pánové, neprotestuji, ale přece jen bych doporučil zpravodaji, zda si nevyžádá přestávku před konečným hlasováním. Těch hlasování bylo tolik, že si myslím, že je třeba ověřit, zda nedošlo k překrývajícímu se hlasování. Snad by to bylo vhodné. Tím neztratíme žádný čas, pokračujme dále.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Jak dlouhou přestávku máte na mysli?

 

Poslanec Miloslav Výborný: To je věc zpravodaje. Já se domnívám, že není problém pokračovat dalším bodem a ke konečnému hlasování přistoupit po obědě nebo jakmile to bude legislativou zkontrolováno.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já myslím, že to můžeme udělat, ale je to buď chvilková práce, jestliže jsme si různé věci poznamenávali, nebo je to nekonečně dlouhá práce, protože vyžaduje mimořádnou kontrolu. Jestli nejde jen o kontrolu číslíček hlasování, prohlašuji, že je to neskutečná práce. To bych pak doporučil vrátit se k tomu na příští schůzi, pane poslanče Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, já s vámi úplně souhlasím, ale právě z těch důvodů, které jste říkal, je asi dobré tuto práci odpracovat a nehlasovat předtím, než odpracována bude.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana zpravodaje o návrh.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Po poradě s legislativou doporučuji hlasovat o zákonu ihned, protože kontrola prováděná paralelně legislativou dává stejné výsledky.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já se přidám - i já jsem to kontroloval, což je vzácný okamžik. (Smích a potlesk.)

Ještě jednou se vracím k tomu, že přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o veřejných dražbách podle sněmovního tisku 156, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 508 z přítomných 184 poslanců 183 hlasovalo pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi i panu zpravodaji, kteří měli nelehký úkol.

 

Přistupujeme k navazujícímu bodu

 

138.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách
/sněmovní tisk 157/ - třetí čtení

 

Prosím stejnou dvojici, pana ministra a pana zpravodaje, a pana zpravodaje prosím, aby sledoval rozpravu, kterou tímto otevírám.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je otevřeno třetí čtení tohoto návrhu. Pro stenozáznam poznamenávám, že ačkoliv jsem byl v minulém hlasování veden jako nehlasující, hlasoval jsem pro.

Prosím onen hlouček u stolku zpravodajů o klid a všechny kolegyně a kolegy upozorňuji na to, že probíhá třetí čtení tohoto návrhu. Rozumím tomu tak, že žádné legislativně technické úpravy navrhovány nejsou. Rozpravu končím. Prosím kolegu Kořistku, zda by mohl opustit tento prostor.

Prosím, aby využili možnosti, mají-li o to zájem, vystoupit se závěrečným slovem - nejprve navrhovatel pan ministr Císař, a poté zpravodaj. Prosím pana kolegu Payna, aby sledoval slova pana ministra.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jaromír Císař: Pane předsedo, jedná se o zákon, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách. Ve druhém čtení nebyly v podrobné rozpravě předneseny pozměňovací návrhy, které by se dotýkaly vládního návrhu zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.

Naproti tomu byl ve druhém čtení vznesen pozměňovací návrh hospodářského výboru týkající se článku 4 § 10 písm. e), kterým se nově upravuje základ daně z převodu nemovitostí v případě vydražení nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo ve veřejné dražbě. Podle původního vládního návrhu, který byl přijat se souhlasem Ministerstva financí, toto usnesení znělo: "V případě vydražení nemovitosti při výkonu rozhodnutí nebo ve veřejné dražbě cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu platná v den nabytí nemovitosti. Je-li cena dosažená vydražením nemovitosti vyšší než cena zjištěná, je základem daně cena dosažená vydražením."

Doporučuji, aby tato skutečnost byla vzata v úvahu při hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP