(11.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Nejprve bychom měli rozhodnout o návrhu na přikázání a teprve poté o návrhu na prodloužení lhůty k projednávání.

Vážené kolegyně a kolegové, v následujícím hlasování rozhodneme o návrhu na přikázání. Předseda Poslanecké sněmovny svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru. Ptám se, zda má někdo jiný návrh. Žádný jiný návrh nevidím.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 393. Ptám se, kdo je pro předložený návrh na přikázání. Kdo je proti?

Z přítomných 174 bylo pro návrh 147, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na prodloužení lhůty k projednávání o 20 dnů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 394. Ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 174 je pro návrh 143, nikdo proti. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru a že lhůta k projednání byla prodloužena o 20 dnů.

 

Dalším bodem je

 

95.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích
/sněmovní tisk 372/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr dopravy a spojů pan Antonín Peltrám.

 

Ministr dopravy a spojů ČR Antonín Peltrám: Pane místopředsedo, dámy a pánové, navrhujeme novelizovat zákon, který také platil od roku 1997. Chtěli bychom využít ty zkušenosti, které se získaly mezitím. Chtěli bychom také přihlédnout k tomu, co se nově zavádí v Evropské unii. V návrhu jsou maximální hodnoty zpoplatnění v silniční dopravě tak, jak je obsahuje poslední návrh, který přijala Rada 30. června letošního roku; návrh podstatně zvyšuje poplatky za využití vybrané komunikační sítě. Samozřejmě, jakmile se zvyšují tyto poplatky, je třeba zavádět krátkodobé známky, krátkodobé poplatky. Tomu se musel tento návrh přizpůsobit.

Současně v souladu s novelou navrhujeme stejný rozsah osvobození subjektů od placení poplatků za užívání vybraných komunikací, jak pokud jde například o naše ozbrojené síly, tak i ozbrojené síly jiných států, což vyplývá z našeho členství v NATO.

Akceptujeme všechny požadavky Evropské unie, pokud jde o krátkodobé požadavky, protože jsme byli terčem - musím říci zatím přátelské - kritiky od kolegů ministrů dopravy. Posléze legalizujeme možnost vážení vozidel, protože naši dopravci a zejména správci komunikací poukazují na skutečnost, že soustavným přetěžováním vozidel, které se nepostihuje na rozdíl od zahraničí, dochází k tomu, že je nadměrně zatížena naše komunikační síť.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím o vystoupení opět pana poslance Karla Sehoře jako zpravodaje pro prvé čtení.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, tento zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, podmínky jejich užívání, práva a povinnosti vlastníků a výkon státní správy. Důvodem pro poměrně jednoduchou novelu jsou: zavedení krátkodobých poplatků za užívání dálnic a rychlostních komunikací, osvobození uvedených komunikací od poplatků pro ozbrojené síly jiných států a zavedení ustanovení týkajících se vážení vybraných vozidel.

Myslím si, že budou také pozměňovací návrhy k oblastem, kterým nebyla věnována zatím pozornost. Myslím si, že by se měl dořešit letitý spor mezi Ministerstvem dopravy a spojů a Ministerstvem vnitra v případě placení parkovného nebo placení stání na obecních komunikacích. To je první věc.

Druhá věc - myslím si, že se rozvine ještě debata na téma reklama podél silnic evropských komunikací.

A možná teď jenom moje osobní poznámka - budu si nechávat vysvětlovat, proč musí být také známka na dálniční komunikace vystavovaná také na jeden den.

Vzhledem k tomu, že nejde o velkou novelu - v tomto případě mám zatím asi jenom 25 pozměňovacích návrhů - doporučuji tuto novelu k postoupení do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Otevírám obecnou rozpravu, do které v tuto chvíli nemám žádnou přihlášku. Hlásí se pan poslanec Jičínský, poté pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené shromáždění, chci podpořit návrh zpravodaje, aby sněmovna postoupila návrh do druhého čtení. Myslím si, že novela je účelná, i když bych si přál, když už se něco novelizuje, aby se v rámci novelizace řešily některé problémy, které zůstávají sporné. Jenom ohlašuji Poslanecké sněmovně, že tak jako v minulém období podám návrh na to, aby u dálnic a silnic první třídy byly zakázány reklamy. To je návrh, který jsem podával už v minulém období, a tehdy byl těsnou většinou zamítnut.

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Hojda.

 

Poslanec Pavel Hojda: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, ještě než se vyjádřím k tomuto návrhu, abych popřál panu ministrovi dopravy všechno nejlepší k jeho narozeninám, protože jsem se dozvěděl, že má dnes narozeniny. Hodně štěstí a zdraví! (Potlesk.)

Vládní návrh změny zákona č. 13/1997 Sb. vychází z potřeby změnit systém vydávání a zejména prokazování úhrady dálničního poplatku s tím, že od roku 2001 budou tyto známky a dálniční poplatky se prokazovat dvoudílnými známkami. Je zapotřebí ocenit i možnost zakoupení známek na kratší období, např. na jeden měsíc, deset dnů a pro vozidla nad 12 tun i na jeden den. Naproti tomu je zapotřebí se do budoucna zamyslet nad systémem zpoplatňování užívání dopravních cest a hledat systém, který by byl daleko spravedlivější a objektivněji vyjadřoval užívání dopravních cest. Myslím si, že existují systémy, které daleko spravedlivěji získávají tyto prostředky na užívání dopravních cest.

Velmi vhodným krokem v tom návrhu zákona je převažování těžkých silničních vozidel. Tento krok umožní daleko účinnější prevenci ochrany proti poškozování nejenom povrchů, ale i konstrukce našich silnic a silničních staveb.

Protože se domnívám, že vady, které jsou v tomto návrhu, se dají odstranit bez problémů ve druhém čtení, doporučuji jeho další projednávání v dalších čteních.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Kdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. Rozpravu končím.

Předpokládám, že pan ministr nebude vystupovat se závěrečným slovem. Pan zpravodaj zřejmě také ne. Pak jen zopakuje návrhy, které zazněly v rozpravě a o kterých bychom měli rozhodnout hlasováním. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, v obecné rozpravě vystoupili pouze dva poslanci - pan poslanec Jičínský a pan poslanec Hojda. Já jsem nezaznamenal žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat, kromě hlasování o přikázání výboru hospodářskému.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP