(16.10 hodin)

(pokračuje Grégr)

Objem výdajů kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu na rok 2000 představuje téměř 10,5 mld. Kč. Znamená to, že nominálně roste oproti letošnímu roku o více než 10 %. Návrh rozpočtu kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu je výrazně zaměřen na realizaci rozvojových programů, které by měly podpořit růstové tendence v ekonomice. Objem výdajů směrovaný na realizaci těchto prioritních programů roste oproti letošnímu roku téměř o 16,5 %. Naproti tomu mzdové výdaje na aparát resortu zůstávají na stejné úrovni jako letos a běžné administrativní výdaje klesají o 5,8 %. Posílení prostředků je tedy převážně promítnuto do priorit státního rozpočtu přijatých vládou.

Dovolte mi, abych se v krátkosti zmínil o jednotlivých prioritních oblastech.

Jednou ze základních oblastí, kterou Ministerstvo průmyslu a obchodu posiluje, je podpora průmyslového výzkumu a vývoje. Oproti letošnímu roku se prostředky na tento účel zvyšují o 18,5 %. Absolutně tyto výdaje dosahují částky 1,42 mld. Kč. Budeme se jednak orientovat na dokončení realizace programů vyhlašovaných v minulých letech, připravováno je však i několik nových tematických okruhů podpory průmyslového výzkumu a vývoje v návaznosti na národní politiku výzkumu a vývoje.

Významným rysem návrhu rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu je zvýšení prostředků na zainvestování průmyslových zón. Tady dochází k výraznému, více než dvojnásobnému posílení oproti letošnímu roku. Tato podpora investiční připravenosti vybraných území pro nové soukromé investice je jednou z forem investičních pobídek, která podporuje příliv zahraničního kapitálu. Program zahájený v roce 1998 se plně osvědčil, stále více zastupitelstev obcí a měst se zaměřuje na přípravu vhodných území pro investování. Proto chceme tento program v příštím roce podstatně rozšířit, přičemž budeme podporovat zejména akce v územích, kde prostředky budou využity co nejefektivněji, zejména z hlediska podpory vytváření nových pracovních příležitostí. Výrazné posílení programu oproti letošnímu roku ze 158 mil. Kč na 400 mil. Kč znamená, že do programu bude moci být zařazeno větší množství zájemců. Budeme samozřejmě požadovat, aby příprava měst a obcí byla perfektní, aby se obce zúčastnily také vlastními prostředky a aby pokud možno byli již předem známi zájemci o investování v těchto zónách.

Další prioritou, které přikládáme mimořádný význam, je podpora malého a středního podnikání. Ve sféře malých a středních podniků usilujeme o zlepšení podmínek pro jejich úspěšnou činnost, zejména nápravu vztahů mezi věřitelem a dlužníkem, zmírnění tvrdých sankčních postihů, ochranu před nekalou konkurencí a preferenci poctivých podnikatelů před nepoctivými. Jednotlivá opatření proto postupně prosazujeme do zákonů, nařízení a usnesení vlády a některá z těchto opatření jsou obsažena v návrhu novelizace živnostenského zákona, který právě projednáváme.

Pro zlepšení přístupu malých a středních podniků k programovým podporám navrhujeme pro rok 2000 snížení úrokových sazeb poskytovaných úvěrů, zvýšení dotací na školení podnikatelů, zavedení nových programů např. na podporu kooperace v rámci podnikatelských sdružení i na pořízení pojízdných prodejen.

K realizaci vyhlášeného programu "malé půjčky" počítáme s dotací ze státního rozpočtu ve výši 90 mil. Kč, přičemž dalších 90 mil. Kč bude financováno z fondu PHARE. Podpora malého a středního podnikání se zvyšuje celkově z 1,9 mld. Kč v letošním roce na 2,35 mld. Kč v roce 2000.

Za další prioritní oblast považuji podporu programu pro rozvoj severních Čech a program vytváření nových pracovních míst na severní Moravě. Oba programy byly zahájeny v letošním roce. Jde o tvorbu nových pracovních příležitostí, rozvoj průmyslových podnikatelských subjektů a služeb v obou regionech, které se vyznačují i vysokou mírou nezaměstnanosti. Při realizaci těchto programů budeme vycházet ze zkušeností letošního roku. Chceme zpřesnit podmínky pro poskytování prostředků, a pokud jde o severní Čechy, rozšiřujeme program z dosavadních deseti okresů na jedenáctý, Českou Lípu, kde vznikají velké problémy s nezaměstnaností v důsledku útlumu uranového průmyslu. Oba programy navrhujeme výrazně posílit proti letošnímu roku, pro severní Moravu o 233 mil. Kč, to je na celkových 583 mil. Kč, a pro severní Čechy o 167 mil. Kč, to je na celkových 417 mil. Kč.

Klíčovou prioritní oblastí je rovněž podpora proexportní politiky. Kromě již tradiční podpory prezentace českých výrobků a služeb na mezinárodních výstavách a veletrzích považuji za významnou postupnou realizaci dohody o spolupráci našeho resortu s Ministerstvem zahraničních věcí s cílem zkvalitnit a zefektivnit činnost obchodně-ekonomických úseků při zastupitelských úřadech České republiky.

V souvislosti s rozvojem exportních aktivit spojených s obnovou Balkánu a Turecka a s ohledem na očekávané objednávky z Indie, Egypta a středoasijských republik bývalého Sovětského svazu, vyplývající z osobních jednání v těchto teritoriích, navrhujeme zvýšit podporu českých exportérů prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti a České exportní banky. Prostředky jsou zahrnuty v kapitole Všeobecná pokladní správa.

Do priorit resortu jsou zařazeny výdaje na financování potřeb, které souvisejí se vstupem České republiky do Evropské unie. I  když se o této oblasti zmiňuji až na konec, považuji ji za prvořadou záležitost. Činnost v této oblasti prorůstá prakticky do celé práce Ministerstva průmyslu a obchodu. Tomu odpovídá i  rozdělení těchto prostředků do jednotlivých rozpočtových položek. Prostředky nejsou v rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu zcela pokryty, ale počítá se i s kofinancováním výdajů v rámci programu "konkurenceschopnost", které budou uvolňovány v souladu se schválením jednotlivých akcí Evropskou unií.

Další významnou oblastí - i když ji nepovažuji za přímou prioritu - je financování útlumu hornictví a uranového průmyslu. Představuje cca 38 % celkových výdajů rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu. Absolutně je to částka 4,02 mld. Kč. Je to stejná částka jako v letošním roce. Jde o velmi citlivou oblast z hlediska sociálního smíru, která má přímé dopady na regionální zaměstnanost. Plně jsou zabezpečeny obligatorní dávky související s útlumem, které činí 2,109 mld. Kč. Na technický útlum a zahlazování následků těžby je věnována 1,911 mld. Kč.

Celkově tedy shrnuji, že návrh rozpočtu kapitoly Ministerstva průmyslu a obchodu je výrazně zaměřen na realizaci prorůstových a rozvojových programů, které by měly podpořit růstové tendence v našem národním hospodářství.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP