(16.40 hodin)

(pokračuje Bašta)

Smlouva stanoví především podmínky pro užívání hraničních vod, hraničních cest, mostů a turistických cest občanů obou států, zásady pro obhospodařování pozemků přiléhajících ke státním hranicím osobami druhého státu, podmínky pro ochranu životního prostředí, zemědělství, lesního a vodního hospodářství, řešení otázky vracení zaběhnutých zvířat na území druhého státu, jakož i předmětů, které se v důsledku působení přírodních sil přemístily na území druhého státu. Na jejím provádění budou participovat resorty Ministerstev vnitra, financí a životního prostředí. Provádění smlouvy bude mít dopad na státní rozpočet v souvislosti s výrobou hraničních průkazů. Bude to náklad asi 1 mil. Kč. To je z úvodního slova, které jsem dostal, vše. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Pane ministře, vaše expozé nás posunulo v programu značně kupředu, protože jste uvedl úvodní slovo ke třem mezinárodním smlouvám, nicméně vy jako ministr můžete hovořit kdykoliv, takže já to procedurálně zvládnu. Nechám odhlasovat společnou rozpravu a zpravodaje požádám o oddělená vystoupení.

V tuto chvíli je formálně otevřen bod

124.

Žádám o vystoupení pana zpravodaje Miroslava Máče. Pak dám slovo zpravodajům k dalším dvěma smlouvám.

 

Poslanec Miroslav Máče: Vážený pane předsedající, vážení zbylí poslanci, moje vystoupení bude velice stručné. K první smlouvě mezi Českou republikou a Slovenskou republikou bych pouze dodal, že jde o ulehčení pohraničního odbavování. Jde o to, že text smlouvy zakotvuje nová přesná pravidla pro provádění pohraničního odbavování a přijaté závazky jsou obdobné jako v mezinárodních smlouvách sjednaných např. s Rakouskou republikou či Spolkovou republikou Německo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. V tuto chvíli formálně otevírám bod

 

125.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou
o spolupráci při pohraničním odbavování
/sněmovní tisk 302/ - prvé čtení

 

Pane zpravodaji, zůstaňte, protože vy jste zpravodajem i k tomuto bodu. Úvodní slovo k bodu 125 zaznělo, takže můžete hovořit jako zpravodaj k bodu 125, to je ke sněmovnímu tisku 302.

 

Poslanec Miroslav Máče: Jde o smlouvu mezi Českou republikou a Polskou republikou o spolupráci při pohraničním odbavování. Dosavadní smluvní úprava se ukázala v praxi neúplná. Hlavním důvodem je, že jde o sjednání nové smlouvy, která uvedené smluvní dokumenty zakotví tak, aby bylo reciproční bezplatné užívání služebních prostor a bezplatné poskytování služeb druhé smluvní straně na hraničních přechodech omezeno. Přijaté závazky jsou obdobné jako v mezinárodních smlouvách sjednaných s Rakouskou republikou či Spolkovou republikou Německo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Abychom předešli procedurálním diskusím, nechám formálně odhlasovat sloučení rozpravy k bodům 124, 125 a 126.

Zahájil jsem hlasování (číslo 119) Kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, aby rozprava byla sloučena, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování končí. Z přítomných 73 hlasovalo pro 54, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

Přerušuji formálně bod 125 a přistupujeme k bodu

 

126.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Polskou republikou
o spolupráci v hraničních otázkách
/sněmovní tisk 303/ - prvé čtení

 

Žádám zpravodajku pro první čtení kolegyni Štěpovou, aby přistoupila k řečništi a splnila stručně svoji úlohu.

 

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, po vyčerpávajícím expozé pana ministra nemohu než doporučit tisk 303 do druhého čtení a doporučit jeho přikázání k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, otevírám sloučenou rozpravu k těmto třem bodům. Uzavírám sloučenou rozpravu, protože se do ní nikdo nehlásí. Budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

Znovu se vracíme k bodu 124. Rozhodneme o přikázání výboru. Byl předložen návrh na přikázání výboru zahraničnímu.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 75 pro hlasovalo 60, proti nikdo. Tento návrh byl přijat (v hlasování číslo 120).

 

Jiný návrh na přikázání k projednání nezazněl. Konstatuji, že sněmovní tisk 301 byl přikázán zahraničnímu výboru. Končím projednávání bodu 124.

 

Jsme opět u bodu 125. Je zde návrh organizačního výboru na přikázání zahraničnímu výboru k projednání. Je ještě nějaký jiný návrh? Není.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 121, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu na přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 75 pro hlasovalo 56, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Sněmovní tisk 302 byl přikázán zahraničnímu výboru. Končím projednávání bodu 125.

 

Vrátíme se k bodu 126. Je zde návrh organizačního výboru na přikázání zahraničnímu výboru. Je ještě jiný návrh? Není.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 122 a táži se, kdo s tímto návrhem souhlasí. Kdo souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 75 pro hlasovalo 57, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 126.

 

Přistupujeme k dalšímu bodu, kterým je

 

127.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Spolkovou republiku Německo
o hraničním dokumentárním díle společných státních hranic
/sněmovní tisk 348/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády přednese tento návrh ministr vlády ČR Jaroslav Bašta. (Potlesk.)

 

Ministr bez portfeje ČR Jaroslav Bašta: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, nový dvoustranný smluvní systém se SRN se začal vytvářet po listopadu 1989. (Potlesk.) Za jeho výraznou součást lze označit Smlouvu mezi ČR a SRN o společných státních hranicích, která vstoupila v platnost v r. 1997. Oba státy se v ní mimo jiné zavázaly, že v co nejkratší době vypracují nové, aktuální hraniční dokumentární dílo česko-německých státních hranic, potvrzené samostatnou smlouvou, která nahradí nesourodou, zastaralou a právně problematickou stávající hraniční dokumentaci. Text předkládané smlouvy obsahuje zejména právní režim hraničního dokumentárního díla společných státních hranic a dále úpravu jeho obsahových a formálních náležitostí a vztah k dosavadní hraniční dokumentaci. Smlouva respektuje skutečnost, že Německo je spolkovým státem. S ohledem na to se společné česko-německé státní hranice člení na část hranic se Svobodným státem Sasko a Svobodným státem Bavorsko.

Věcný základ smluvní úpravy byl připraven v rámci společné pracovní skupiny odborníků.

Doporučuji se sjednáním smlouvy vyslovit souhlas.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, pane ministře. V tuto chvíli by měl nastoupit zpravodaj pro první čtení kolega Vlach, ale mám informaci, že by jej mohl zastoupit kolega Zahradil. Ano, hovořit bude pan kolega Zahradil, pověřený zpravodaj pro první čtení.

 

Poslanec Jan Zahradil: Pane předsedající, dámy a pánové, byl jsem překvapen informací, že bych mohl zastoupit zde nepřítomného zpravodaje. Nemám k dispozici ani předběžné stanovisko. Myslím ale, že není žádný problém propustit tento návrh do druhého čtení a přidělit ho k projednání zahraničnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji za ochotu ujmout se této úlohy. Ještě jednou děkuji kolegovi Zahradilovi.

Otevírám rozpravu. Slovo má pan kolega Payne.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP