(15.00 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Podpis a ratifikace úmluvy si nevyžádá úpravu právního řádu České republiky. Pravomoc orgánů, použitelné právo, uznání a výkon rozhodnutí ve věcech ochrany nezletilých dětí ve vztahu k cizině obdobně upravuje zákon o mezinárodním právu soukromém a procesním. Ustanovení předkládané úmluvy jsou však oproti ustanovením tohoto zákona praktičtější a lze na jejich základě postupovat v řízení rychleji a efektivněji, zejména při uznání a výkonu opatření na ochranu dětí.

Podpisem a ratifikací této úmluvy Česká republika rovněž vyhoví požadavkům Evropské unie na justiční spolupráci ve věcech nezletilých dětí. Skutečnost, že Česká republika úmluvu podepsala a hodlá ji ratifikovat, byla kvalifikována zástupci Evropské komise při screeningu kapitoly 24, justiční spolupráce a vnitřní věci, v březnu tohoto roku jako významný krok na cestě naší republiky do Evropské unie.

Věřím, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vysloví ve druhém čtení svůj souhlas s podpisem a ratifikací předložené úmluvy.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády panu Pavlu Rychetskému. Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 182/1 a 182/2. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana Jaromíra Kohlíčka, aby nás seznámil se závěry výboru.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, vážená vládo, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením zahraničního výboru.

Zahraniční výbor na své 25. schůzi dne 16. září 1999 přijal toto usnesení.

Po odůvodnění náměstka ministra spravedlnosti České republiky Josefa Baxy, zpravodajské zprávě poslance Jaromíra Kohlíčka a po rozpravě zahraniční výbor

1. doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s úmluvou o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání výkonů a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí sjednanou v Haagu dne 19. října 1996.

2. Pověřuje předsedu výboru, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

3. Zmocňuje zpravodaje výboru, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto vládního návrhu na schůzi zahraničního výboru.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi a nyní prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu paní poslankyně Alena Svobodová. Ta je v tuto chvíli omluvena, nicméně máte usnesení tohoto výboru rozdáno všichni jako sněmovní tisk 182/1, takže si myslím, že poté, co jsme vyslechli zpravodaje zahraničního výboru, nám nic nebrání v tom, abychom mohli pokračovat dále v projednávání. Nikdo neprotestuje.

K předloženému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Rozpravu uzavírám a předkládám tento návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s úmluvou o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání, výkonu a spolupráce ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí, sjednanou v Haagu dne 19. října 1996.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 102, které jsem zahájil. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 85 pro hlasovalo 77, proti nikdo. Konstatuji, že návrh byl přijat.

 

V tuto chvíli můžeme přistoupit k bodu

 

111.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Smlouva mezi Českou republikou a Kanadou
o vzájemné pomoci ve věcech trestních, podepsaná dne 3. listopadu 1997 v Ottawě
/sněmovní tisk 238/ - druhé čtení

 

Nyní prosím, aby se slova opět ujal místopředseda vlády České republiky Pavel Rychetský. Prosím.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, mezi Českou republikou, resp. Československem jako jejím právním předchůdcem a Kanadou dosud existovala jako smluvní ujednání v oblasti trestního práva pouze smlouva mezi Československou republikou a Spojeným královstvím Velké Británie a Irska o vzájemném vydávání zločinců z roku 1924, která byla později rozšířena i na Kanadu.

V oblasti právní pomoci spolupracovaly a poskytovaly si právní pomoc oba státy na bezesmluvním základě, založeném na principu vzájemnosti. Tento postup se jevil jako málo operativní např. tím, že veškeré žádosti o právní pomoc musely být požadovány a vyřizovány diplomatickou cestou. V předložené smlouvě jsou stanovena pravidla a konkrétní postup při uskutečňování spolupráce justičních orgánů obou smluvních států. Soudy a státní zastupitelství rozhodují v trestních věcech, kdy je třeba vzhledem k okolnostem případu vyžádat provedení některých úkonů, např. výslechy svědků, znalců, prohlídky a zajišťování, doručování písemností od druhého smluvního státu.

Podle těchto základních tradičních forem právní pomoci obsahuje smlouva i ustanovení o vzájemném zjišťování výnosů z trestné činnosti, které se nacházejí na území druhého smluvního státu, a o jejich konfiskaci. Svou formou je smlouva smlouvou prezidentskou. Je komplexní normativní úpravou, která upřesňuje jednotlivé závazky týkající se poskytování vzájemné pomoci, odmítnutí nebo odložení poskytnutí pomoci a dále konkretizuje opatření směřující k zajištění a zabránění výnosů z trestné činnosti.

Navrhovaná smlouva se po svém přijetí stane pramenem práva a ve smyslu § 375 trestního řádu, podle něhož ustanovení hlavy 24 trestního řádu, která upravují právní styk s cizinou, se užijí pouze tehdy, nestanoví-li vyhlášená mezinárodní smlouva postup jiný, a bude aplikována přednostně.

Žádám vás, vážené paní poslankyně a vážení páni poslanci, abyste vyslovili souhlas s touto smlouvou. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády Pavlu Rychetskému.

Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru a výboru ústavně-právnímu, jejichž usnesení byla rozdána jako sněmovní tisky č. 238/1 a 238/2. Nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru pana kolegu Karla Kühnla, aby nám přednesl závěry jednání zahraničního výboru. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, zahraniční výbor projednal předložený návrh na své 25. schůze 16. září 1999 a po odůvodnění náměstkem ministra spravedlnosti České republiky Dr. Baxou přijal toto usnesení:

Zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Kanadou o vzájemné pomoci ve věcech trestních, podepsanou dne 3. listopadu 197 v Ottawě.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kühnlovi a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj ústavně-právního výboru pan poslanec Václav Pícl. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Václav Pícl: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, ústavně-právní výbor na své 23. schůzi dne 16. září 1999 přijal usnesení, které bylo rozdáno jako sněmovní tisk 238/1, a doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby vládní návrh předložené smlouvy schválila.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Píclovi. V tuto chvíli k předloženému návrhu otevírám rozpravu. Kdo se do ní hlásí? Nikdo. Rozpravu uzavírám.

Navrhuji v tuto chvíli přijmout toto usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Kanadou o vzájemné pomoci v trestních věcech, podepsanou dne 3. listopadu 1997 v Ottawě."

 

Zahajuji hlasování číslo 103, ve kterém rozhodneme o tomto návrhu. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 87 hlasovalo pro 73, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP