(10.10 hodin)

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhuji v § 2 vypustit odst. 2 a v § 6 vypustit odst. 6. Krátce zdůvodním uvedené návrhy.

Odstavec 2 se týká dotací základním uměleckým školám. Praví se v něm, že dotace se poskytne pouze na žáky plnící základní školní docházku. Já se domnívám, že ve chvíli, kdy hovoříme o volnočasových aktivitách mládeže, kdy nám tady bují drogy a snažíme se proti nim bojovat, vynakládáme peníze na preventivní programy, není rozumné omezit dotace na volnočasové aktivity třeba i starších žáků. Já se domnívám, že to není částka nikterak závratná. Bylo by to přinejmenším kontraproduktivní. Doufám, že pro tento svůj pozměňovací návrh najdu pochopení i v řadách sociální demokracie, protože doufám, že s volnočasovými aktivitami naší mládeže to myslí upřímně.

Pak je tady druhý návrh, který zřejmě u kolegů ze sociální demokracie najde méně pochopení, ale mohl by najít více pochopení třeba u kolegů z KDU-ČSL. Jde o vypuštění odstavce 6 z § 6, který hovoří o tom, že zvýšená dotace se poskytne pouze škole, která je nezisková nebo celý svůj zisk věnuje na reprodukci, investice, na výuku nebo jinou aktivitu. Mně by to nevadilo, pokud by to nebylo v paragrafu, který je věnován zvýšení poskytnutí dotace jako conditio sine qua non. Já se domnívám, že zisk není nic hanebného a zavrženíhodného a že daleko větší důraz bychom měli klást především na inspekční správu, to znamená na kvalitu výuky ve školách. Jde nám především o kvalitu výuky, a pokud si rodiče něco připlácejí, tak si připlácejí na jistou exkluzivitu školy, připlácejí si dejme tomu na menší počet studentů ve třídách, případně lepší vybavení. My tady vlastně považujeme zisk za něco zcela hanebného.

Ještě mám krátkou poznámku k panu kolegovi Škromachovi. Pane kolego, já vás tady sice nevidím, nicméně se na vás obracím prostřednictvím pana předsedajícího a chci vám sdělit následující. Dotace na soukromé školy skutečně nejsou stejné jako dotace na školy státní. My to tady opakujeme mnohokrát, ale zřejmě někteří kolegové neslyší. Státní škola dostane dotace na investice, dostane prostředky na neinvestiční náklady. Toto všechno nedostane soukromá škola. Soukromá škola dostane jen tzv. holý normativ, ještě mnohdy přepočítaný tak, jak se přepočítává na školském úřadu, takže ani není tak velký jako normativ státních škol. Prosím, když používáme určité termíny, používejme je přesně, a nikoliv nepřesně a nekorektně.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Plevovi. Jako poslední písemně přihlášený v podrobné rozpravě vystoupí pan kolega Brousek.

 

Poslanec Václav Brousek: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl tři pozměňovací návrhy k tisku 149/2.

1. V § 3 odst. 2 vypustit bod d). Zdůvodnění: Výroční zprávy o činnosti a hospodaření schvaluje rada školy, a pokud není jedna ze zpráv schválena, zná zákon 564/99 možnosti řešení, viz § 17 f). Tento bod je tedy nedůvěrou k radě školy i ke škole samotné, a proto navrhuji jeho vypuštění.

V § 4 odst. 1 za "a procentním podílem normativu" bude zbytek odstavce znít takto: "jako ročního objemu neinvestičních výdajů, mzdových prostředků a zákonných odvodů připadajících na dítě nebo žáka ve srovnatelném studijním oboru a formě studia školy zřizované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo školským úřadem, nebo ve srovnatelném předškolním a školském zařízení zřizovaném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo školským úřadem. U speciálních škol a speciálních nebo specializovaných tříd ostatních škol se dotace zvýší o procentní podíl z normativu na zdravotní postižení žáků, stanoveného pro žáky škol a školských zařízení zřizovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo školským úřadem".

3. V § 4 odst. 2 za " a procentním podílem normativu" bude zbytek odstavce znít takto: "jako ročního objemu neinvestičních výdajů, mzdových prostředků a zákonných odvodů připadajících na žáka ve srovnatelném studijním oboru a formě studia školy zřizované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo školským úřadem, nebo ve srovnatelném předškolním a školském zařízení zřizovaném Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo školským úřadem. U speciálních nebo specializovaných tříd předškolních zařízení se dotace zvýší o procentní podíl z normativu na zdravotní postižení žáků, stanoveného pro žáky předškolních zařízení zřizovaných obcí podle zvláštního předpisu."

Zdůvodnění: Tento normativ, který tam zavádíme, je normativem pro srovnatelné typy škol podle zákona 564/90.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Brouskovi. Nyní bude hovořit pan kolega Ježek. Další přihlášku nemám.

 

Poslanec Josef Ježek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, můj pozměňovací návrh k projednávanému návrhu 149/2 zní takto: Navrhuji, aby tento návrh 149/2 byl projednáván a upraven v původní textaci návrhu 149.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Ježkovi. Hlásí se kolega Pleva. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, já bych jménem klubu ODS chtěl požádat o následující laskavost. Jelikož zejména pozměňovací návrh paní kolegyně Šojdrové byl komplexní, prosil bych, abychom teď neuzavírali podrobnou rozpravu - a protože nechceme zdržovat a brát si přestávku na klub -  před uzavřením podrobné rozpravy aby pokračoval další bod a později abychom se k tomuto bodu ještě vrátili. Jestliže to není možné, požádáme na přestávku na jednání klubu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Rozumím tomu tak, že kdybych vaší žádosti nevyhověl, vy požádáte o přestávku na poradu klubu a sněmovna nebude moci pracovat. Myslím, že v zájmu toho, abychom se nezdržovali - vidím pokyvování některých předsedů klubů - je rozumnější této žádosti vyhovět. Nicméně myslím, že to formálně musíme odhlasovat jako procedurální návrh. Je zde předložen procedurální návrh pana kolegy Plevy, abychom před ukončením podrobné rozpravy přerušili projednávání tohoto bodu. Specifikujte do kdy.

 

Poslanec Petr Pleva: Mohli bychom ho začít projednávat po polední přestávce.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Není-li předchozím rozhodnutím sněmovny rozhodnuto, že budeme po polední přestávce projednávat jiný bod, budeme pokračovat v tomto bodu.

 

Je jasné, o čem budeme hlasovat. Jde o procedurální návrh pana kolegy Plevy, o kterém rozhodneme v hlasování pořadové číslo 40. Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 179 pro hlasovalo 104, proti 22. Tento návrh byl přijat.

 

Přerušuji projednávání bodu 9 před ukončením podrobné rozpravy a budeme se tímto bodem zabývat po polední přestávce.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP