(15.30 hodin)

(pokračuje Grulich)

Je třeba říci, že jsem rozhodl o pokračování v práci tohoto úřadu, a to zcela jednoznačně, a vzhledem k tomu, že byl podán do vlády tento návrh, který právě projednáváme, je připravena koncepce ve dvojí podobě, a sice koncepce s určitým omezením, pokud tento návrh zákona neprojde, a koncepce bez omezení, to znamená v plném rozsahu činnosti, pokud tento zákon Poslaneckou sněmovnou bude přijat. A protože, jak řekl pan poslanec Krása, termín jeho přijetí je neobyčejně krátký, může se stát, že bude přijat až v závěru prosince letošního roku, nezbývá nám, než skutečně se kompletně se vším všudy, od materiálního zajištění přes personální, prostorové a technické zajištění, připravovat na obě varianty, tedy i na tu širší, aby se nestalo, že v důsledku nedostatečné připravenosti by došlo k určitému omezení z jakýchkoliv důvodů na začátku příštího kalendářního roku.

Myslím, že tato moje informace, kterou teď slyšíte, je v příkrém rozporu s tím, co tady - a mohu to zodpovědně prohlásit - zcela nezodpovědně deklaroval poslanec Benda. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane ministře, troufal bych si říci, že v příkrém rozporu je i klidný a věcný charakter vašeho vystoupení s úvodními neuvěřitelně ostrými slovy o drzosti a aroganci. Jako předseda sněmovny bych vás žádal, abyste i jako ministr tyto termíny v Poslanecké sněmovně nepoužíval. My jsme v klidu a pozorně vyslechli zbytek vašeho vystoupení a v takové formě je možné diskutovat. Ohledně té první věty - tak diskutovat možné není a moc bych vás prosil, vy, který jste dvoj- či trojnásobně stár než pan poslanec Benda, abyste aspoň tuto převahu byl schopen předvést. (Potlesk.)

Prosím pana ministra Grulicha.

 

Ministr vnitra ČR Václav Grulich: Vážený pane předsedo, je-li ústy kteréhokoliv poslance konstatováno - a teď nevím, jestli budu interpretovat přesně - že zločiny komunismu nejsou stíhány, protože tam sedí ten ministr vnitra, který tam je, to znamená je to přímý osobní útok, který nemohu pokládat za nic seriózního a korektního. Nevím, jestli se to líbí vám, já to za možné nepokládám. Je to tak hrubé osobní osočení, které na této půdě nemá co dělat. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím pana poslance Výborného, který se přihlásil do obecné rozpravy.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, páni ministři, dámy a pánové. Především bych chtěl říci, že bych si velmi přál, aby se obecná debata a rozprava o této předloze nezvrtla v parlamentní debatu o pozicích poslance, ministra a o ÚDV, a doufám, že slov o aroganci, o drzosti, o pomluvách a obrácených slov ubude a že se vrátíme k věcné diskusi právě o tom zákonu, který navrhl pan poslanec Krása a jeho kolegové.

Dovolte, abych řekl, že se vůbec nedomnívám, že je třeba, tak jak to učinil pan poslanec Krása, omlouvat se za to, že tento zákon podala jen malá skupina poslanců. O tom, jakou podporu má navrhovaný zákon, se přesvědčíme při hlasování. A předpokládám, že o tom, kdo bude tento zákon prosazovat, podporovat a kdo bude stát proti němu, se nejen my, ale koneckonců i široká veřejnost přesvědčí z výsledků tohoto hlasování.

Rád bych vyjádřil poděkování navrhovateli za obsáhlá úvodní slova, která možná zkrátí obecnou rozpravu, a také zpravodaji, že obsáhlým způsobem a podle mého názoru většinou objektivně přistoupil k hodnocení tohoto návrhu, zvláště pak tehdy, kdy - a to musím říci jako právník - přiznal, že stanovisko vlády v onom úvodním bodě je správné a že není možné jenom proto, že této vládě je někdo v opozici, jaksi nepřihlédnout k tomuto stanovisku.

Zákon sám o sobě řeší vážnou problematiku, řeší vážnou problematiku nejen z hlediska historického a pro řadu lidí i z hlediska osobního, ale také vážnou problematiku z hlediska právního. A možná i proto by bylo bývalo vhodnější, kdyby takový zákon, který je předkládán, byl předložen po odborné diskusi ve vládě, v legislativní radě, po odborné diskusi, která by nebyla uspěchaná. Leč nestalo se tak a my dnes můžeme v tomto prvém čtení hodnotit ne snad tolik text, který samozřejmě vykazuje vady - a v tom souhlasím jak se zpravodajem, tak samozřejmě s navrhovatelem - ale hodnotit to a přistoupit k tomuto textu z té pozice, zda si přejeme problém řešit, zda hledáme řešení, anebo zda ho nechceme řešit a hledáme důvody, proč návrh zákona zamítnout, případně vrátit k přepracování. Obojí by v tomto případě bylo shodné, neboť je nepochybné, že zákon musí nabýt účinnosti do konce letošního roku.

Společně i se všemi poslanci klubu křesťanských demokratů se kloním k tomu, že zákon je třeba projednat, je třeba ho propustit do druhého čtení, je třeba hledat obratnější a přesnější právní formulace, k čemuž právě druhé čtení má posloužit. Souhlasím s tím, aby lhůta k projednání byla zkrácena o dvacet dnů, a jsem rád, že nepadl zatím žádný návrh ani na zamítnutí, ani na vrácení této předlohy navrhovatelům k dopracování, protože takovéto návrhy bychom podporovat nemohli.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím pana poslance Filipa.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážené paní a pánové. Máme před sebou text zákona, jímž skupina poslanců naší sněmovny navrhuje změnit, resp. doplnit paragraf 67a) trestního zákona. Jde o nepromlčitelnost trestnosti trestných činů, jejichž horní hranice trestní sazby činí nejméně pět let, a to pokud byly spáchány v období od 25. února 1948 do 17. listopadu 1989 při aktivním prosazování komunistického režimu.

Jde o celkem jednoduchou úpravu, kterou by autoři chtěli využít skutečnosti, že na konci letošního roku nastane promlčení nejméně závažných trestných činů. A trestní sazba u těchto trestných činů je do tří let, které lze stíhat podle zákona č. 198/1993 Sb.

Ať návrh posoudíme jen z hledisek formálně právních, nebo ať se jím zabýváme jako politickou normou, její vhodnosti a únosnosti, musím říci, že se mi to jeví jako poměrně laciný propagandistický trik. Nezlobte se na mne. Já si musím v této souvislosti připomenout - a je tady řada lidí, kteří mohou učinit totéž - situaci v roce 1991, kdy takovou zprávu o zločinech minulého režimu předkládal bývalý generální prokurátor Gašparovič a za předložení takovéto zprávy byl ve Federálním shromáždění řekl bych velmi peskován a nakonec to skončilo jeho odvoláním. Obdobnou zprávu za něj později předložil ve Federálním shromáždění další generální prokurátor dr. Valko. Dr. Valko v té zprávě vyjmenoval 99 - to číslo se dobře pamatuje - funkcionářů bývalého režimu, jimž intenzivní prací od roku 1990 do roku 1991 všech okresních, krajských prokuratur, nejvyšší prokuratury České republiky, Slovenské republiky a Generální prokuratury ČSFR bylo prokázáno něco, co lze subsumovat pod ty trestné činy, které mají nejvyšší trestní sazbu tři roky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP