(19.30 hodin)

(pokračuje Vymětal K.)

Aby někdo neměl dojem, že zde mluvím ve vlastním zájmu, musím uvést, že já jsem v této delegaci být neměl.

Na druhé straně ale tentýž organizační výbor bez uzardění schválil zahraniční cestu člena výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu na osm dní rovněž v červnu na Tchaj-wan. Ve vztahu k obchodním zájmům České republiky v Číně je to opravdu bohulibé rozhodnutí.

Zdá se mi proto, že pro náš organizační výbor jsou důležitější kulturní vztahy s Tchaj-wanem než ekonomicko-obchodní vztahy s Čínou. Do jaké míry se napakuje Česká republika takovými kulturními vztahy, jak z tohoto důvodu poroste vývoz na Tchaj-wan, který za loňský rok činil jednu desetinu procenta celkového vývozu České republiky - absolutně 805 milionů korun - nejsem přesvědčen.

Dámy a pánové, velmi kritizovaný fakt ze strany podnikatelské veřejnosti, který negativně ovlivnil vývoz českého zboží a služeb, byla neuvážená likvidace a oslabení role obchodních oddělení na našich velvyslanectvích po světě, podcenění role obchodně-ekonomické diplomacie.

Stav se do jisté míry snaží napravit současné Ministerstvo zahraničních věcí a Ministerstvo průmyslu a obchodu. To byl také jediný smysl uzavřené dohody mezi těmito ministry, řešící nápravu stavu. Na minulé schůzi sněmovny jsme slyšeli slova o nemravnosti této dohody. A tak mám pocit, že někteří kolegové na jedné straně zalamují ruky nad vývojem zahraničního obchodu a zejména vývozu, nad vývojem ekonomiky, a na druhé straně by rádi, aby naše podnikatelská veřejnost si v zahraničí, a to ještě za přispění představitelů státu, vylámala zuby. Zdá se mi to schizofrenní a v žádném případě to nemůže pomoci českému hospodářství a české ekonomice. Měli bychom se všichni snažit, aby v naší republice bylo lépe. Alespoň to všechny politické strany tvrdí ve svých volebních programech. Bylo by dobře, kdybychom pro to také něco udělali a neničili práci těch, kteří se snaží měnit stav k lepšímu.

Na závěr bych chtěl říci, že hodnotím předloženou informaci vlády jako nekomplexní. V podrobné rozpravě navrhnu, abychom ji vzali na vědomí a současně aby ji vláda dodatkem doplnila o podíl všech resortů a dalších vlivů na stav vývozu a jeho podporu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Ptám se, zda se někdo dále hlásí do všeobecné rozpravy. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu a můžeme přistoupit k rozpravě podrobné, kterou otevírám. Udílím slovo přihlášenému panu poslanci Karlu Vymětalovi.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, jak jsem již předeslal v obecné rozpravě, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna přijala následující usnesení:

  1. Poslanecká sněmovna bere na vědomí předloženou informaci vlády České republiky obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory,
  2. žádá vládu České republiky, aby dodatkem doplnila informaci o podíl všech resortů a dalších vlivů na stav vývozu a jeho podpory, a to tak, aby tento dodatek mohla Poslanecká sněmovna projednat na své schůzi v říjnu 1999.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Ptám se, zda se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu. Ptám se pana navrhovatele, zda si přeje přednést závěrečné slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Miroslav Grégr: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, celkem souhlasím se zhodnocením zprávy, které přednesl pan poslanec Karel Vymětal, s tím, že zpráva, kterou jsem předložil, odpovídá zadání, které Poslanecká sněmovna vyjádřila ve svém usnesení z 23. schůze ze dne 27. března 1998. To je jedna část. Myslím, že i pan poslanec Vymětal takto reagoval, že vlastně předložená zpráva by měla být vzata na vědomí, protože naplnila zadání.

Pokud se týká druhé části, to znamená, aby byla zpráva doplněna o činnost dalších resortů, myslím si, že pokud se týká Ministerstva zahraničních věcí, v této zprávě je to obsaženo. Je v ní obsaženo i zadání Ministerstva financí. Ministerstvo pro místní rozvoj má nepatrný zlomek, resp. je to záležitost cestovního ruchu. Pokud se týká Ministerstva zemědělství, problematika by zasluhovala zcela separátní zprávu, protože podíl Ministerstva zemědělství jak na dovozu, tak na vývozu je v číslech a zpráva tato čísla obsahuje.

Doporučuji rovněž, aby tato zpráva byla vzata na vědomí. Nechávám na uvážení Poslanecké sněmovny, jestli chce, aby byl zpracován dodatek k této zprávě týkající se dalších uvedených ministerstev.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru průmyslu a obchodu České republiky Miroslavu Grégrovi.

V tuto chvíli bychom měli přistoupit k hlasování. První návrh kolegy Vymětala je identický s usnesením hospodářského výboru. Oba návrhy by se měly hlasovat odděleně. Nejprve nechám hlasovat o základním návrhu, který je shodný s návrhem usnesení hospodářského výboru:

"Poslanecká sněmovna bere na vědomí předloženou informaci vlády České republiky obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory."

Mám zde žádost o odhlášení. Odhlašuji vás, přihlaste se svými kartami. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který jsem před malou chvílí předložil.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 173. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 87 pro 87, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní rozhodneme o druhém návrhu, který zní:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby dodatkem doplnila informaci o podílu všech resortů a dalších vlivů na stav vývozu a jeho podporu, a to tak, aby tento dodatek mohla Poslanecká sněmovna projednat na své schůzi v říjnu 1999."

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 174 bylo z přítomných 91 poslanců pro 46, proti 28. Tento návrh byl přijat.

 

Hromadně bych vyzval kolegy, kteří stojí v předsálí u televizní obrazovky, že sněmovna jedná a hlasuje.

Končím projednávání tohoto bodu a konstatuji, že byl přijat jak základní návrh, tak i návrh pana kolegy Vymětala. Končím tedy projednávání bodu 114.

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu. Kolegyně a kolegové, nyní máme několik procesních problémů. Bod 115 nemůžeme projednávat, neboť usnesení rozpočtového výboru, které je rozdáno jako sněmovní tisk, bylo rozdáno až dnes.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP