(19.00 hodin.)

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Eduard Zeman: Já se omlouvám, pane předsedající, že jsem se nechal rozptýlit.

Minule už jsem upozorňoval na to, že tento pátý rámcový program je standardní evropská procedura, ke které by se tato republika měla jednoznačně připojit. Nedomnívám se, že bych nyní měl nějak "lámat" parlament k tomu, že je to něco, co bychom měli podporovat. Nedomnívám se, že je tady jakýkoliv politický rozpor. Je to opravdu něco, co má standardní evropský rozměr, a nechávám na uvážení poslanců, aby zvážili, zda se chceme vymknout z evropských rozměrů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru školství, mládeže a tělovýchovy Eduardu Zemanovi. Tento návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru, výboru pro evropskou integraci a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 185/1 - 185/3.

Prosím zpravodaje zahraničního výboru a výboru pro evropskou integraci poslance Vladimíra Laštůvku, aby usnesení těchto výborů odůvodnil.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, výbor pro evropskou integraci i zahraniční výbor projednaly sněmovní tisk 185 s vědomím toho, že se nacházíme v určité časové tísni, a s vědomím toho, že pokud tato sněmovna neprojedná včas tuto předlohu, nebudou se moci české subjekty zúčastnit tohoto pětiletého programu. Oba výbory u vědomí těchto souvislostí a vědomy si toho, jak už jsem odůvodňoval při prvním čtení, že přistoupením České republiky k tomuto pátému rámcovému programu se kvalitativně změní její dosavadní postavení a bude současně účastníkem rozhodovacího procesu v pátém rámcovém programu, doporučují sněmovně, aby vyslovila souhlas se sjednáním Rozhodnutí Rady přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Českou republikou na straně druhé o podmínkách pro účast České republiky v programech 5. Rámcového programu Evropského společenství v oblasti výzkumu a technického rozvoje a demonstrací (1998 - 2002) a ve výzkumných programech a výukových aktivitách 5. Rámcového programu Evropského společenství pro atomovou energii pro výzkum a výukové aktivity (1998 - 2002), sněmovní tisk 185.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi, zpravodaji výboru pro evropskou integraci i zahraničního výboru. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Vladimír Hradil.

 

Poslanec Vladimír Hradil: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se usnesl, že předložený vládní návrh schvaluje a doporučuje.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji, pane poslanče. Tím jste dostál své odpovědnosti. K uvedenému vládnímu návrhu otevírám rozpravu, do které zatím nemám žádnou přihlášku. Táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí. Nehlásí, proto rozpravu uzavírám.

Přikročíme k hlasování. Navrhuji přijmout toto usnesení, které je základním usnesením obsaženým ve jmenovaných tiscích.

Registruji návrh na odhlášení. Odhlašuji vás a žádám vás všechny o novou registraci. Budeme hlasovat o následujícím návrhu  usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se sjednáním Rozhodnutí Rady přidružení mezi Evropskými společenstvími a jejich členskými státy na jedné straně a Českou republikou na straně druhé o podmínkách pro účast České republiky v programech 5. Rámcového programu Evropského společenství v oblasti výzkumu a technického rozvoje a demonstrací (1998 - 2002) a ve výzkumných programech a výukových aktivitách 5. Rámcového programu Evropského společenství pro atomovou energii pro výzkum a výukové aktivity (1998 - 2002).

 

Zahájil jsem hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končí. Z přítomných 108 poslanců hlasovalo 107 pro, nikdo proti (v hlasování číslo 170). Konstatuji, že s tímto návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání bodu 66. Přistupujeme k projednání bodu

 

112.
Výroční zpráva dozorčí rady Grantové agentury České republiky za rok 1998
/sněmovní tisk 179/

 

Zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 179/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan poslanec Petr Pleva a informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Pane kolego, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, budu také stručný, nebudu vás příliš zdržovat. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednal na své 18. schůzi dne 16. června t. r. zprávu dozorčí rady Grantové agentury. Tuto zprávu shledal nedostatečnou, protože vypovídala o činnosti Grantové agentury pouze v obecné rovině, neřešila žádné konkrétní problémy, přestože od mnohých poslanců, ale i ze zdrojů mimo Poslaneckou sněmovnu jsme se dozvěděli, že problémy v udělování grantů byly, a byly závažné.

Proto výbor přijal následující usnesení. Výbor doporučuje přijmout Poslanecké sněmovně toto usnesení:

1. Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s výroční zprávou dozorčí rady Grantové agentury České republiky podle tisku 179.

2. Poslanecká sněmovna žádá dozorčí radu Grantové agentury, aby do 20. září 1999 předložila novou výroční zprávu, která bude obsahovat konkrétní případy, kterými se dozorčí rada Grantové agentury zabývala v roce 1998 včetně výsledků jejího zjištění a zprávy o řešení podnětů a odvolání došlých v roce 1998.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji panu poslanci Plevovi a otevírám rozpravu, do které nemám žádné písemné přihlášky. Z místa vidím přihlášeného pana poslance Miloslava Kučeru staršího. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já považuji za svou povinnost říci, že je pravda to, co tady přednesl pan poslanec Pleva jako stanovisko výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, byť toto stanovisko zní a vypadá na první pohled stroze a možná i krutě. Avšak právě proto, že se v činnosti dozorčí rady Grantové agentury objevily jisté problémy, myslíme si, že není nic lepšího, než budou-li tyto záležitosti projednány tak, aby se ukázalo, že je pravda buď na té, nebo na oné, nebo možná na jiné straně, ale prostě aby v tuto chvíli bylo vše tak, jak má být.

Já se domnívám ve shodě s poslancem Plevou, že tato formulace je pro tuto chvíli přesná. Dozorčí rada má možnost a má dostatečný časový prostor k tomu, aby vysvětlila to, co vzbudilo rozpaky při projednávání ve výboru, a pokud dozorčí rada prokáže, že je z jejího hlediska vše v naprostém pořádku, nic nebrání tomu, aby tato opravená nebo rozšířená zpráva byla posléze sněmovnou přijata.

Jinak v tuto chvíli podporuji stanovisko, které přednesl kolega Pleva.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP