(17.50 hodin)

(pokračuje Kavan)

Pokud jsem dobře rozuměl, pan poslanec Kohlíček prosazoval udržení celní unie se Slovenskem. To samozřejmě se pokoušíme udělat, je to jedno z přechodných období. Zatím EU na tyto věci nereagovala, ale stále se jedná také i o této věci. Víme, že to je v našem zájmu, nebudu to dále rozvádět.

Pana poslance Zahradila bych chtěl ujistit, že úředníci ani na Ministerstvu zahraničních věcí, ani na zastupitelských úřadech se nesnaží suplovat exportní schopnosti našich podnikatelů. My naopak chápeme roli české diplomacie v tom, aby otevírala prostor pro české podnikatele, aby vysílala vstřícný signál vůči našim podnikatelům, aby jim umožnila lepší informovanost o situaci na trzích, kde se mohou uplatnit. Samozřejmě my budeme ty dveře otevírat, ale záleží zcela na nich, zda těmi dveřmi projdou a jakým efektivním a účinným způsobem toho prostoru využijí. Nikdo je suplovat nechce a ani nebude, ale spolupráce s nimi se myslím neustále lepší.

Pana poslance Karase chci ujistit - ale to už jsem říkal - že budeme skutečně rozsáhle rozpracovávat jednotlivé teritoriální tematické oblasti v dílčí koncepci a budeme tuto koncepci aktualizovat.

U pana poslance Zahradila jsem si nebyl zcela jist, jestli jsem dobře pochopil jeho kritiku zahraniční služby. Musím konstatovat, že od té doby, co jsem ministrem, tak k velkým personálním změnám ani v ústředí, ani v zastupitelských úřadech nedošlo. Pracuji s tou zahraniční službou, kterou jsem zdědil de facto z dob ministra Zieleniece, a to z takových 99 %. Uznávám, že tato služba není perfektní, snažíme se ji zlepšovat, ale skutečně pracujeme s tím, co jsme zdědili, pane poslanče Zahradile. - Ale oni se páni poslanci Zahradil a Payne mezi sebou baví a doufám, že mě pak nebudou kritizovat, že jsem na jejich poznámky nereagoval.

Vláda by měla být příznivcem spíše intenzivního přístupu než extenzivního. Nejsem si tady zcela jist, zda se tím intenzivním přístupem nemyslí rušení zastupitelských úřadů ve vzdálenějších zemích a soustředit se jenom na Evropu. Pokud ano, pak tuto koncepci jsme skutečně odmítli, nedomnívám se, že odpovídá zájmům ČR, zvláště našim obchodním zájmům, kde možnosti v mimoevropských zemích jsou často nevyužity.

Už budu končit, jen bych chtěl dodat, že u pana poslance Holáně, pokud jsem dobře rozuměl jeho poznámce, že oblast lidských práv a ochrana životního prostředí byla pominuta a neměla dostatečnou pozornost, naopak si myslím, že ještě v žádné zahraničněpolitické koncepci se lidským právům nevěnovalo tolik místa, a to jak na papíře, tak v naší praxi. Ale jsem ochoten s ním i s dalšími tuto důležitou a složitou oblast diskutovat.

Tím reaguji také na poslance Ransdorfa, který k diskusi o lidských právech v souvislosti s obchodními zájmy se zmínil o rezoluci o lidských právech na Kubě a řekl, že toto není hlouběji analyzováno. My jsme tomu věnovali několik odstavců, ale souhlasím s tím, že to je problematika, která si zaslouží hlubší analýzu. Budeme se tomu věnovat a ochotně uvítám jak poslance Ransdorfa, tak kohokoli jiného, kdo se řešení této složité problematiky chce účastnit. Nemáme na ni monopol, považujeme ji ale za něco velmi důležitého. Nevzdáme se ovšem ani ekonomických vztahů s mimoevropskými zeměmi, ani toho, že lidská práva budou i nadále jedním z hodnotových pilířů české zahraniční politiky.

Pana poslance Mareše chci ujistit, že se budeme snažit více věcí publikovat, ale Ústav mezinárodních vztahů prakticky všechny ty dokumenty má, řada z nich je publikována v Mezinárodní politice, jiné jsou na CD-ROM, ale i v této oblasti se samozřejmě budeme snažit věci zlepšovat.

Nerozuměl jsem kritice pana poslance Mareše, že tam nemáme postoj k OSN a k reformě OSN. Odkazuji na str. 20, kde půl stránky je věnováno této problematice, a samozřejmě v dílčí koncepci i toto budeme pečlivě rozpracovávat a uvítáme vaši spolupráci.

Nejsem si jist poznámkou pana poslance Ransdorfa, že jsme jasně buď nedefinovali nebo nereflektovali, kdo jsou naši spojenci a kde jsou naše potenciální trhy. Já mám pocit, že z té koncepce vyplývá, že tam jsou uvedeni naši spojenci jak v bilaterálních vztazích, tak v multilaterálních vztazích a samozřejmě v ekonomické diplomacii a v jiné části zdůrazňujeme, kde máme zájem o ty trhy. Ale i toto bude součástí té detailnější, dílčí koncepce. Ale myslím si, že v tom nemáme zmatek, souhlasím však s tím, že to je možné konkretizovat.

Pan poslanec Ransdorf skončil výzvou k usnesení. Chtěl bych ho ujistit, že co se práce na přípravě Charty bezpečnosti týká, že na tom se ČR dlouhodobě podílí a budeme se na tom i nadále podílet, já jsem se o tom zmínil i ve svém úvodu, když jsem hovořil o summitu OBSE v Istanbulu. Abych to zkrátil, mohu říci, že se všemi návrhy šesti bodů usnesení pana poslance Ransdorfa souhlasím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru zahraničních věcí ČR, panu Janu Kavanovi.

Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli se chýlíme k hlasování. Nicméně vidím přihlášku předsedy poslaneckého klubu ODS, pana kolegy Vlastimila Tlustého, prosím, pane kolego.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, nebojte se, nežádám pauzu na poradu klubu.

Chtěl bych poskytnout informaci, která nemá přímou vazbu k tomu, co tady projednáváme v průběhu rozpravy. Chtěl bych oznámit nález. Já jsem před několika minutami při příchodu do sněmovny, tady na koberci nalezl navštívenku, na které je adresa: CDOZS, Žerotínovo náměstí 6, Brno, Psychiatrie, takže ji předám předsedajícímu, kdyby ji někdo postrádal. (Veselost.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane kolego, doufám, že to nebyla výzva směřovaná mně, nicméně budu o tom přemýšlet.

V tuto chvíli, kolegyně a kolegové, dojde k vystoupení zpravodaje a k rekapitulaci přednesených návrhů, popř. i celé rozpravy. Prosím tedy pana poslance Zaorálka, aby se ujal své role a v závěru svého vystoupení zrekapituloval všechny návrhy, o kterých se bude hlasovat, a poté jednotlivě v pořadí, jak byly přednášeny, nebo podle jiné procedury, kterou navrhne, předkládal sněmovně k hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP