(18.20 hodin)

(pokračuje Buzková)

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

V hlasování pořadové číslo 633, které zahajuji, se ptám, kdo je pro přikázání tohoto návrhu k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 633 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 156 pro vyslovilo 131, nikdo nebyl proti.

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v průběhu našeho jednání jsem obdržela dopis ministra financí České republiky, kterým prosí o omluvení své neúčasti dnešního dne od 15 hodin, kdy se účastní Bezpečnostní rady státu. Přestože jsem obdržela tuto omluvu, podařilo se zajistit přítomnost ministra financí na této schůzi a můžeme pokračovat dalšími body, tak jak jsou schváleny.

Prosím o chvíli strpení, než se ministr financí dostaví. Vzhledem k tomu, že zasedání probíhá zde v budově Poslanecké sněmovny, bylo možné zajistit jeho účast a během krátké chvíle se dostaví.

Pan předseda klubu Gross má slovo.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Kolegyně a kolegové, omlouvám se, ale navrhoval bych v tuto chvíli, jestli bychom nemohli projednat číslo 90, tj. relativně stručný procesní bod. Důvod neúčasti vlády je jeden. Vláda musela být narychlo svolána. Zasedá zde v budově, neboť projednává velice naléhavou záležitost - účast České republiky na mnohonárodních mírových silách na území Jugoslávské svazové republiky. Berte to jako omluvu a procesní návrh na projednávání bodu číslo 90.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O procedurálním návrhu pana poslance Grosse rozhodneme v hlasování pořadové číslo 634, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 634 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 155 pro vyslovilo 91 a 22 bylo proti.

 

Dalším bodem tedy je

 

90.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny, kterým se upravují podrobnější pravidla
jednání Poslanecké sněmovny a jejích orgánů

 

Tento bod jsme začali projednávat na 10. schůzi Poslanecké sněmovny, když jsme vyslechli zdůvodnění navrhovatele poslance Jiřího Vlacha. Požádali jsme ústavně právní výbor o stanovisko a poté jsme jednání odročili.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Jiří Vlach. Také prosím zpravodaje ústavně právního výboru pana poslance Marka Bendu, aby se ujal slova a uvedl usnesení ústavně právního výboru číslo 35 z 15. dubna, které jsme všichni obdrželi.

Samozřejmě, přeje-li si pan navrhovatel Vlach ještě přednést doplňující odůvodnění, má možnost. Není tomu tak. Udílím tedy slovo panu poslanci Bendovi.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy a pánové, maličko se omlouvám za kratičké zpoždění.

Ústavně právní výbor projednal na své schůzi 15. dubna 1999 návrh pana poslance Jiřího Vlacha a v podstatě se shodl na tom, že vám navrhuje, abyste přijali jenom jakoby tu první část návrhu usnesení pana poslance Vlacha, a to v textu, který ústavně právní výbor po dlouhé rozpravě doporučil, který by měl znít:

"Poslanecká sněmovna podle ustanovení § 1 odst. 2 zákona č. 90/1995, o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, stanoví, že vyhovuje-li Poslanecká sněmovna námitce proti hlasování (§ 76 odst. 6), musí se hlasování opakovat. Přerušení jednání v okamžiku před opakováním hlasování vyhlášením přestávky na žádost klubu není možné."

Jedná se v podstatě o problém, který pan poslanec Vlach chtěl řešit, aby přestávky nebyly zneužívány. Diskutovali jsme i situaci, kdy dojde třeba k tomu, že oprávněné zpochybnění hlasování bude vzneseno až po polední pauze, například že je to poslední hlasování před polední pauzou. Tam jsme říkali, že existuje vždycky prostor pro předsedajícího, aby rozumným způsobem chvilku počkal, dokud se sněmovna nesejde, nebo něco podobného. Ale nemělo by docházet k tomu, že poslanecké kluby si vlastně tímto způsobem nahánějí své poslance a snaží se převrátit poměr.

Ve druhé věci, kterou pan poslanec Vlach navrhoval, tzn. jisté omezení rozpravy ve třetím čtení, se ústavně právní výbor shodl v tom, že není záhodno, abychom toto upravovali usnesením Poslanecké sněmovny. Obecně zažitá praxe této sněmovny je, že ve třetím čtení se nerozpráví, ale nemůžeme v některých případech vyloučit rozpravu. Domnívám se, že by nebylo úplně v duchu jednacího řádu usnesením takovou rozpravu zapovědět.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Marku Bendovi.

Nyní otevírám rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak, končím rozpravu k tomuto bodu.

Prosím o závěrečné slovo pana navrhovatele, poté pana zpravodaje.

 

Poslanec Jiří Vlach: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, k prvnímu bodu, tedy k tendenci zneužívat přestávek před opakovaným hlasováním, se zcela ztotožňuji s názorem ústavně právního výboru, který věc projednal tak, jak to komentoval kolega Marek Benda. Formulaci, která vzešla z jednání ústavně právního výboru, považuji ještě za vylepšení původního návrhu. Dovolil bych si požádat vás o podporu výsledku projednání v ústavně právním výboru.

Ve druhé věci nechám na vaší úvaze, jak se zachováte v hlasování. Ústavně právní výbor z určité obavy, že by v některých případech, kdy některý poslanec má velmi silný názor na věc a chtěl by vystoupit ještě ve třetím čtení, by mu byla tato možnost vlastně zapovězena - i když si myslím, že existují vyjmenovaní funkcionáři, kteří mohou vystoupit kdykoliv, kromě toho je možno ještě pověřit poslance vystoupením jménem klubu, takže si myslím, že to nebezpečí tak nehrozí, nicméně je korektní vám sdělit, že mě s tím druhým bodem ústavně právní výbor "vyhnal" jednomyslně, takže vám to tady sděluji. Myslím si ale, že už to, že se o tom bavíme a že jsme tu debatu několikrát vedli, vedlo k tomu, že od té doby se vlastně neopakuje případ, že bychom sveřepě opakovali celou argumentační debatu z druhého čtení také při čtení třetím. Ve všech bodech, které jsme ve třetím čtení projednávali od té doby, tak vlastně znějí legislativně technické poznámky a potom stanoviska klubů. Nechávám tedy na vaší úvaze, jak se zachováte v bodě dva.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vlachovi. Prosím pana zpravodaje Bendu, aby za prvé přednesl své závěrečné slovo a kromě toho nás informoval, jak budeme postupovat při hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP