(14.20 hodin)

(pokračuje Rychetský)

Musím říci, že zde nemám jiný argument než ten, že stejnou zátěží je každá ústavní instituce. Je to i tato komora Parlamentu. Demokracie není zadarmo. Je potřeba, abyste při svém hlasování zvažovali, jaká hodnota je pro tuto zemi cennější, zda doplnění celého instrumentaria pro fungování právního a demokratického státu, anebo úspora, o které vláda říká, že představuje řádově 40 milionů Kč ve státním rozpočtu.

A na závěr bych chtěl říci, že byly ještě dvě skupiny kritických vystoupení k návrhu zákona. Jedna skupina, zejména paní poslankyně Parkanová a paní poslankyně Rujbrová, kritizovala příliš malé kompetence, které by podle návrhu zákona měl ombudsman mít, jako nedostatečné, paní poslankyně Rujbrová dokonce prohlásila, že nemůže pro návrh zákona hlasovat, nejde-li o zákon ústavní.

Chtěl bych říci, že je nepochybné, že stejně legitimním krokem by bylo předložit ještě jeden návrh zákona na drobnou změnu ústavy o doplnění tohoto institutu, stejně jako je legitimní udělat tento krok bez změny ústavy. Když se podíváme po evropských zemích, zjistíme, že zhruba v polovině zemí jde o institut ústavní, v polovině zemí o institut svých zemí na úrovni prostého zákona. Navíc v našem návrhu se nepřiznává veřejnému ochránci lidských práv žádná ústavní kompetence a v tomto smyslu se domníváme, že není třeba ústavu měnit. Pan poslanec Cyril Svoboda naopak argumentoval tím, že i takto velmi skromně vymezený institut ombudsmana je institutem, kterému se svěřují příliš rozsáhlé pravomoci, a to s ohledem ve vztahu k již probíhajícím, leč neukončeným správním řízením.

Chtěl bych říci, že většina těchto argumentů jsou argumenty, které svědčí pro to, abyste svým hlasováním propustili návrh zákona do druhého čtení, neboť tam je možno je věcně diskutovat, tam je možno se rozhodnout o definitivní podobě a tvaru tohoto významného institutu, který je součástí demokracie.

Žádám proto, abyste v tomto směru svým hlasováním rozhodli. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu místopředsedovi vlády a prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení pan poslanec Miroslav Krajíček.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové.

V rozpravě o vládním návrhu zákona o veřejném ochránci práv, sněmovní tisk 199, vystoupilo 13 poslankyň a poslanců. V rozpravě byly podány 3 návrhy na zamítnutí předloženého zákona, nebyl podán žádný návrh na vrácení k dopracování a byl předložen jeden návrh na přikázání k projednání petičnímu výboru.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Máme zde návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona. O tomto návrhu dám neprodleně hlasovat.

 

Dávám hlasovat o návrhu na zamítnutí vládního návrhu zákona o veřejném ochránci práv - první čtení.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 609 a ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 609 z přítomných 186 poslanců 73 hlasovalo pro, 88 hlasovalo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru a poslanec Cyril Svoboda navrhl, aby byl přikázán petičnímu výboru.

Má ještě někdo nějaký jiný návrh? Ne-li, přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 610 a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby byl předložený návrh přikázán k projednání ústavně právnímu výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 610 z přítomných 186 poslanců 152 hlasovalo pro a 15 proti.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 611 a ptám se kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 611 z přítomných 186 poslanců 131 hlasovalo pro a 39 proti.

 

Návrh byl přikázán k projednání oběma výborům, ústavně právnímu a petičnímu.

 

Děkuji předkladateli a zpravodaji.

Přecházíme k bodu

 

101.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava

 

Prosím předsedu volební komise poslance Jana Vidíma, aby se ujal slova a uvedl tento bod.

Opět prosím o udržení a dodržení klidu pana poslance Nečase, pana poslance Kalouska a další, jinak nebudu pokračovat v řízení jednání.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Máme před sebou bod "Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření činnosti regionálního transplantačního centra Fakultní nemocnice Ostrava".

Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise od jednotlivých poslaneckých klubů tyto návrhy: Milan Cabrnoch (ODS), Eva Fischerová (ČSSD), Jiří Hofman (ČSSD), Vilém Holáň (KDU-ČSL), Radim Chytka (ODS), Josef Janeček (KDU-ČSL), Taťána Jirousová (KSČM), Zdeněk Kořistka (US), Václav Krása (US), Zuzka Rujbrová (KSČM).

Připomínám, že Poslanecká sněmovna rozhodla, že vyšetřovací komise bude mít 10 členů volených na základě paritního zastoupení jednotlivých poslaneckých klubů. Konstatuji, že bylo předloženo 10 návrhů.

Volební komise doporučuje volbu veřejnou hlasovacím zařízením, stejně jako proběhla volba členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro vyšetření pochybností v kauze STP Telecom na 8. schůzi Poslanecké sněmovny.

Doporučuji, aby byla vedena rozprava společná ke všem navrženým kandidátům a poté aby Poslanecká sněmovna hlasovala o každém kandidátovi zvlášť.

Vážený pane předsedo, je možné otevřít rozpravu.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji předsedovi volební komise.

Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych vám podal jedno malé oznámení a informaci. Prosím o vaši pozornost.

Dovolte mi, abych na naší galerii uvítal delegaci rozpočtového výboru Spolkového sněmu vedenou předsedou výboru panem Adolfem Rothem. (Potlesk.) Delegace je v naší sněmovně na pozvání předsedy rozpočtového výboru Vlastimila Tlustého a má celou řadu jednání jak s rozpočtovým výborem, tak s vedoucími představiteli sněmovny. Děkujeme za její návštěvu.

Nyní jsme otevřeli rozpravu, do které se zatím nikdo nepřihlásil. To je velmi pozitivní zpráva. Rychle rozpravu končím a prosím předsedu volební komise, aby nám předkládal jednotlivé návrhy k hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP