(18.00 hodin)

(pokračuje Motejl)

Pro řešení situace dítěte má velký význam možnost uznat a vykonat opatření na jeho ochranu ve všech smluvních státech, daná úmluvou. Uznání a výkon opatření se realizují v jednoduchém a rychlém řízení bez věcného přezkumu předmětného opatření. Úmluva ve svém článku 23 §2 taxativně vymezuje důvody, pro které lze uznání a výkon opatření odmítnout. Jako příklad si dovolím uvést důvod, že uznání takového opatření by bylo v rozporu s veřejným pořádkem státu, v němž se o uznání opatření žádá, nebo důvod, že opatření bylo přijato orgánem, jehož pravomoc nebyla založena příslušným ustanovením této úmluvy.

Základním článkem pro zajištění spolupráce smluvních stran při provádění této úmluvy jsou tzv. ústřední orgány, které si určí každý smluvní stát sám. Navrhuje se určit ústředním orgánem pro Českou republiku Ústředí pro mezinárodněprávní ochranu mládeže v Brně. Toto ústředí má zkušenosti v oblasti poskytování právní ochrany dětem ve věcech ve vztahu k cizině. Dovoluji si při této příležitosti připomenout, že v současné době ústředí plní funkci ústředního orgánu podle Haagské úmluvy z 25. 10. 1980 o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, kterou je Česká republika vázána od 1. 3. 1998. Podpis a ratifikace předkládané úmluvy si nevyžádají úpravu právního řádu České republiky. Pravomoc orgánů, použitelné právo, uznání a výkon rozhodnutí ve věcech ochrany nezletilých dětí ve vztahu k zahraničí podrobně upravuje i náš zákon č. 97/1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon také v §2 stanoví, že se jeho ustanovení použije, jen pokud nestanoví něco jiného mezinárodní smlouva, kterou je ČR vázána. Krátce řečeno, zmíněná ustanovení umožní transpozici předkládané úmluvy do českého právního řádu. V soudní praxi tak bude možné použít ustanovení dané úmluvou, jež jsou proti ustanovení zákona 97/1963 Sb. praktičtější a lze na jejich základě v řízení postupovat rychleji a efektivněji, zejména při uznání a výkonu opatření na ochranu dítěte.

Pro Českou republiku nevzniknou z podpisu a ratifikace úmluvy dodatečné nároky vůči státnímu rozpočtu. Náklady na činnost Ústředí pro mezinárodněprávní ochranu mládeže v Brně, jakož i Ministerstva spravedlnosti ČR a Ministerstva práce a sociálních věcí, jež budou na provádění úmluvy rovněž zčásti participovat, budou hrazeny z rozpočtových kapitol těchto resortů.

Podpisem a ratifikací této úmluvy Česká republika vyhoví požadavkům Evropské unie na justiční spolupráci ve věcech nezletilých dětí. Předkládaná úmluva náleží společně s dříve zmíněnou Haagskou úmluvou o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí k tzv. tvrdému jádru předpisů Evropské unie, týkajících se justiční spolupráce ve věcech civilních. Skutečnost, že Česká republika předkládanou úmluvu podepsala a hodlá ji v nejbližší době ratifikovat, byla kvalifikována zástupci Evropské komise při screeningu kapitoly 24 - justiční spolupráce a vnitřní věci - v březnu t. r. hodnocena jako významný krok na cestě ke vstupu České republiky do Evropské unie.

Věřím proto, že předkládanou úmluvu a důvody, jež vedly k jejímu podpisu a ratifikaci, přijmete s pochopením a posléze s ní vyslovíte souhlas. Děkuji vám za pozornost.(V sále je neustále velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministru Motejlovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení poslanec Jaromír Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážená paní předsedající, vážení kolegové, milé kolegyně, vážená vládo, jistě jsme zaznamenali v době projevu pana ministra Motejla, že záležitost, která je zde předkládána k posouzení Poslanecké sněmovně, tj. úmluva o pravomoci orgánů, použitelném právu, uznávání, výkonu a spolupráci ve věcech rodičovské zodpovědnosti a opatření k ochraně dětí, sjednaná v Haagu 19. října 1996, se v tomto prvním čtení setkala s velmi intenzivní pozorností všech přítomných. Chtěl bych zdůraznit, jak to zde říkal přede mnou pan ministr, že se jedná o významnou úmluvu na naší cestě do Evropského společenství, a chtěl bych zdůraznit zejména pro kolegy z levé části sněmovny, že tyto záležitosti se netýkají jen těch, kteří mají velké rodiny a kteří jsou potenciálně na útěku. Tyto záležitosti se týkají nás všech. Uvědomme si, jaké velké problémy vznikají u dětí, které mají cizí státní příslušnost a jsou odloženy v kojeneckých ústavech. Uvědomme si, jaké problémy vznikají u dospělých dětí, které nikdy na svém mateřském území nebyly a končí svoji docházku na území ČR.

Je tedy důležité, aby tato úmluva byla skutečně zodpovědně projednána, a já doporučuji, aby projednání této úmluvy bylo svěřeno školskému výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kohlíčkovi. V tuto chvíli otevírám obecnou rozpravu a ptám se, zda se do ní někdo hlásí. Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu.

Vzhledem k tomu, že nezazněl návrh na vrácení ani zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru. Já se omlouvám, že jsem při zvýšeném stupni hluku v sále nezaregistrovala přesně návrh pana poslance Kohlíčka.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Navrhoval jsem školský výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 600 a ptám se, kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 600 byl tento návrh přijat, když se z přítomných 118 pro vyslovilo 98, proti byli 3.

 

Pan poslanec žádá odhlášení, takže vás všechny odhlašuji a prosím vás o novou registraci.

V hlasování pořadové číslo 601, které zahajuji, rozhodneme o přikázání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 601 byl tento návrh přijat, když se z přítomných 98 vyslovilo pro 55 a 38 bylo proti.

 

Konstatuji, že tento vládní návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Tím končím projednávání tohoto bodu a uděluji slovo k procedurální připomínce panu poslanci Paynovi.

 

Poslanec Jiří Payne: Paní místopředsedkyně, vážená sněmovno, já vím, že už jsme unavení, nicméně dávám k úvaze, zda bychom ještě nedoprojednali první čtení návrhu zákona o veřejném ochránci práv, sněmovní tisk 199, abychom neodcházeli na víkend s rozdělanou prací.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já dám samozřejmě o vašem návrhu neprodleně hlasovat. Také bych ráda odcházela s tímto ukončeným bodem, ale nejsem si jista, zda by to plně korespondovalo s dohodou na politickém grémiu.

 

Dávám hlasovat o vašem návrhu.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 602 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

***




Přihlásit/registrovat se do ISP