(15.50 hodin)

(pokračuje Jičínský)

Sám si nejsem jist, zda je vhodné, aby hned při zřízení působnost ombudsmana se vztahovala na obce, abychom od něj nechtěli více, než může zvládnout v první fázi, ale to už jsou otázky detailní.

Jen k tomu, co říkal kolega Svoboda, který se vyslovoval kriticky k ustanovením § 15 a 19. Jestliže se vyslovíme pro tuto instituci, potom bychom jí měli dát určité pravomoci, abychom ji předem nezbavili možnosti něco efektivního dělat. To byl vlastně důvod, na kterém to ztroskotalo v minulém období. Byl bych rád, kdybychom tuto překážku tentokrát společně překonali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Jičínskému, slovo má paní poslankyně Rujbrová. Ještě předtím, než jí předám slovo, chci upozornit, že mám ještě tři přihlášené do obecné rozpravy. Vzhledem k tomu, že od 16 hodin musejí probíhat interpelace na předsedu vlády, budu nucena projednávání obecné rozpravy k tomuto bodu přerušit. Současně prosím paní poslankyni, pokud by měla v plánu mít delší diskusní příspěvek než do 16 hodin, aby mi to oznámila.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedající, dámy a pánové, já si na rozdíl od některých předřečníků z pravé poloviny této sněmovny nemyslím, že by institut, který má, byť v omezené míře, a to si musíme přiznat, přispět k ochraně práv občanů před státní byrokracií, byl zbytečný. Do jisté míry mě i překvapuje snaha některých z nich šetřit státní pokladnu, ze které byli před několika dny nebo hodinami ochotni čerpat i pro méně významné účely.

Jsem si samozřejmě vědoma skutečnosti, že ombudsman bude do jisté míry v některých případech nákladnou poštovní schránkou na stížnosti občanů, a to s poměrně omezenými pravomocemi. Kromě podání návrhů Ústavnímu soudu, a to ještě pouze pokud jde o návrh na zrušení právního předpisu, může de facto na nesprávný postup úřadů, tak jak je koncipován návrh, pouze upozorňovat, žádat o nápravu, případně si stěžovat nadřízeným.

Nepočítá se ani s možností samostatného oprávnění podávat návrh na zahájení správního či jiného řízení, a to nepochybně proto, protože v rámci připravované novely zákona o státním zastupitelství má být tato užitečná pravomoc svěřena opět státním zástupcům.

Veřejnost by zřízení místa, kde se může vyplakat ze svých problémů, na které kompetentní úřady dost často nereagují - a tak to občan, když jde právě o něj, pociťuje vždy - určitě uvítala. Přesto nad stanoviskem "veřejnost si to žádá, podpořme to" velmi váhám, protože bych nerada, abychom sklouzli ke stanoviskům, která bych označila jako populistická.

Základní chybu návrhu, a myslím si, že tento argument zde ještě nezazněl, spatřuji ve skutečnosti, že zákon není zákonem ústavním. Je přitom zřizován institut, který je v našem právním řádu zcela nový, který má mít úzké vazby na parlament, volba, slib, vyřizování podnětů parlamentu, souhlas ke stíhání, na vládu, podávání návrhu na změnu právních předpisů, na prezidenta, neslučitelnost funkcí, podávání zpráv, na Ústavní soud, pokud jde o návrhy na zrušení právních předpisů, na justici obecně, pokud jde o působnost, na správu soudů, je srovnáván s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, pokud jde o plat.

Já si neumím vznik podobné veřejné funkce s navrhovanými vazbami a oprávněními představit jinak než ústavním zákonem. Pouze z tohoto důvodu budu hlasovat pro zamítnutí návrhu zákona, který bych jinak pokládala za velmi prospěšný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni Rujbrové.

Pane poslanče, já se omlouvám, já jsem vás přeskočila, neboť jste mi nedal písemnou přihlášku a měla jsem vaši přihlášku pouze poznamenanou na přihlášce jiné. Já si vás tedy poznamenám znovu, ale v tuto chvíli si již netroufám vyzvat dalšího řečníka vzhledem k tomu, že od 16.00 hodin začínají interpelace určené předsedovi vlády České republiky.

V tuto chvíli přerušuji projednávání tohoto bodu. Od 16.00 hodin do 17.00 hodin budeme projednávat interpelace na předsedu vlády, v 17.00 hodin bude naše jednání pokračovat, jak již bylo dříve schváleno, druhými a prvními čteními mezinárodních smluv.

Tento přerušený bod bude pravděpodobně pokračovat příští týden v úterý ve 14.00 hodin, pokud se sněmovna nerozhodne jinak.

 

(Schůze přerušena v 15.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP