(13.40 hodin)

(pokračuje Vlach)

Děkuji vám předem za to, že budete v budoucnu postupovat tak, jako tomu bylo dosud v tomto období. Pokud má paměť sahá, i v minulém volebním období bylo většinově obvyklé, že pokud někdo ve sjetině vyšel opačně, než jak hlasoval, sněmovna mu dala šanci tím, že námitku odsouhlasila a dala šanci hlasovat o návrhu ještě jednou.

V souvislosti s tím bych vám chtěl sdělit, že se budu snažit s kolegy najít podporu pro obdobný návrh, který velmi rychle podáme a budeme pro něj hledat podporu napříč politickým spektrem, protože si myslím, že je to správně, přestože jsem si vědom toho, že toto téma je nepopulární a že budeme stejně kritizováni. Děkuji za toleranci.

Druhá věc, ke které se chci vyjádřit, je pro většinu možná překvapivou informací. V této souvislosti se chci zeptat vedení sněmovny, zda o té věci něco ví nebo zda bylo informováno. V kuřárně této ctihodné sněmovny se objevily hrací automaty.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, musím zasáhnout do vašeho vystoupení, jakkoli jsem to nedělal v prvním případě, třebaže k první části vystoupení jsem měl pochopení, k druhé části, kde jste avizoval iniciativu klubu Unie svobody, měl jsem už menší toleranci, ale obávám se, že k druhému vystoupení prostor dát nemohu, neboť mi to jednací řád neumožňuje.

 

Poslanec Jiří Vlach: Přihlásil jsem se zcela vědomě a úmyslně mezi jednacími body. Když chci provést sdělení této sněmovně, nemám k tomu jinou možnost, než namnožit 200krát nějaký dopis. Budu se snažit toto maximálně zkrátit. Chci se proti této praxi ve sněmovně výrazně ohradit. Další věc je, že poté co někteří výrazně zvedli obočí, automaty zmizely v průběhu dnešní polední přestávky. Myslím, že neměly nárok se zde vůbec objevit. Do budoucna - jestli se tady někdo rozhodne zřídit třeba detašované pracoviště veřejného domu, přimlouval bych se za to, abychom o tom byli dopředu informováni.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím všechny, kteří v tuto chvíli tleskají, aby si uvědomili jednu věc: Rozumím vážnosti výtky, kterou předkládal kolega Vlach. Tím, že jsem mu umožnil vystoupit, podle mého názoru jsem porušil jednací řád. Výtka mohla být směrována ke komisi pro práci Poslanecké sněmovny a vůbec neměla zaznít na plénu. Byl bych velmi rád, abychom příště takováto vystoupení pečlivě zvažovali a nenutili předsedajícího, aby důsledně dodržoval jednací řád v tom smyslu, že bude velmi příkrý a odebírat, resp. neudělovat někomu slovo.

Pane kolego, faktická poznámka neexistuje, není rozprava. Leda procedurální návrh. Můžete zneužít rozpravy ve třetím čtení k vládnímu návrhu zákona o vyhlášení Národního parku České Švýcarsko a o změně zákona.

Tento bod ještě nezahajuji, s procedurální připomínkou vidím pana kolegu Palase.

 

Poslanec Jaroslav Palas: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych na základě žádosti předkladatele vládního návrhu zákona o veterinární péči požádal sněmovnu o přeložení bodu 79 z dnešního dne projednávání na zítřek, a to na 10.30 hodin, z důvodu nepřítomnosti předkladatele v této sněmovně. Ministr zemědělství se účastní pohřbu na Slovensku. Děkuji vám za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Toto je vystoupení, které předsedající může povolit, neboť je to přednesení procedurálního návrhu, o kterém v tuto chvíli zahajuji hlasování.

 

Kdo je pro takovýto návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování pořadové číslo 280 bylo přítomno 176, pro 154, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Hlásí se pan předseda zahraničního výboru Zaorálek.

 

Poslanec Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane místopředsedo. Uvedu ještě jeden procedurální návrh. Chtěl bych navrhnout, abychom zahraničněpolitickou koncepci projednávali příští týden ve středu po 14. hodině z důvodu, že by bylo nutné, aby při projednávání koncepce byl přítomen ministr zahraničí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevím, zda příští týden ve středu Poslanecká sněmovna bude ještě jednat. Počítám, že bude jednat dělně a všechny body stihne do té doby projednat. Je to ale váš návrh procedurálního charakteru, o kterém nechávám v tuto chvíli hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 281. Kdo je pro návrh? Kdo je proti?

hlasování s pořadovým číslem 281 bylo přítomno 175, pro 119, proti 21. Návrh byl přijat.

 

Preventivně se ptám, jestli je ještě nějaký procedurální návrh, o kterém bych měl nechat hlasovat. Není tomu tak.

Nyní můžeme přistoupit k bloku avizovaných třetích čtení.

Prvním je bod

 

77.
Vládní návrh zákona o vyhlášení Národního parku České Švýcarsko a o změně
zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 77/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí pan Miloš Kužvart, zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí pan poslanec Libor Ambrozek. Pozměňovací návrhy k pozměňovacímu návrhu zákona obsahuje sněmovní tisk 77/3. Prosím pana zpravodaje a pana ministra, aby se mnou sledovali rozpravu, kterou tímto otevírám.

Pane ministře, můžete vystoupit kdykoliv, ale třetí čtení je o úpravě legislativně technických návrhů a změn.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně a poslanci, přistupujete k závěrečnému hlasování o vládním návrhu zákona o zřízení Národního parku České Švýcarsko i o pozměňovacích návrzích, které byly předneseny v průběhu projednávání. Věřím, že většina z vás získala představu o smyslu a důvodech pro zřízení tohoto národního parku a že diskuse, které zazněly, umožnily každému z vás si utvořit vlastní názor na to, zda a v jaké podobě by tento národní park měl být vyhlášen.

Věřím, že většina z vás podpoří národní park jako takový, na který bude moci být Česká republika hrdá a který dá obyvatelům části postižených severních Čech příležitost rozvíjet aktivity, které v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje umožní zvýšit kvalitu jejich života.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP