(11.30 hodin)

(pokračuje Kupčová)

Pokud chceme na občanovi či jiné osobě, aby dodržovali povinnosti, které jsou pro ně stanoveny v zákoně, musí jim zákonodárce dát možnost, aby s těmito povinnostmi se mohli seznámit.

S touto problémovou oblastí souvisí i další záležitost, a to ta, že na rozdíl od dosavadní právní úpravy neobsahuje návrh ustanovení o účinnosti právních předpisů pro případ, že sám právní předpis toto datum nestanoví. Bude se jednat samozřejmě o velmi vzácné případy, ale myslím si, že je nelze úplně vyloučit.

Další problematickou oblastí se mi zdá být navrhovaný § 11, který se týká opravy tiskové chyby, jejího vyhlášení a důsledku tohoto vyhlášení. Na rozdíl od dosavadní právní úpravy přímo návrh obsahuje ustanovení, že právní poměry vzniklé do doby vyhlášení opravy tiskové chyby zůstávají nedotčeny. Domnívám se, že nebude vždy možné tuto zásadu dodržet, a navíc se mi zdá problematické, aby tisková chyba byla povýšena nad vůli zákonodárce.

Přesto všechno se domnívám, že návrh zákona je potřebný a že tyto problematické oblasti, alespoň podle mého názoru, budou podrobeny diskusi v příslušném výboru a případně je bude možné napravit.

Dámy a pánové, navrhuji, aby navrhovaný zákon byl propuštěn do druhého čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Ano. Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Matulka.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, očekával jsem, že rozprava bude větší a že se přihlásím na závěr. Pokusím se o stručnost.

Ačkoliv sdílím pochybnosti, které tady uvedla paní zpravodajka, a ačkoliv jsem přesvědčen, že dojde-li ke vstupu naší republiky do Evropské unie, bude v takovém případě potřeba vydat stejně zcela nový zákon, ve kterém se vypořádáme s recepcí unijního práva, přesto se domnívám, že tento vládní návrh zákona je napsán vcelku dobře, což - dovolte mi osobní dojem - mě vzhledem k tomu, že jde o vládní návrh zákona ČSSD, docela překvapuje.

Chtěl jsem poprosit, abychom nedávali žádné návrhy na zamítnutí či vrácení k přepracování, a to ze tří důvodů. Jak už jsem řekl, je to návrh dobrý, za druhé je mi tam velmi sympatická myšlenka Sbírky zákonů a Sbírky mezinárodních smluv. Domnívám se, že je to potřebná věc. Za třetí mám zájem na tom, v druhém čtení formou pozměňovacího návrhu do zákona včlenit povinnost Ministerstva vnitra vydávat Sbírku zákonů bezplatně na síti internet. Zejména na třetím důvodu mám skutečně velký zájem. Domnívám se, že by to byla prospěšná věc. Proto vás prosím, abyste bez problémů tento zákon pustili do dalšího čtení.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji, pane poslanče. Doufám, že vaše prosba nebude mít přesně opačný efekt. Vidím, že se nikdo nehlásí. Končím rozpravu. Doufám, že ani navrhovatel, ani zpravodajka nemají zájem vystoupit. Jediným našim úkolem je návrh na přikázání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání ústavně právnímu výboru. Má někdo jiný návrh? Nemá-li, tak přistoupíme k hlasování. Nebudu volat naše kolegy, ale odhlásím vás. Prosím, přihlašte se svými hlasovacími kartami.

 

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně právnímu výboru?

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 276 z přítomných 93 poslanců bylo 92 pro, nikdo nebyl proti.

Návrh byl přijat. Tento vládní návrh zákona byl přikázán k projednání výboru ústavně právnímu.

Děkuji předkladateli, navrhovateli a zpravodajce.

 

Dostáváme se k bodu 47. Marně hledám ministra obrany, který by tento návrh měl přednést. Už jsem pro něho poslal před několika minutami. Pan ministr přichází.

 

Dalším bodem programu je

 

47.
Vládní návrh zákona o zákazu použití, skladování, výroby a převodu
protipěchotních min a jejich zničení a o změně zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 186/ - prvé čtení

 

Zákon jsme obdrželi jako sněmovní tisk 186. Z pověření vlády jej uvede ministr obrany Vladimír Vetchý. Prosím, pane ministře.

 

Ministr obrany ČR Vladimír Vetchý: Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z pověření vlády předkládám sněmovní tisk 186, vládní návrh zákona o zákazu použití, skladování, výrobě a převodu protipěchotních min a jejich zničení a o změně zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů. Jde o stručný zákon, který řeší problematiku zakazující vývoj, výrobu, vlastnictví, držení, používání a převod protipěchotních min s výjimkami, které jsou v úmluvě o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení. Dále se zakazuje používat a převádět patentová práva na výrobu a výrobní postupy určené pro výrobu protipěchotních min nebo jejich součástek. Zákon ukládá ohlašovací povinnost každému, kdo má v držení protipěchotní miny nebo jejich součástky, a majitelům patentu na jejich výrobu nebo výrobní postupy.

Další část navrhovaného zákona pojednává o zničení protipěchotních min s výjimkou, která umožňuje Ministerstvu obrany školit své specialisty k problematice odminování. Odpovídající zákazy se pro svoji závažnost promítají i do trestního zákona. Výše uvedená úmluva je mnohostrannou mezinárodní smlouvou, která se po ratifikaci automaticky nestává součástí právního řádu České republiky. Pro její právní závaznost je nutné recipovat ratifikovanou úmluvu do našeho právního řádu formou zákona. Úmluva ukládá jednotlivým státům dva hlavní úkoly. Prvním úkolem je zajištění likvidace stávajících zásob protipěchotních min a druhým úkolem je přijetí legislativních opatření.

Význam přijetí národních zákonů k aplikaci této úmluvy je dán především tím, že úmluva nemá stanoven mechanismus k ověřování jeho dodržování. Vzhledem k tomu, že je založena pouze na důvěře mezi státy, zákon zabezpečí, že porušení závazků vyplývajících z úmluvy bude postihováno jako závažný trestný čin. Přednedávnem jste tuto úmluvu projednávali v prvním čtení.

Jménem vlády si vás dovoluji požádat, abyste vládní návrh zákona podpořili a propustili jej do druhého čtení. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení poslanec Tomáš Kladívko.

 

Poslanec Tomáš Kladívko: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, tento vládní návrh zákona, který je předložen vládou, se nazývá zákon o zákazu použití, skladování, výroby a převodu protipěchotních min a jejich zničení a o změně zákona 140/1961 Sb., trestní zákon. Vychází z mezinárodní úmluvy o zákazu použití, skladování, výroby, převodu protipěchotních min a jejich zničení.

Tato úmluva představuje první mezinárodní smluvní dokument, který zakazuje použití celého jednoho druhu konvenčních zbraní a požaduje jejich úplnou likvidaci. Mezi signatáře patří od 3. prosince 1997 i Česká republika. Již 26. listopadu 1997 bylo na základě vládního usnesení č. 751 uloženo ministru obrany zabezpečení ve spolupráci s ministry financí, průmyslu a obchodu provádění úmluvy po jejím vstupu v platnost.

Přijetím této úmluvy se Česká republika zavazuje ke zničení všech protipěchotních min na území našeho státu. Avšak tato problematika není formou zákona dostatečně upravena. Jelikož právní řád České republiky výslovně nezakazuje použití, vývoj, výrobu, převod ani držení protipěchotních min a současně ratifikací výše zmiňované mezinárodní smlouvy nedochází k automatické právní závaznosti, je nutné převést tuto úmluvu do našeho právního řádu formou navrhovaného zákona.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP