(16.20 hodin)

(pokračuje Matulka)

To bych přidal k tomu, že je krutý a nelidský. Ale kvůli tomu jsem se nepřihlásil. Přihlásil jsem se s jedním návrhem a jedním dotazem.

Už zde byla řeč o § 1, kde vlastně pravomoc vlády je vázána na událost víceméně náhodnou. To znamená, přijme-li - a taky nemusí přijmout - Rada bezpečnosti nebo Rada Evropské unie sankční opatření - třeba za dvě stě let se to může stát - tak vláda je oprávněna cosi dělat. Podle mého názoru je potom problém se vyrovnat se vztahem tohoto § 1 k paragrafu poslednímu, to znamená k účinnosti. Protože jaká je potom vlastně účinnost takového zákona? Mně připadá § 1 tak právnicky geniální, protože si myslím, že ve vládě je pouze jeden člověk, který je schopen něco tak nesmyslného vymyslet. Přesto bych se ale rád o tom ujistil. A to je můj dotaz na pana předkladatele, kdyby mi mohl sdělit, kdo skutečně konkrétně tuto dikci vymyslet. Mě by to alespoň pro pobavení velice zajímalo.

Protože si myslím, že z ústavního hlediska je celý tento návrh totálním nesmyslem, pro případ, že by nebyl tento návrh zamítnut, navrhuji, aby byl mimo jiné přikázán ústavně právnímu výboru. Budu zvědav, jestli ústavně právní výbor se tímto tiskem bude nechat kompromitovat, nebo nebude. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Ptám se, kdo z kolegů má ještě v úmyslu vystoupit. Nikoho nevidím, rozpravu končím.

Nyní bych dal možnost vystoupit navrhovateli, jestliže to má v úmyslu. Není tomu tak. Požádám zpravodaje, aby zrekapituloval diskusi a přednesl návrhy, o nichž rozhodneme hlasováním.

 

Poslanec Jan Zahradil: Děkuji, pane předsedající. V diskusi vystoupili čtyři členové Poslanecké sněmovny - poslanec Kohlíček, poslanec Štrait, pan poslanec Payne a pan poslanec Matulka. Padly dva návrhy na zamítnutí - od pana poslance Kohlíčka a Štraita, potom návrh na doprovodné usnesení, které přečtu, od pana poslance Payna a návrh, aby v případě, že tento návrh nebude zamítnut, byl ještě přikázán ústavně právnímu výboru. To byl návrh pana poslance Matulky.

Mám za to, že je třeba nejdříve hlasovat o návrzích na zamítnutí, budu hovořit o návrhu na zamítnutí, přestože byl podán dvěma poslanci, tak jde stále o tentýž návrh. Poté pravděpodobně budeme přikazovat tento návrh a hlasovat o návrhu na doprovodné usnesení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě mezi tím rozhodneme o žádosti předsedy vlády o zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu zákona o 20 dnů.

 

Poslanec Jan Zahradil: Myslím, že nyní lze hlasovat o návrhu na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím všechny, abyste se zaregistrovali vašimi magnetickými kartami, neboť jsem vás před malou chvílí odhlásil, a připravili se na hlasování, kterým by sněmovna zamítla předložený návrh zákona.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 246. Kdo je pro návrh na zamítnutí? Kdo je proti?

Z přítomných 150 pro 21, proti 107. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní bychom měli rozhodnout o přikázání výboru. Organizační výbor navrhuje přikázat návrh k projednání zahraničnímu výboru. Kolega Matulka navrhoval přikázat tento návrh ústavně právnímu výboru.

Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Chtěl bych navrhnout přikázání petičnímu výboru vzhledem k tomu, že jde o věc, která se bezprostředně dotýká otázky lidských práv. Jde o to, že např. sankce, které se týkají ropného embarga, jednoznačně vedou k tomu, že lidé se nemohou dostat ani do zaměstnání v tomto státě. Myslím, že bychom se s tím měli vypořádat. Žádám o to, aby to bylo přiděleno petičnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nejprve rozhodneme svým hlasováním o přikázání zahraničnímu výboru.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 247. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 152 se pro vyslovilo 143, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Dále rozhodneme o návrhu na přikázání ústavně právnímu výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 248. Kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 151 se pro návrh vyslovilo 45, proti 82. Návrh nebyl přijat.

 

hlasování pořadové číslo 249 rozhodneme o přikázání petičnímu výboru. Kdo je pro předložený návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro 36, proti 86. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o zkrácení lhůty pro projednávání tohoto vládnímu návrhu ve výborech o 20 dní.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 250. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro návrh 99, proti 28. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru zahraničnímu a že lhůta pro jeho projednávání ve výborech byla zkrácena o 20 dnů.

 

V této chvíli bychom měli ještě rozhodnout o návrhu doprovodného usnesení. Prosím, pane zpravodaji, abyste nás seznámil s jeho zněním.

 

Poslanec Jan Zahradil: Doprovodné usnesení předložil pan poslanec Payne. Já ho přečtu.

"Poslanecká sněmovna žádá vládu o předložení návrhu vládního nařízení, k němuž má být zmocněna na základě návrhu zákona o opatření ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávii (tisk 211)."

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 251. Kdo je pro předložený návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 151 pro návrh 94, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Kolegyně a kolegové, vypořádali jsme se s tímto bodem. Děkuji vám za pozornost. Toto bylo poslední hlasování dnešního dne. Loučím se s vámi a přeji vám příjemný víkend.

 

(Schůze přerušena v 16.29 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP