(15.40 hodin)

(pokračuje Kühnl)

Jsem velice pevně přesvědčen o tom, že v té formě, jak je v této chvíli návrh zákona předložen, je nosný, je přínosem pro rozvoj české ekonomiky, je přínosem pro rozvoj českých firem právě ve formě výrazného snížení daňového zatížení. Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. O slovo požádal také předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL kolega Kasal.

 

Poslanec Jan Kasal: Pane místopředsedo, vážená vládo, dámy a pánové, začnu od konce. Zpravidla předsedové klubů končí svá vystoupení tím, zda budou pro nebo nebudou pro. Já to řeknu na rovinu: klub KDU-ČSL v této podobě návrh podpoří. A řeknu hned proč. Protože se domníváme, že přesto, že dáváme přednost ucelenější formě daňové reformy, sevřenějšímu tvaru, přesto si myslíme, že to, co dnes, ale i v minulých dnech a týdnech Poslanecká sněmovna, některé její kluby odpracovaly, je ku prospěchu ekonomiky České republiky. To, že jsme došli k většinové shodě na tom, že se sníží daň z příjmů právnických osob o čtyři procentní body - a teď bych mohl vypočítávat technické záležitosti, které přede mnou pregnantně vypočítal pan předseda Kühnl - je významným krokem kupředu tím směrem, kam chce KDU-ČSL spolu s dalšími stranami jít, to znamená ke snížení přímých daní a úpravě daní nepřímých.

Dámy a pánové, kromě těch věcí, které jsem zmínil, je podstatná ještě jedna věc. Že i v této sněmovně, která není bůhvíjak standardně uspořádaná, se najde dostatek ochoty k tomu, aby se našla dohoda. Dohoda i v tak zásadní věci, jako je několik daňových zákonů. Domnívám se, že i tento signál pro veřejnost v České republice nebude zanedbatelný. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. O slovo v této chvíli nepožádal předseda poslaneckého klubu ČSSD, takže dávám slovo vystoupit v závěrečném vystoupení ministru financí. Prosím, pane ministře. Pan ministr nehodlá vystoupit. Zpravodaj? Nehodlá. Je zajímavé dívat se kdo s kým proti komu tleská v této sněmovně.

Vážené kolegyně a kolegové, o všech návrzích již bylo hlasováno, proto nyní přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení, přičemž vás odhlašuji a prosím, abyste se v průběhu toho přihlásili svými kartami.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona , kterým se mění zákon č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 61/1997 Sb., o lihu, a zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

V této chvíli jsem zahájil hlasování s pořadovým číslem 241. Ptám se, kdo je pro takto přednesené usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 188 pro návrh 106, proti 81, návrh byl přijat. (Potlesk.)

 

Nyní jsme ovšem ještě neukončili projednávání tohoto bodu, před námi jsou ještě hlasování o doprovodných usneseních. Ta jsou v hlasování celkem tři. Před jejich přečtením ještě uděluji slovo ministru financí, který o to požádal.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Požádal jsem o takříkajíc post-závěrečné slovo. Je velmi jednoduché: Děkuji, vám, dámy a pánové. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nyní tedy jednotlivá doprovodná usnesení.

První předložil pan kolega Miroslav Kalousek a zní:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby dříve, než předloží další návrhy daňových novel, předložila Poslanecké sněmovně celkovou koncepci daňové reformy včetně harmonogramu postupných kroků během funkčního období."

Rozumíme všichni návrhu doprovodného usnesení? Nevidím námitky.

 

Zahajuji proto hlasování s pořadovým číslem 242 a ptám se, kdo je pro předložený návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 84, proti 24. Návrh nebyl přijat.

 

Další doprovodné usnesení navrhl kolega Zdeněk Kořistka a zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR

  1. aby předložila do konce roku 1999 návrh daňové reformy, která bude obsahovat i daňové přerozdělování v rámci nové struktury veřejné správy,
  2. aby se do předložení této reformy zdržela podávání návrhů na úpravu jednotlivých daní."

Myslím, že jsou to oba dva návrhy provázané, takže o nich bychom měli hlasovat jako o celku. Jsem žádán o stanovisko. Pane ministře, váš poslanecký klub chce znát váš názor.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Myslím, že je naprosto neutrální v plném významu toho slova.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Stanovisko naprosto neutrální. Zpravodaj je pouze neutrální.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 243 a ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení. Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro návrh 58, proti 54, návrh nebyl přijat.

 

Poslední doprovodné usnesení předložil poslanec Karel Vymětal a zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu ČR aby při realizaci zvýšení spotřební daně u pohonných hmot a maziv zamezila dopadu do spotřebitelských cen."

(Smích).

 

Zahájil jsem hlasování. Pan ministr ukazuje palcem dolů, to znamená pro poslanecký klub sociální demokracie, že nedoporučuje.

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 244 a ptám se, kdo je pro předložený návrh usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro návrh 28, proti 96, návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že jsme se tímto vypořádali s tímto bodem našeho schváleného programu. Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji, děkuji vám všem.

 

Dalším bodem našeho jednání by měl být

 

63.
Vládní návrh zákona o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávii
/sněmovní tisk 211/ - první čtení

 

Vládní návrh zákona jsme obdrželi jako sněmovní tisk 211. Chci vám oznámit, že předseda vlády v průvodním dopise požádal o zkrácení lhůty pro projednávání tohoto návrhu. Předložený návrh uvede místopředseda vlády pan Egon Lánský.

Prosím, pane místopředsedo, ovšem ještě dříve, než vystoupíte, požádal o slovo s právem přednosti vystoupit předseda poslaneckého klubu KSČM pan Vojtěch Filip. Uděluji mu slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP