(15.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je 15.30 hodin, skutečnost svědčící o tom, že končí přestávka, kterou si vyžádal na svou poradu poslanecký klub ODS, a já vás všechny prosím, abyste zaujali svá místa ve sněmovně, neboť za malou chvíli budeme hlasovat.

Prosím vás, abyste se ke mně jednak neotáčeli zády, jednak abyste přestali diskutovat, a abyste zaujali svá místa ve sněmovně. Před námi je ještě jeden bod a bylo by dobré, kdyby se nám ho podařilo co nejdříve, v hraničním limitu 17. hodiny, dokončit. Záleží to jen na nás.

Prosím pana kolegu Janečka, Severu, další kolegy- Payna, zda by mohli jít na své místo a nediskutovat.

O slovo nyní požádal předseda poslaneckého klub ODS kolega Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych seznámil sněmovnu s názorem poslaneckého klubu ODS na novelu, která nemá už jen charakter novely zákona o spotřebních daních, ale ze které se velmi nestandardním způsobem stala zároveň novela zákona o dani z příjmu.

Poslanecký klub ODS tuto novelu nepodpoří. Nepodpoří ji z následujících důvodů.

Za prvé se domníváme, že není možné při novelách tak významných zákonů, jako jsou zákony daňové, postupovat metodou, kterou zvolili kuriózně zástupci vládní strany.

Za druhé se domníváme, že negativní efekt pro občany v podobě takřka okamžitého zvýšení cen pohonných hmot se projeví nejenom v peněženkách občanů, ale i ve výsledcích podnikání podniků a podnikatelských subjektů, neboť zvýšení cen pohonných hmot se promítne do cen prakticky veškerého zboží a veškerých služeb. (Potlesk.)

Kompenzace těchto zvýšených nákladů v podobě snížené daně z příjmu je za prvé kompenzací, která nastoupí s 18měsíčním zpožděním, za druhé je kompenzací, která se z hlediska občanů týká jen velmi úzké skupiny obyvatel, konkrétně těch obyvatel, jejichž měsíční příjem přesahuje 100 000 korun měsíčně. Jinak řečeno, pro normálního občana tato kompenzace není žádná.

 

Jedním důvodem je, že tato sněmovna už po čtvrté odmítla zbavit dlužníka dle našeho názoru neoprávněné výhody, neboť dlužníkům je nadále umožňováno, aby nezaplacené závazky vykazovali ve svých daňových přiznáních jako náklad. My se domníváme, že setrvávání tohoto stavu umožňuje setrvávání jednoho z největších nešvarů v české ekonomice.

Z těchto důvodů návrh těchto dvou novel klub ODS nemůže podpořit. Děkuji vám.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo, o slovo požádal předseda poslaneckého klubu KSČM pan kolega Vojtěch Filip

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Vzhledem k tomu, jakým způsobem proběhlo hlasováni o pozměňovacích návrzích, které byly k tomuto předloženému návrhu zákona o dani spotřební a o dani z přidané hodnoty, a nakonec i dani z příjmů, je klub KSČM přesvědčen, že není možné takovou normu podpořit vzhledem k tomu, že se cítíme odpovědní i za letošní státní rozpočet, protože jsme pro něj hlasovali. Děkuji za odpovědný přístup i klubu ODS. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je milé končit tento bod s úsměvem na rtech.

Nyní o slovo požádal předseda poslaneckého klubu US Karel Kühnl. Prosím.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji za slovo pane předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, poslanecký klub Unie svobody mými ústy vyjadřuje skutečné potěšení, že se podařilo, a to po několika letech, konečně dojít alespoň k prvnímu kroku rapidního a razantního snížení přímých daní, snížení daňové zátěže obyvatelstva a firem v této oblasti, která má být snižována, jinak nebude možno rozhoupat českou ekonomiku. Samozřejmě že součástí tohoto pohybu je dlouhodobě i přesun daňové zátěže do oblasti daní nepřímých.

Negativní efekt, o kterém mluvil pan kolega Tlustý, je samozřejmě mýtem a chimérou. Celkový efekt toho, co bylo zatím ve formě pozměňovacích návrhů schváleno, je pro občany i firmy vysoce pozitivní, protože do něj musíme počítat i s připravovaným a doufám, nebo jsem si přímo jistý, zanedlouho schváleným návrhem na možnost odepisování příspěvků do penzijního připojištění, i to, že sníží výrazně přímé daňové zatížení občanů.

Dále bych chtěl připomenout, že spolu s kolegy z KDU-ČS jsme již pro tento rok prosadili v příslušných návrzích zákonů daňové úlevy pro občany s nižšími příjmy, vzkazuji panu kolegu Tlustému vaším prostřednictvím, pane předsedající, ve formě výrazného rozšíření daňových pásem, daně z příjmu fyzických osob a ve formě podstatného zvýšení odpočitatelných položek v těchto pásmech.

A konečně bych chtěl říci ještě jednu věc. Když se podíváme na celkové snížení příjmů daňového zatížení, které je součástí zatím schválených pozměňovacích návrhů, vidíme, že snížení daně z příjmu právnických osob o 4 procentní body z původních 35, snížení horní sazby daně z příjmu fyzických osob z 39 na 32 %, snížení daňového zatížení kapitálových výnosů z 25 na 15 %, a samozřejmě počítám i ono dosud ještě neschválené, ale připravované odpisování příspěvku penzijního připojištění, představuje to takový jednorázový krok snížení přímých daní, k jakému se neodhodlaly ani minulé vlády včetně vlád středně pravých koalicí za velice dlouhou řadu let.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP