(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi a otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen pan poslanec Fischer, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, projednáváme návrh, který je velmi významný pro naši vědu a výzkum. Chtěl bych v plné míře podpořit všechno, co zde řekl pan zpravodaj, včetně nutnosti provést jednání ve výboru ve zkrácené lhůtě tak, aby na příští schůzi, která začne koncem června, mohl být tento návrh definitivně projednán a schválen.

Chtěl bych zde připomenout jenom některé věci. Schválením tohoto návrhu získáváme statut pozorovatelů v uvedeném programu, to znamená bez hlasovacích práv, ale musíme už platit členské poplatky, které jsou v prvních letech snížené a postupně budou narůstat. Přitom není zaručena jejich návratnost a záleží na iniciativě našich vědeckých pracovišť a výzkumných pracovišť, zda se uplatní v mezinárodních programech a je také ovšem možnost získat více, než sami dlužíme. Samozřejmě také nezískat vůbec nic, kdyby naše účast nebyla chválena. Pokud by naši výzkumníci a vědečtí pracovníci čekali, až tento návrh projde schválením v Poslanecké sněmovně, asi bychom pohořeli, protože termíny přihlášek už prošli a my bychom potom nezískali nic. Proto je nutné postupovat rychle a tuto spolupráci schválit. Neznamená to ovšem, že všechna vědecká a vývojová pracoviště jsou ve stejném postavení. Evropské společenství, a v tomto programu speciálně, vypisuje určité tematické okruhy - je jich osm - a zdaleka nezahrnují všechny obory vědy a výzkumu u nás v republice. Je zde např. jaderná energie z oborů fyzikálních, ale nejsou tam třeba také obory, jako jsou astronomie, geofyzika apod.

Proto je samozřejmě nutné, aby ta pracoviště, která se výzkumem a vývojem zabývají, využila této možnosti, zapojila se do mezinárodní spolupráce a získala prostředky z Evropského společenství pokud možno v míře ještě větší, než se do tohoto programu u nás vkládá.

Abychom podpořili výzkum a vývoj také i v jiných oborech, doporučuji, aby se výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu zabýval i situací v jiných vědních oborech, které nejsou zahrnuty do těchto vybraných okruhů, a možnostmi mezinárodní spolupráce v daleko širším měřítku. Včera jsme na podvýboru pro vědu a vysoké školy byli informováni o velmi špatném finančním stavu pracovišť Akademie věd, vysokých škol, ke kterým přivádí i omezení čerpání rozpočtu, který byl schválen díky opatření Ministerstva financí. Pokud nedojde ke změně těchto omezení, je ohrožena samotná existence výzkumných ústavů i vysokých škol. I z tohoto důvodu je důležité naše zapojení do mezinárodních spoluprací a organizací podobných tomuto programu, abychom mohli čerpat prostředky také z jiných zdrojů. Jedním z takových příkladů, jak už se tak děje, je např. naše účast schválená vládou a probíhající po řadu let v Ženevě, to je program zaměřený na fyziku vysokých energií, jaderný výzkum. Vloni na podzim jsme schválili smlouvu o spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou, ale k tomu, aby mohla být plně využita možnost, která se nám naskýtá, je třeba také na tato témata věnovat prostředky. Nechci navrhovat nějaké změny a požadavky vznášet na letošní rozpočet, ale mělo by se to uvážit pro další léta.

Závěrem ještě jednou zdůrazňuji, že plně podporuji navrhovaný vládní materiál a podporuji usnesení i ve znění se zkrácením doby na projednání, jak bylo navrženo panem zpravodajem.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Fischerovi. Hlásí se dále někdo do rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu k tomuto bodu. Prosím pana poslance Laštůvku, aby se ujal své zpravodajské povinnosti a přednášel návrhy, o kterých budeme hlasovat.

 

Poslanec Vladimír Laštůvka: Paní předsedající, domnívám se, že jako o prvním bychom měli hlasovat o propuštění do druhého čtení o zkrácení lhůty o 20 dnů a o přikázání výboru pro evropskou integraci, výboru zahraničnímu a výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Laštůvkovi.

Nejprve budeme hlasovat o přikázání tohoto návrhu k projednání, a to zahraničnímu výboru.

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 172, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 172 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 181 pro vyslovilo 129 a 2 byli proti.

 

Budeme ještě hlasovat o přikázání výboru pro evropskou integraci, a to v hlasování pořadové číslo 173, které zahajuji.

Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 173 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 181 pro vyslovilo 115 a 12 bylo proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP