(9.10 hodin)

(pokračuje Starec)

A to z toho titulu, že bych očekával, že tato informace a) buď tady zazní, anebo b) lépe bude ve zdůvodnění, protože moje přesvědčení je, že když na něco existuje odborný podvýbor, který odborně věc dělá, nějakým způsobem má šanci věci projednávat a je vlastně schopen i položit otázky v případě nejasností, že pak bude také na druhé straně zdůrazněno a zdůvodněno, proč ten či onen návrh nebyl akceptován. A to zvláště proto, řeknu-li to úplně otevřeně, návrh lze samozřejmě podat v dalších letech, ale přece jenom by člověk chtěl mít trošičku jistotu, proč ta věc byla v organizačním výboru odmítnuta.

Můj návrh bude znít v podstatě takto. První návrh bude, aby sněmovna postupovala podle usnesení podvýboru, tj. aby tam byl kompletní seznam 20 jmen. A když by neprošel tento návrh, dával bych pozměňovací návrh k návrhu organizačního výboru, aby do seznamu byli zařazeni ti, kteří byli organizačním výborem vyřazeni.

Přečetl bych zde na mikrofon, o jaké pasáže se jedná, a vrátil bych se i ke zmíněné osobní záležitosti.

Druhý návrh by pak zněl, byl by to doplňující návrh k návrhu organizačního výboru: K bodu II se vrací propůjčení Řádu T. G. M. Dr. Oldřichu Černému, nar. 12. 4. 1926, IV - vrací se návrh udělení medaile Za hrdinství podplukovníku generálního štábu Jiřímu Letovovi in memoriam, nar. 24. 4. 1897, zemřel 18. 4. 1963, V - udělení medaile Za zásluhy, do seznamu se vrací Zdeňka Jelínková, nar. 30. 3. 1920, a do seznamu se vrací JUDr. František Tržický in memoriam, nar. 18. 6. 1903, zemřel 15. 11. 1993.

Posledně jmenovaný je můj děd, jinými slovy je z matčiny strany a je to osobní vztah, na který jsem předem upozornil, a to jak v písemném dokumentu, tak ve svém vystoupení. V této věci jenom upozorňuji, že jsem požádal o stanoviska další lidi, aby to nevypadalo, že tento návrh podávám sám.

Tolik k této věci. Návrh pak přesně specifikuji a předám zpravodajovi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Martinu Starcovi. Slovo má přihlášený pan poslanec Petr Mareš.

 

Poslanec Petr Mareš: Paní předsedající, pánové ministři, kolegyně a kolegové. Chtěl bych se vyjádřit k návrhu, který zde zazněl, na rozšíření seznamu návrhů na vyznamenání na Řád bílého lva, a to konkrétně k panu generálu Karlu Klapálkovi.

Myslím si, že je korektní, aby k informacím, které zde zazněly ve prospěch tohoto návrhu, zazněla ještě dodatečná informace. Pan generál Klapálek nesporně patří k velkým osobnostem našeho vojenského života, k velkým velitelským osobnostem a za své zásluhy jako velitele za druhé světové války byl také vyznamenán Zlatou hvězdou hrdiny Československé socialistické republiky.

Nicméně měli byste také vědět, že pan generál působil i v roli alespoň částečně politické. Byl to on, kdo stál po boku Ludvíka Svobody 25. února 1948 ve chvíli, kdy tehdejší ministr obrany vyzval Československou armádu k loajalitě k novému režimu. A byl to především on, kdo v následujících měsících předsedal prověrkové komisi. Podpis generála Klapálka je v následujících měsících pod všemi propouštějícími rozkazy z Československé armády.

Domnívám se, že tuto kapitolu života pana generála bychom měli při našem hlasování o tom, zda ho navrhneme na udělení tohoto vysokého vyznamenání, vzít v úvahu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Petru Marešovi. Do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Jaroslav Štrait.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Nechci se zde nějak přetlačovat o návrhu, nechť to objektivně posoudí sněmovna. Ale věcně bych mohl nejméně ke třem říkat podobné věci, a úmyslně jsem to neučinil a nechávám zcela objektivně na zvážení sněmovny.

Jenom prosím kolegy, aby se podívali, komu tato sněmovna eventuálně návrh dává. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Jaroslavu Štraitovi. Ptám se, zda se dále někdo hlásí do rozpravy. Ještě než rozpravu ukončím, přečtu návrh usnesení, tak jak vyplývá ze zákona a jak o něm později budeme hlasovat.

Návrh usnesení tedy bude znít: Poslanecká sněmovna předkládá prezidentu republiky podle § 8 zákona č. 157/1994 Sb., o státních vyznamenáních návrhy na 1) propůjčení Řádu bílého lva, 2) propůjčení Řádu T.G.M., 3) udělení Řádu T.G.M., 4) udělení medaile Za hrdinství, 5) udělení medaile Za zásluhy.

Hlasovat budeme o jednotlivých jménech, tak jak byla navržena.

Nyní jsem ještě zaznamenala přihlášku do rozpravy pana poslance Vojtěcha Vymětala.

 

Poslanec Vojtěch Vymětal: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové. Jak jsem byl informován, materiál, který jsme dostali k tomuto bodu na stůl, rozhodně není kompletní, tak jak ho zhruba tři měsíce projednával podvýbor, v tom smyslu, že organizační výbor z něj řadu jmen vyřadil.

Dovoluji si sněmovně navrhnout, aby jednání o tomto bodu bylo přerušeno, a to do té doby, než poslanci dostanou na stůl kompletní návrh, tak jak jej podvýbor organizačního výboru projednal. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: V tuto chvíli jsem zaznamenala návrh pana poslance Vojtěcha Vymětala, ale vzhledem k tomu, že je zde určité nebezpečí z prodlení v této záležitosti, možná poprosím pana poslance Vojtěcha Vymětala, aby doporučil, kdy nejpozději by měl být tento bod projednán.

Jako zpravodaj se k tomuto návrhu ještě vyjádří pan poslanec Jan Kasal a poté budeme o něm hlasovat.

 

Poslanec Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, náš podvýbor veškeré návrhy, které docházely, posílal jednotlivým poslaneckým klubům a jednotlivé poslanecké kluby byly vyzývány, aby návrhy projednaly, aby jejich zástupci v našem podvýboru byli vybaveni názorem poslaneckých klubů. Domnívám se, že se tak ve většině nebo ve všech případech totiž stalo. To, že náhodou ze 150 jmen někomu mohlo jedno, dvě, deset jmen uniknout, prosím pěkně respektuji, ale po formální stránce vše, co mělo být učiněno, učiněno bylo. Určitě tedy i klub ČSSD se těmito návrhy zabýval.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Dám v tuto chvíli hlasovat o návrhu pana poslance Vojtěcha Vymětala, pokud si jej ještě nepřeje upřesnit. Není tomu tak.

Rozhodneme tedy o návrhu na přerušení projednávání tohoto bodu do té doby, než bude všem poslancům rozdán kompletní výstup z podvýboru pro udělení státních vyznamenání.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 154 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 154 se z přítomných 167 pro vyslovilo 80 poslanců, 73 bylo proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Miloslav Kučera starší.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP