(12.30 hodin)

(pokračuje Ambrozek)

Vzhledem k tomu, že doporučení, které dal výbor Poslanecké sněmovně při projednávání rozpočtu Pozemkového fondu, přesunout sto milionů korun na posílení Programu obnovy venkova, už není aktuální, navrhuji, aby do té části, kde Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, bylo doplněno písmeno d) - žádáme vládu, aby při přípravě rozpočtu na rok 2000 posílila Program obnovy venkova za účelem komplexní obnovy venkovských obcí postižených v roce 1997 povodněmi.

Jsem si vědom toho, že neříkám o kolik, ale myslím si, že ten účel je jasný. Vím, že v Programu obnovy venkova je třikrát víc žádostí, než obsahuje finančních prostředků. Ve zprávě se však jasně říká, že počet obcí, které by vzhledem k nízkým daním mohly svou infrastrukturu obnovovat více než deset let, je více než 37. Je to uzavřená množina, na kterou může vláda při přípravě rozpočtu kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj pamatovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji zpravodaji panu poslanci Ambrozkovi. Hlásí se někdo dále do rozpravy? Hlásí se pan kolega Krajíček a já mu v tuto chvíli uděluji slovo. Prosím pane kolego.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, souhlasím s hodnocením zpravodaje výboru, že předložená zpráva komplexního zhodnocení povodňové katastrofy v červenci 1997 je ve svých jednotlivých částek zpracována velmi podrobně.

V páté části, týkající se návrhu systému zabezpečení obnovy území postižených povodněmi, jsou uvedena doporučení, co je třeba udělat a zabezpečit pro omezení dopadu povodní v případě povodňových katastrof. Jedním z těchto doporučení je vytvoření fondu finančních rezerv, jehož účelem by mělo být pokrytí nákladů záchranných a zabezpečovacích prací ve veřejném zájmu a umožnit poskytnutí sociální pomoci občanům a pokrytí nákladů prací na neodkladném zabezpečení a obnově majetku včetně případně nařízených demolic.

Vzhledem k tomu, že tato formulace je příliš obecná, předkládám návrh doplnění doporučení usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí o další bod v tomto znění: O předložení návrhu na vytvoření fondu finančních rezerv na příští schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu kolegovi Krajíčkovi. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Nikdo? Rozpravu uzavírám.

Ptám se, zda chce pan ministr vystoupit se závěrečným slovem. Pan ministr chce vystoupit, má k tomu samozřejmě příležitost. Hovoří ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart.

Opětovně žádám o alespoň částečné snížení hladiny hluku v tomto jednacím sále.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci vyjádřím se pouze k několika momentům, které zazněly teď v této části rozpravy.

Návrh předložit sněmovně jakousi vládní inventuru toho, co bylo vykonáno, za jaké peníze, s jakým efektem, ale také co je v plánu a jaké jsou zdroje na odstraňování povodňových škod za rok 97 a 98 - mám za to, že termín na příští schůzi sněmovny, čili v prvním červencovém týdnu, je opravdu velmi napjatý. Uvědomme si, že finanční zdroje se v odstraňování povodňových škod převádějí v rámci jednotlivých kapitol řady resortů.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, mám pocit, že opravdu jsme se opět dostali do situace, kdy se nedá pracovat. Kolegyně a kolegové, když už zde sedíme, poslouchejme se. Ti, co nechtějí poslouchat, nechť jsou někde jinde, natož ti, kteří chtějí ještě vyrušovat. Pane ministře, můžete pokračovat.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Mám za to, že zde by rychlost byla velmi výrazně na úkor kvality předložené informace. Pokud úvaha o rychlosti předložení jakési inventury byla vedena snahou již zakomponovat do přípravy rozpočtu příslušné částky, má to svou logiku. Já mám však jednu jedinou obrovskou obavu, totiž že nějaké výrazné finanční krytí ze státního rozpočtu na tyto účely nebude příliš možné.

Proto si dovoluji navrhnout, aby byl zvážen termín, bude-li to příští, nebo až říjnová schůze sněmovny, tedy termín předložení takovéto inventury, toho, jaké prostředky byly vynaloženy na krytí škod za povodně 1997/1998, jaké jsou plány do budoucna a jaké jsou zdroje na krytí, odstraňování škod v budoucnu, tzn. v tomto případě v příštím roce. To je k záležitosti finančních rezerv.

Návrh na zřízení nebo vytvoření fondu finančních rezerv - znovu opakuji, že se domnívám, že hlavní zdroj financí na krytí povodňových škod by měl být v individuálním pojištění ať už právnických, nebo fyzických osob. Státní rozpočet, všeobecná pokladní správa, by měl být pouze jako dodatečný zdroj.

Představa vytváření - za současné situace - ještě dalšího zvláštního fondu, se mi nezdá úplně oprávněná. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru životního prostředí ČR Miloši Kužvartovi.

Rozprava je uzavřena. Nicméně vidím místopředsedu vlády ČR pana kolegu Vladimíra Špidlu, že se hlásí. Konstatuji, že tímto vystoupením bude opět otevřena podrobná rozprava. Hovoří místopředseda vlády Vladimír Špidla.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Je to zvláštní okamžik, že mým vystoupením se opět otevírá podrobná rozprava. Předpokládám, že už se dál nebude rozvíjet.

Dovolte mi, abych předložil pozměňovací návrh k návrhu usnesení pana poslance Fischera, a to v tom směru, že formulace "na příští schůzi" by byla nahrazena formulací "na říjnovou schůzi sněmovny". Znamená to jen posun termínu, text zůstává beze změn. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Do podrobné rozpravy se dále nikdo nehlásí, proto ji uzavírám.

Padl další pozměňovací návrh, zpravodaj ho jistě zaregistroval.

V tuto chvíli má možnost vystoupit zpravodaj se závěrečným slovem, přeje-li si. Je tomu tak. Slovo má pan poslanec Ambrozek. Já mezitím budu gongovat, aby ti, kteří chtějí hlasovat, měli možnost. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, dámy a pánové, skutečně jen shrnu to, co zaznělo v rozpravě.

Je trochu zvláštní, že pan ministr Kužvart má k dispozici 70 poslanců a musí chodit místopředseda vlády upřesňovat některé pozměňovací návrhy. Možná je to tím, že je nejblíže. Bylo by však lepší, kdyby pan ministr Kužvart dokázal trochu zpracovat své členy ve výboru, aby místopředseda vlády nemusel dělat takové detaily.

Nyní k návrhům, které zde zazněly. Jednak jsme modifikovali usnesení výboru, jednak zde zaznělo ještě několik dalších návrhů.

Nejprve bych navrhl hlasovat o tom, že Poslanecká sněmovna bere sněmovní tisk 87 na vědomí. Dále bychom v bloku žádostí na vládu ČR hlasovali celkem o pěti návrzích. Já je nyní zrekapituluji.

Pod písmenem A Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu a) o předložení návrhu zákona o vodách nejpozději do konce roku 1999. To je návrh výboru, ke kterému je pozměňovací návrh kolegy Špidly, o kterém se bude hlasovat jako o prvním. Navrhuje termín posunout do konce prvního čtvrtletí roku 2000, jak je to v plánu legislativní smršti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP