(12.20 hodin)

(pokračuje Kužvart)

Při přípravě rozpočtu na rok 2000 budu pochopitelně usilovat, aby tento výdaj, který již je jakýmsi dluhem, je to usnesení vlády z března 1998, byl zahrnut. Jde totiž o to, že zlepšení povodňové služby zachraňuje životy. O to by nám mělo jít.

Co se týká legislativy, pochopitelně je připraven zákon o krizovém řízení a jako způsob velmi efektivní a věcné komunikace s příslušnými výbory této sněmovny chci zmínit to, že věcný záměr zákona o vodách byl předložen výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí již v březnu tohoto roku. 11. března 1999 byl tímto výborem tento věcný záměr zákona projednán.

Úplně na závěr bych chtěl konstatovat, že v legislativním plánu prací vlády tento zákon, jeho paragrafované znění, bude předložen v prvním kvartálu roku 2000. Jde o určitou kolizi s návrhem, který zde byl zpravodajem přednesen, k návrhu usnesení sněmovny. Je tady kolize mezi termínem do konce roku 1999, jak navrhoval příslušný výbor sněmovny, a tím, že v legislativním plánu prací vlády je s předložením paragrafovaného znění zákona o vodách počítáno v prvním kvartálu roku příštího.

Co se týká problematiky finančního zajištění programu obnovy vodních toků a vodohospodářských zařízení, chtěl bych zdůraznit, že finanční krytí tohoto programu je a bude realizováno z příslušné kapitoly Ministerstva zemědělství. Ministerstvo životního prostředí v této oblasti má logicky gesci z hlediska dozoru, to znamená prostřednictvím orgánu inspekce životního prostředí a správ příslušných národních parků a chráněných krajinných oblastí máme možnost odborně garantovat účelné využívání finančních prostředků z pohledu integrované ochrany životního prostředí, kam i logicky protipovodňová ochrana patří.

To by bylo na úvod vše. Zatím děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu ministru životního prostředí, i když věta, že to bylo na úvod, mě trochu vyděsila. Nyní vidím do obecné rozpravy další přihlášku. Prosím, pane kolego, přistupte k řečništi a ujměte se slova.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dámy a pánové, jen pár maličkostí. Jsem rád, že pan ministr tady vystupuje. Z jeho vystoupení jsem postřehl spoustu opatření a spoustu konkrétních činů, ale spíše z oblasti, která připadá k jeho resortu. Velmi mě mrzí, že zde není pan ministr zemědělství, který má spolupodílnictví nebo spolupachatelství na krku. K tomu se také bude vázat můj příspěvek.

Upozorňuji, že při projednávání rozpočtu opravdu byl tento materiál už na stole a v rámci konstatace rovněž uvedené v tomto materiálu, že nejsou zajištěny prostředky na odstraňování přímých škod, nikoliv na opatření protipodvodňová a preventivní, ale na odstraňování přímých škod. Proto zazněl také při projednávání rozpočtu návrh na pomoc přímo ze státního rozpočtu povodím, která mají přímou odpovědnost za odstraňování přímých škod.

Dnešní stav je takový, že v podstatě dovedu pochopit, proč se třeba mimo obce na uvádění toku do původního stavu nic neděje. Je to rozhodnutí, které je legitimní, nicméně trochu mně vadí, že v mnohých obcích se neděje nic na odstraňování přímých škod a uvádění toků do původních stavů přímo v obcích. Zde bych rád věděl několik jasných odpovědí na jasnou otázku. Protože ministr zemědělství slíbil tenkrát, že nejsou-li prostředky v rozpočtu, on zajistí prostředky mimorozpočtové, chtěl bych vědět, jaké prostředky jsou zajištěny, jakým způsobem jsou motivována povodí a resp. sanovány potřeby povodí, aby mohly tyto práce provádět a jaké jsou harmonogramy prací, protože mám denně před očima stav, kdy se v mnohých úsecích, hlavně horních toků řekl, nic neděje. Je docela možné, že pokud některá z usnesení, která možná padnou v podrobné rozpravě, nebudou dostatečně klást důraz na odstraňování popovodňových škod a nápravu škod, přidám si ještě malinkou trošku do mlýna.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Další přihlášku do obecné rozpravy nemám. Obecnou rozpravu uzavírám a jen konstatuji, že diskutující, protože jsem na to zapomněl, byl pan kolega Švrček.

Obecnou rozpravu jsme uzavřeli a otevírám podrobnou rozpravu, do které mám také přihlášeného opět pana poslance Stanislava Fischera.

 

Poslanec Stanislav Fischer: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych navrhnout doplněk usnesení, které navrhl výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. A sice v bodě 3 doplnit ještě bod c) odstavec.

"Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby na příští schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky předložila zprávu o stavu likvidace škod po povodních na Moravě a ve východních Čechách v letech 1997 a 1998, o finančním a materiálním zajištění zbývajících prací a časovém harmonogramu dokončení všech potřebných úprav v povodních postižených povodněmi."

Přitom předpokládám, že předchozí body budou tam upraveny tak, jak zmiňoval kolega Ambrozek, zpravodaj k této otázce. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Fischerovi. Dále v podrobné rozpravě vystoupí místopředseda vlády České republiky kolega Vladimír Špidla. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych předložil modifikaci bodu 3 odstavec A poslance výboru, a to v tomto směru. Nové znění bodu A by bylo následující:

"O předložení návrhu zákona o vodách nejpozději do konce prvního čtvrtletí roku 2000."

Pan ministr Kužvart před krátkou dobou odůvodnil, že zákon o vodách je už vlastně v legislativním procesu, byl projednáván v příslušném výboru, je v legislativním plánu vlády a běží odpovídající cestou. Vzhledem k tomu, že zákon o vodách není nějaká jednoduchá norma, je to norma velmi zásadního významu, zdá se mi nerozumné zkracovat z formálních důvodů předpokládanou lhůtu o čtvrt roku.

Návrh, který předložil pan poslanec Ambrozek, bych pochopil v okamžiku, kdy by ze strany vlády existovalo prodlení a návrh by byl míněn jako jakési ostruhy pro legislativní činnost vlády. Vzhledem k tomu, že z vystoupení pana ministra Kužvarta vyplynulo, že tomu tak není, dávám návrh na příslušnou modifikaci odstavce A. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji místopředsedovi vlády Vladimírovi Špidlovi. Nyní registruji přihlášku do podrobné rozpravy zpravodaje k tomuto bodu pana poslance Libora Ambrozka. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Libor Ambrozek: Pane předsedající, dámy a pánové, pokusím se přednést některé upřesňující návrhy, které vyplývají z toho, že usnesení výboru bylo přijato v lednu 1999. Navrhuji, aby bod, kde žádáme vládu o předložení finančního zajištění programu obnovy vodních toků a vodohospodářských zařízení pro rok 1999, byl předložen na příští schůzi Poslanecké sněmovny, protože na to měla vláda dost času, aby jej připravila.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP