(16.10 hodin)

Poslankyně Michaela Šojdrová: Děkuji kolegům, kteří se k tomuto návrhu vyjádřili. Musím reagovat na některé výroky, které zde padly, ale budu velmi stručná.

K tomu, co řekl kolega Zvěřina - máme-li problém, zřídíme komisi, ta problém vyřeší - si myslím to co on. Žádná komise nevyřeší problém, ale Rada pro vzdělávání podle mého názoru - a nejsem sama - je podmínkou pro to, aby se tyto problémy mohly řešit, aby se mohla zapojit veřejnost.

To, co zmínil kolega Bartoš - jakýsi politický aspekt pohledu veřejnosti na Poslaneckou sněmovnu a zřizování dalších komisí - domnívám se, že v tom může být i pozitivní aspekt v tom, že chceme zapojit odbornou veřejnost tak, aby se mohla částečně podílet i na práci komise Poslanecké sněmovny. Myslím si, že toto nemusí být jednoznačně vnímáno jako negativní signál. Právě naopak.

K mnoha výhradám, které zde zazněly, se nebudu vracet. Myslím si, že jsem zdůvodnila svůj návrh dostatečně. Osvojuji si návrh, který zde přednesl kolega Vidím a který se týká způsobu volby, to znamená na základě poměrného zastoupení.

Prosím, pane předsedající, abyste dal hlasovat o návrhu usnesení.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: V tuto chvíli, kolegyně a kolegové, předsouváme usnesení, které čítá pět bodů označených římskými číslicemi. Návrh přednesla paní kolegyně. Předpokládám, že návrh má alespoň velká část před sebou. Protože o bodech se musí hlasovat najednou, navrhoval bych, abychom o nich hlasovali. Přesto budeme muset nejprve hlasovat o pozměňovacím návrhu, se kterým se předkladatelka ztotožnila. Tento pozměňovací návrh se týká bodu 3, který by zněl: "Stanoví, že uvedená komise bude ustavena na základě principu poměrného zastoupení."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 63. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 63 končí. Z přítomných 144 poslankyň a poslanců pro hlasovalo 114, proti 4. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení jako celku. Rozhodneme o něm v hlasování pořadové číslo 64, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 64 končí. Z přítomných 146 poslankyň a poslanců pro bylo 34, proti 93. Tento návrh nebyl přijat.

 

Děkuji paní poslankyni Šojdrové. Tím jsme prošli bod 27.

 

V tuto chvíli bychom mohli udělat ještě několik drobných bodů. Nejprve bychom se mohli dostat k bodu "Rozpočet Fondu dětí a mládeže na rok 1999". Přesto si myslím, že musíme formálně o zařazení tohoto bodu na projednávání hlasovat.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 65, ve kterém rozhodneme o zařazení bodu 30 na projednávání v tuto chvíli. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování končí. Pro 98, proti 12 z přítomných 144. Návrh byl přijat.

 

Budeme projednávat bod

 

30.
Rozpočet Fondu dětí a mládeže na rok 1999
/sněmovní tisky 7575/2/

 

Návrh rozpočtu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 75 a stanovisko vlády jako sněmovní tisk 75/1. Přepracovaný návrh rozpočtu vám byl rozdán jako sněmovní tisk 75/2, stanovisko vlády k přepracovanému návrhu rozpočtu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 75/6.

Na návrh organizačního výboru projednal návrh rozpočtu Fondu dětí a mládeže výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 75/3 a 75/5.

Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru, resp. jeho pověřený zástupce pan poslanec Miloslav Kučera starší.

 

Poslanec Miloslav Kučera st.: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, vážení zbývající členové vlády, máme projednat rozpočet Fondu dětí a mládeže na rok 1999, rozpočet, který byl Fondu dětí a mládeže v původní verzi vrácen k přepracování. K přepracování došlo a vy jste obdrželi jak stanoviska vlády k tomuto přepracovanému návrhu, předpokládám, že jste také obdrželi stanovisko dozorčí rady Fondu dětí a mládeže. V obou případech jsou k tomuto rozpočtu stanoviska kladná.

Chtěl bych říci, že výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu se v souvislosti s rozpočtem Fondu dětí a mládeže usnesl na tom, že chce požádat Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky, aby přijala toto následující usnesení:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu, aby projednala komplexní vypořádání majetku Fondu dětí a mládeže s tím, že bude vyčleněna kategorie majetku, který je připraven k převodům na občanská sdružení, a to tak, aby převody mohly být provedeny do konce prvního pololetí 1999."

Tolik moje zastupitelská zpravodajská povinnost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Kučerovi. V tuto chvíli otevírám rozpravu, do které mám jednu jedinou přihlášku - paní poslankyně Svobodové. Žádám ji, aby přistoupila k řečništi a ujala se slova.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nedomnívám se na rozdíl od pana místopředsedy, že tento bod je drobný. Domnívám se, že situace kolem Fondu dětí a mládeže a jím spravovaného majetku je vážná a že by jí měla být věnována příslušná pozornost.

Chtěla bych se omluvit, protože dalším bodem je "Program Fondu dětí a mládeže", a já si myslím, že rozpočet s programem velmi souvisí. Ve svém příspěvku se budu zmiňovat i o programu.

Projednáváme dnes tedy rozpočet a budeme projednávat i program činnosti Fondu dětí a mládeže na rok 1999. Tyto materiály nelze neposuzovat v souvislosti s plněním zákona 113/1993 Sb., o Fondu dětí a mládeže, ve znění pozdějších předpisů. Tento rok by měl být zlomovým, jak vyplývá i z programu fondu na rok 1999, neboť má dojít k vypořádání majetku bývalého SSM.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Paní kolegyně, já vás přeruším, protože si myslím, že by bylo lepší pracovat v trochu klidnější atmosféře. Kolegyně a kolegové, kteří zde postáváte, diskutujete v hloučcích, jděte tak činit do kuloárů. Máte tam i restaurační zařízení k tomu, aby se vám diskutovalo lépe. Možná, že to bude příjemnější pro ty, kdo chtějí pracovat, i pro vás. Myslím to opravdu vážně.

 

Poslankyně Alena Svobodová: Děkuji, pane předsedající. V roce 1993 Poslanecká sněmovna přijala zákon, jehož cílem bylo zabránit podezřelým manipulacím s majetkem bývalého SSM ze strany státní správy. Majetek byl spravován Ministerstvem hospodářství. Pod dohledem Poslanecké sněmovny byla snaha dosáhnout jeho využívání ve prospěch dětí a mládeže, což má být podle tohoto zákona prioritou Fondu dětí a mládeže. Máme-li objektivně posoudit rozpočet a následně i program činnosti Fondu na rok 1999, nelze toto období vytrhnout z kontextu vývoje za minulých šest let. Fond dětí převzal od Ministerstva hospodářství majetek v celkové hodnotě více než 1 miliardy korun v pořizovacích cenách. Podle odhadů v té době pro přímou práci s dětmi a mládeží sloužily pouze 4 % hodnoty majetku.

Poslanecká sněmovna schválila také výbor Fondu dětí a mládeže a vybavila ho značnou pravomocí, ale bohužel musím říci po zhodnocení šesti let jeho působení i minimální odpovědností.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP