(11.30 hodin)

(pokračuje Gongol)

Musím se přiznat k tomu, že i mně vadí tento deficit. Mně vadí ale především to, že za tento stav mohou především předcházející vlády. Kde byly, když skutečné deficity státního rozpočtu se pohybovaly mezi 15 až 30 miliardami korun, a to, podotýkám, ještě za účinné pomoci peněz z Fondu národního majetku? Kde byli tito ekonomičtí experti, když se zde prováděla podvodná privatizace včetně nesmyslné kuponové privatizace, kde byli, když se za babku prodávalo tzv. rodinné stříbro do cizích rukou, kde byli, když se podepisovaly pro nás jednoznačně nevýhodné asociační dohody, kde byli, když se prostředky státního rozpočtu vyčleněné na armádu nehospodárně utrácely v předem vytypovaných firmách, kde byli, kdy České dráhy podle nálezu NKÚ nedohledaly majetek ve výši přes 8 miliard korun, a tak bych mohl pokračovat dále ve výčtu podvodů, neoprávněných manipulací se státními prostředky apod.

Bod, který projednáváme, se jmenuje "Informace o odhadu vývoje veřejných rozpočtů v roce 1999". Tito experti pro mě překvapivě se ale příliš jednostranně zaměřují pouze na výdajovou oblast veřejných rozpočtů. Chtěl bych se jich zeptat, kde byli, když se náklady státní správy zvyšovaly a počet státních úředníků rostl a vzrostl na více než dvojnásobek. Koneckonců i informace pana ministra financí mě nepřesvědčila o tom, že vláda má jasno v tom, jak zlepšit naši ekonomiku a tím zvýšit příjmy. Tomu, že se ve druhém pololetí situace zlepší, snad již dnes nevěří ani školáci základních škol, a je mi upřímně líto těch, kteří to musí prohlašovat.

Přesto však zastávám názor, že neexistují neřešitelné problémy. Lidé, když chtěli, tak našli řešení. V této chvíli však existují pouze špatná rozhodnutí. Jako nejhorší však jsou plané diskuse a vůbec žádná rozhodnutí. Proto kvituji s povděkem, že se tato vláda, když spotřebovala peníze na další alibistické zprávy, konečně odhodlala k heroickému činu a rozhodla o dostavbě jaderné elektrárny. Snad je to předzvěst toho, že se začíná blýskat na lepší časy. Na lepší časy se však podle mého názoru začne blýskat až tehdy, až naše vláda pochopí, že musí zajistit stejnou ochranu vnitřního trhu, jakou mají okolní státy. Náš problém není totiž v tom, že neumíme vyrábět nebo nemáme výrobní kapacity, problém je v tom, že i vnitřní trh ovládají obchodní řetězce řízené cizími obchodními společnostmi. Zatím jsem od vlády neslyšel, že by to chtěla řešit. Jediné řešení, které lze zaregistrovat, je prodej bank a lukrativních firem a peníze pak utratit ve státním rozpočtu.

Na závěr bych chtěl sněmovně připomenout slova premiéra, tuším, že to bylo při závěrečném slovu k tomuto státnímu rozpočtu na rok 1999. Řekl: "Jsme na jedné lodi a do této lodi teče. Pojďme k čerpadlům." Zatím se mi zdá, že ti, kteří tu díru do lodě udělali, se chtějí dostat k megafonu, aby určovali tempo ostatním. O tom mě zde přesvědčili někteří diskutéři, i když k tomu místo megafonu použili tohoto mikrofonu a místo kapitánského můstku tohoto řečnického pultu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Gongolovi, slovo má pan poslanec Stanislav Volák.

 

Poslanec Stanislav Volák: Vážená paní místopředsedkyně, kolegové a kolegyně, já se omlouvám, ale musím říci pár slov k tomu, co zde říkal pan místopředseda vlády Špidla.

Opakuji ještě jednou - letos podle mých odhadů bude celý systém sociálního pojištění vyrovnaný, a to dopadneme ještě velmi dobře. Příjmy a výdaje se budou pohybovat okolo 205 miliard. Přitom vláda předpokládala, že příjmy do sociálního pojištění budou 220 miliard. Subsystém důchodového pojištění bude ve schodku minimálně 15 miliard. Kdybychom tento schodek chtěli sanovat, muselo by být samotné důchodové pojištění na úrovni 31 %.

Protože tato ctěná sněmovna odsouhlasila zvýšení nemocenského pojištění, proti kterému jsme vystupovali, alespoň v té formě, v jaké ho odsouhlasila, tak příští rok narostou dávky podle Ministerstva práce a sociálních věcí na nemocenské pojištění o dalších 9 miliard. Celý systém, protože nezaměstnanost se pravděpodobně zvýší z průměrných 470 500 v letošním roce tak na 550 000 nezaměstnaných v příštím roce, tak již v příštím roce se celý tento systém dostane do velmi hlubokého deficitu.

Já jsem se ptal a prosil jsem pana ministra financí i pana ministra práce a sociálních věcí, aby mi řekli, co s tímto chtějí dělat. Co se týká námětu, já jsem to dal jenom jako námět, a neřekl jsem zde například, že se mají zrušit náhradní doby pojištění, ale že se s těmito dobami má něco dělat. Jiná možnost je, že se budou proplácet obdobně, jako je tomu ve zdravotním pojištění. Věřím, že k této problematice, k důchodové problematice, se vrátíme, až budeme projednávat novelu zákona o penzijním připojištění, a popovídáme si o tom podrobněji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Volákovi, který byl poslední přihlášený do rozpravy, ale nyní registruji přihlášku pana poslance Škromacha.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, velmi pozorně poslouchám tuto diskusi a musím se mírně usmívat, protože jestliže pan poslanec Pilip tady káže o nějakých pravdách a nepravdách, a přitom v podstatě sněmovně několik let své existence ministra financí lhal, lhal tady do očí, když předkládal tzv. vyrovnaný rozpočet, ačkoliv sám dobře věděl, že nikdy vyrovnaný nebude. A dnes chce mentorovat někoho, kdo dokázal přiznat situaci, která tady je, tato vláda dokázala předložit rozpočet, který byl velmi blízký realitě. To, že tu vznikají určité proudy, je dáno. Pokud se tu hovoří o tom, že by měly být provedeny např. úpravy v oblasti důchodové reformy, pak je potřeba říci jednu věc, že není možné, a nakonec se to ukázalo i v roce 1995, kdy mnohdy poslanci, kteří dnes kritizují nesystémové nebo někdy ne zrovna nejlépe nastavené parametry důchodů v naší společnosti, tak právě tento zákon schválili. A musíme si uvědomit jednu věc, že ti lidé, kteří jsou dnes v těsně předdůchodovém věku, celý svůj život průměrně platili na důchody jiných. A není možné, aby důchody se měnily z roku na rok a aby lidé, kteří neměli možnost a nemají možnost ovlivnit nějakým způsobem své vlastní důchody, aby byli nuceni k tomu, aby odcházeli do důchodu se stále horšími a horšími podmínkami. Chápu, že mnohým lidem, kteří mají do důchodu ještě daleko, to připadá docela zábavné.

Jestliže chceme hovořit o nějakých změnách, pak musíme hovořit o změnách v řádu desítek let dopředu, tak aby ti, kteří dnes mají 20 nebo 30 let, věděli, že půjdou např. za ztížených podmínek, ale že se musí na to připravit např. formou penzijního připojištění apod.

Pokud jsem tu slyšel informace pana poslance, který se deklaroval jako starosta nebo bývalý starosta Kladna a který hovoří o tom, že naše sociální zajištění je tak mimořádně výhodné, že by rád, nevím, jestli by sám chtěl za těchto podmínek požívat sociální výhody, ale myslím, že jsem tu už několikrát opakoval a už je mi to dost proti srsti to neustále říkat, ale průměrná podpora v nezaměstnanosti tvoří asi 2 340 Kč. Maximální podpora za dnešních podmínek je asi 5 100 Kč. Já se vůbec nedomnívám, že jsou to nějaké mimořádné dávky ve srovnání s tím, co je obvyklé v zemích, které mají srovnatelné podmínky jako Česká republika.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP