(11.20 hodin)

(pokračuje Špidla)

I v tomto je postup falešný a v podstatě je určitou záminkou, kdy na pozadí aktuální ekonomické krize se pan bývalý ministr Volák snaží prosadit určitou pravicovou představu správného přístupu k důchodovému systému.

Když mi dovolíte, pokusím se shrnout. Vláda reaguje podle mého názoru správně. I když souhlasím s názorem pana poslance Ransdorfa, že situace je v jistém smyslu mimořádná a že je nutné sáhnout mnohdy i k mimořádným opatřením, přesto jsem přesvědčen, že vláda v současné době reaguje odpovídajícím způsobem a reaguje v základním směru. Ve směru k podpoření ekonomického růstu, nastartování ekonomického růstu a omezování nezaměstnanosti. To jsou dva základní střednědobé recepty, které jsou schopné přispět k rovnováze celkového rozpočtu a tím pádem i rovnováze sociálních subsystémů. Ty recepty, které předkládal pan poslanec Volák, jsou recepty, které směřují mimo politickou a ekonomickou racionalitu.

Dovolte mi, abych ještě zdůraznil onen parametr, o kterém se zmínil pan poslanec Ransdorf. Kromě toho, že sociální výdaje jsou zřetelnou sociální investicí, která např. pomáhá lidem, kteří se dostali mimo pracovní trh, rychleji nalézt trh práce, která pomáhá matkám s dětmi, aby byly schopny lépe a více se soustředit na výchovu dětí, tak sociální výdaje jsou mimo jiné také samozřejmě poptávkovou částí ekonomiky. To je velmi podstatné. Je celá řada i pravicových ekonomů, kteří jsou toho názoru, že česká ekonomika se ocitá ve fázi, kdy je velmi nerozumné, ba dá se říci přímo ekonomicky hloupé redukovat její poptávkovou stranu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu ministrovi Špidlovi. Slovo má pan poslanec Petr Bendl. Připraví se pan poslanec Jaroslav Gongol.

 

Poslanec Petr Bendl: Paní předsedající, kolegyně a kolegové, původně jsem nechtěl vystoupit. Přiznám se, že se nepovažuji za experta, který by mohl mluvit ke státnímu rozpočtu, ale argumenty pana místopředsedy Špidly, který zde říkal, že snaha ztenčit, snížit mandatorní výdaje státního rozpočtu je v podstatě sáhnout na výši důchodů a sáhnout mladým rodinám na finanční prostředky, jsou podle mého názoru velice mylné a zavádějící. Pan místopředseda zřejmě zapomněl na části jeho rozpočtu, které se týkají tzv. sociálních dávek a vyplácení podpor v nezaměstnanosti, kde z praxe starosty města vím, že v mnoha ohledech jsou sociální dávky, dávky v podpoře nezaměstnanosti naprosto demotivující a nepomáhají těm, kteří finanční prostředky ze státního rozpočtu opravdu potřebují.

Při projednávání státního rozpočtu zde padaly argumenty týkající se výše schodku státního rozpočtu, argumenty, které říkaly, že bude schodek vyšší než vládou předložený. Vidíme, že se tak opravdu děje, a je zbytečné v tuto chvíli tyto argumenty opakovat.

Chtěl bych uvést dva další argumenty, které jsou směrovány do budoucna. První argument. Poslanecká sněmovna ústavním zákonem rozhodla, že ustavíme vyšší územně samosprávné celky. Z tohoto místa bych chtěl především ministrovi financí říci, že ustavení okresu Jeseníky přišlo daňového poplatníka na cca jednu miliardu korun. Kolik přijde daňového poplatníka ustavení vyšších územně samosprávných celků, má vláda v tuto chvíli ve svém předloženém návrhu také v rukou. Já se obávám, že to budou spíše desítky miliard než jednotlivé miliardy.

Druhým pohledem do budoucna z hlediska státního rozpočtu je vládní návrh zákona o udělení občanství České republiky občanům České a Slovenské Federativní Republiky, kteří se rozhodli v roce 1993 volbou získat pouze slovenské státní občanství. V případě, že bude tento vládní návrh schválen touto sněmovnou, znamená to mimo jiné, že občané, kteří platí daně v jiném státě, než je Česká republika, se budou těšit právům občana České republiky. Moje praxe starosty města Kladna mě nutí vyjádřit obavu, že tento zákon bude znamenat příliv sociálně slabých obyvatel ze Slovenska, kteří budou čerpat sociální výhody daňových poplatníků v České republice.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Bendlovi, slovo má pan poslanec Jaroslav Gongol, připraví se pan poslanec Stanislav Volák.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Paní předsedající, dámy a pánové, dnes jsem pochopil, proč pan ředitel tzv. veřejnoprávní televize některá naše zasedání vůbec nedovolí natáčet nebo proč jsou z něj záznamy vysílány před ranním kuropěním, kdy většina národa, která vede spořádaný život a připravuje se do zaměstnání, pokud ještě nějaké má, spí a nesleduje televizi. On je chce vlastně jen ušetřit toho, aby poznali, že tomuto ctihodnému shromáždění vůbec nejde o to, řešit stav churavé společnosti, ale zcela pokrytecky z toho politicky těžit.

Když jsem poslouchal pana Pilipa, tak nabývám přesvědčení, že opět založí novou stranu, tentokrát levicovou, v pořadí již asi čtvrtou. Jen jsem očekával, že navrhne snížení sociálních dávek vedle návrhů svého snížení poslaneckého platu podle stavu české ekonomiky, jak to konečně klub KSČM již několikrát navrhoval. Ano, dámy a pánové, je to pokrytectví, co zde provádíme. Jako důkaz tohoto tvrzení uvedu alespoň dva příklady.

Prvním je, že tato sněmovna při schvalování programu dnešního zasedání odmítla podpořit návrh klubu KSČM na rozšíření programu o bod, ve kterém žádala vládu o předložení informace o vývoji ekonomiky a opatření vlády k řešení nepříznivého stavu ve vývoji státního rozpočtu, kdy vláda signalizovala zvýšení deficitu na 47 miliard korun. To však přirozeně, protože to byl náš návrh, neprošlo. Na tom jsem chtěl jen demonstrovat cynismus této sněmovny, která situaci, kdy tomuto národu je skutečně úzko, dovede tohoto stavu využít ke svým politickým cílům.

Druhým slibovaným důkazem je informace z dnešního Radiožurnálu, kdy jeden nejmenovaný ekonomický expert, tak ho tam nazývali, jinak poslanec určité politické strany, bouřil nad nezodpovědností této vlády, která programuje zvýšení deficitu o 17 miliard korun.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP