(Schůze opět zahájena ve 14.35 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu číslo 55 vzhledem k tomu, že čas určený na přestávku pro jednání poslaneckých klubů vypršel.

Před vyhlášením této přestávky navrhla paní poslankyně Jirousová, aby tento návrh byl podle § 63 odstavec 1 odročen, a to do příští schůze Poslanecké sněmovny. Prosím vás, abyste všichni, kdo chcete o tomto návrhu hlasovat, zaujali svá místa v jednacím sále, vzhledem k tomu, že v průběhu několika vteřin zahájím hlasování o tomto návrhu.

Na žádost z pléna vás všechny odhlašuje a prosím o novou registraci.

 

V této chvíli rozhodneme hlasováním pořadové číslo 286 o návrhu na odročení tohoto bodu do příští schůze Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 286. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 286 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 166 vyslovilo 62, proti 83.

 

Nyní prosím pana zpravodaje, aby navrhl další postup projednávání tohoto bodu.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, protože skončila rozprava k návrhu na odvolání členů zástupců pojištěnců správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny, domnívám se, že nyní Poslanecká sněmovna musí rozhodnout hlasováním o tom, že toto odvolání proběhne veřejně pomocí hlasovacích tlačítek, a to po jménech.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S procedurální poznámkou pan poslanec Výborný.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Paní místopředsedkyně, v rozpravě zazněly hlasy, které tvrdily, že návrh na odvolání je nehlasovatelný. Takže o tom musí být minimálně rozhodnuto.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, já jsem sice tolerance sama a uznávám, že padly takové hlasy v rozpravě, ale nepadl žádný konkrétní návrh. Tudíž nemám dát o čem hlasovat.

 

Poslanec Miloslav Výborný: Paní místopředsedkyně, jsem rád, že jste tolerance sama, ale v rozpravě několika poslanci bylo namítáno, že návrh je nehlasovatelný. Poslanci - já mezi ně patřím - na svém názoru, že jde o nehlasovatelný návrh - trvají. Jsem přesvědčen, že vy jako řídící schůze se musíte s touto záležitostí vypořádat. Nechávám na vás, jakým způsobem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji za benevolenci, že je na mně, jakým způsobem se vypořádám s tímto návrhem. Přiznám se, že jsem osobně předpokládala, že sněmovna dá najevo, zda tento návrh je, či není hlasovatelný, tím způsobem, že se vyjádří buď pro, nebo proti proceduře, jakou bude tento návrh probíhat. Ale pokud sněmovna má takový dojem, jsem ochotna nechat hlasovat o návrhu v tom smyslu - a teď prosím je třeba takový návrh zformulovat. Pokud má někdo z poslanců inspiraci, jak by tento návrh měl znít, ráda si nechám poradit - že Poslanecká sněmovna souhlasí nebo nesouhlasí s tím, zda je oprávněna rozhodnout o odvolání zástupců pojištěnců do správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Nyní se obracím na pana poslance Výborného, zda on a ostatní poslanci, kteří se domnívají, že je návrh nehlasovatelný, budou spokojeni, pokud dám hlasovat o návrhu: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že není oprávněna odvolat zástupce pojištěnců ze správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky." Pokud o tomto návrhu dám hlasovat a návrh bude přijat, Poslanecká sněmovna o odvolání nemůže rozhodnout. Pokud tento návrh nebude přijat, budeme pokračovat v projednávání tohoto bodu.

Vzhledem k tomu, že nezazněly žádné námitky vůči takto formulovaném návrhu, dám hlasovat o návrhu, který by zněl: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že není oprávněna odvolat zástupce pojištěnců do správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 287. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 287 se z přítomných 167 pro vyslovilo 41, proti 80. Tento návrh nebyl přijat. Tím se tedy Poslanecká sněmovna přiklonila k výkladu, že toto oprávnění má.

 

Prosím pana zpravodaje, aby pokračoval v projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP