Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, myslím, že pan poslanec Benda nám tady věší třešně za uši, protože pokud se podívá do toho tisku, který si tak pozorně prostudoval, a usnesení, které máme schvalovat, tak právě v článku 4 odst. 1, kde se hovoří: uznat právo pracovníků na takovou odměnu za práci, která zajistí jim a jejich rodinám slušnou životní úroveň, tak to je právě ta část, která není ratifikována a která není v tomto usnesení.

Čili já bych prosil pana poslance Bendu prostřednictvím pana předsedajícího, aby mu vzkázal, jestliže chce k nějakému tisku hovořit, aby si ho řádně prostudoval. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Teď se táži, zda se pan poslanec Benda hlásí s faktickou poznámkou. Pane ministře, pokud budete trvat na svém slově, tak asi to nevyřeším a budu vám muset dát slovo z hlediska pořadí přihlášenosti. Takže teď to nechám na vás.

Ministr Špidla, poté pan poslanec Benda.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Vladimír Špidla: Protože to je, řekl bych, poznámka, která je víceméně faktická. Takže Evropská sociální charta, článek 4, Právo na spravedlivou odměnu za práci. Listina základních práv a svobod, článek 28 - zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Benda. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Marek Benda: Já mám pocit, že se neposloucháme. Mám pocit, že se zásadním způsobem neposloucháme. Já jsem nemluvil o článku 4, bod 1, který vím, že neratifikujeme, ale mluvil jsem o tom, že ČR nebo vláda navrhuje, aby: ČR se zavazuje, že bude sledovat cíle uvedené v části jedna charty. Část jedna charty ve svém bodu 4 toto přesně říká. Všichni pracovníci mají právo na spravedlivou odměnu, která zajistí jim a jejich rodinám slušnou životní úroveň. To, co teď citoval pan místopředseda vlády, je článek 28 ústavy, který právě říká, že zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci. Já jsem upozorňoval na rozdíl mezi spravedlivou odměnou a odměnou, která zajistí mně a mé rodině slušnou životní úroveň. To je protimluv a já tvrdím že nemravný. (Potlesk z pravé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní budeme pokračovat - nebudeme pokračovat, s faktickou poznámkou paní kolegyně Rujbrová. Po ní řádně pan poslanec Škromach. Prosím, paní kolegyně.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Chtěla bych zde pouze konstatovat, že nepochybně některým lidem právo na práci může vadit, protože ho nemuseli nikdy ve svém životě uplatnit, a že odměnu dostávají za něco jiného, než je práce. (Smích, potlesk v levé části jednací síně.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní má slovo pan poslanec Škromach s řádným vystoupením, po něm pan poslanec Šulák. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, myslím, že tady už spousta věcí zazněla. Myslím, že také bylo dobře, že tady zazněl názor k obsahu materiálu, který schvalujeme, protože by bylo asi dobře, kdybychom problém procedurální řešili formou konzultací grémia právníků jednotlivých zástupců politických stran ve sněmovně, aby došlo k určitému konsensu právě ohledně kvora, kterým by měl být tento materiál schvalován. Myslím, že by bylo dobře k tomuto účelu prodloužit lhůtu na projednání tohoto materiálu o 20 dnů, tak abychom měli čas toto řádně připravit.

Na rozdíl od svého předřečníka se nedomnívám, že bychom měli čekat na to, až Evropa změní své pohledy na sociální a základní práva občanů. Myslím si, že jsme to my, kteří stále, a tady si dovolím trošku se vrátit jinam, právě takovými názory, které tady byly prezentovány předřečníkem panem poslancem Bendou, se vracíme nikoliv do 60. let, ale do minulého století, protože tyto věci, které tady jsou, nemají s komunismem nic společného a byly vytvářeny za podmínek svobodného tržního prostředí, tak jak je často tady vzpomínáno, v rámci Evropy a jednotlivých evropských zemí.

Myslím si, že jestliže se tady klade nějaký rozdíl mezi spravedlivou odměnou a mezi odměnou takovou, která by zajistila rodinám zaměstnanců slušnou životní úroveň, pak si myslím, že je to demagogie. Samozřejmě je možné si představovat vztahy anebo táhnout Českou republiku a naše sociální podmínky do podmínek zemí Jižní Ameriky. Myslím si, že tam mnozí politici mají své vzory, ale ta cesta pro Českou republiku není, protože jsme vždycky byli, jsme a budeme v rámci Evropy. A jestliže se nedokážeme vyrovnat s takovými pojmy, jako je právo na práci, právo na spravedlivé pracovní podmínky a další práva, která jsou běžnou součástí normálního občanského života, pak je to velmi složité.

I nakonec v otázce toho, aby možná někteří z nás dokázali poznat skutečné obsahy těchto slov, by bylo dobře, kdyby možná v příštích volbách voliči učinili pana poslance Bendu nezaměstnaným, aby si mohl z vlastní zkušenosti vyzkoušet, jak to vlastně funguje, když člověk má existovat za 2 300 podpory, která je průměrná podpora za minulé období v ČR v nezaměstnanosti. Předpokládám, že by skutečně si užil toho období a určitě by měl názory stále stejné. Já myslím, že za minulé období právě i v oblasti sociálních dávek mnohdy byly vytvořeny takové podmínky, že dneska sociální dávky díky některým opatřením, která byla, berou i lidé, kteří podnikají, kteří nevykazují příjmy, a tyto dávky přesto dostávají. Naopak v mnoha případech lidé, kteří by tyto dávky dostat měli, je nedostanou.

Chceme do Evropské unie a myslím, že v tom je obecný pojem. Jestliže Evropa, a to není jeden stát, ale celá soustava států, tak samozřejmě uznává tyto principy, měli bychom o těchto věcech mluvit, protože někdy se mi zdá, že některé pojmy jsou v našich podmínkách tabu. Možná, že k tomu vede i určitá informační bariéra, která v ČR existuje a kdy díky možná i malé jazykové vybavenosti našich občanů si nemohou porovnávat určité informace i prostřednictvím třeba satelitního zpravodajství v rámci zahraničních zpravodajských stanic a podobně a jsou mnohdy odkázáni pouze na informace, které jsou jim v rámci našich omezených možností někdy poskytovány o tom, jak Evropa vlastně vůbec funguje.

Myslím si, že bychom měli překonat některé ideologické pohledy na svět, ke kterým možná mnohé přivedlo to, že se naučili, jak chápat pojmy kapitalismus a některé věci v rámci svého studia na VUML. Je zajímavé, že mnohdy tímto způsobem vystupují právě poslanci za ODS. Myslím, že by měli skutečně vyrazit do světa, podívat se, jak to vlastně v té Evropské unii funguje, a ne stále vytvářet nějakou třetí nebo čtvrtou nebo pátou cestu svého vidění vlastní české cesty, která zkrátka a dobře není a nemůže být, protože žijeme v určitých politických vazbách. Je dobré se s těmito pojmy smířit a je dobré se s nimi naučit pracovat. Proto je dobře, abychom propustili tento tisk do dalšího čtení tak, aby mohl být projednán v jednotlivých výborech, tak jak bude navrženo, a abychom mohli vlastně udělat jeden z dalších kroků ve směru k integraci do EU.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu poslanci Škromachovi. Nyní bude hovořit pan poslanec Šulák, připraví se pan poslanec Svoboda Cyril. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně, poslanci, dovolte mi několik poznámek k sociální chartě. Především si vůbec nemyslím, že by tisk, který je zde předkládán, byl špatně zpracován. Formální závady, které jsou diskutabilní, nejsou podle mého názoru podstatné. Za závažnější považuji to, že u řady sociálních zákonů dříve předkládaných pravicovými vládami tyto předlohy byly svého času zcela zcestné, právně děravé, vedoucí prakticky k právnímu chaosu a sociálnímu darwinismu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP