(pokračuje Fencl)

Například dotace na krávy dostává chovatel, který chová více než pět krav, dotace na půdu dostává producent, který má více než určitý počet hektarů. Přepočítali bychom tuto produkci na litry, možná by to bylo 100 litrů, a hranici bychom někde nastavit měli. Zřejmě se zdá, že by bylo vhodné nastavit hranici na pěti kravách po 20 litrech, tj. 100 litrů, po 10 litrech je to 50 litrů. Tolik k nejzásadnějšímu problému, který hýbe médii, televizí, redaktory, politiky.

Teď problém na rozdíl od tohoto neproblému, od tohoto nesmyslu, který se rozhýbal, protože kdyby ti, kteří to rozhýbali, přišli za jednací stůl a vedli se mnou nebo s mými lidmi diskusi, tak jsme to vyřešili po debatě a všechno to, co se odehrálo, jsme si mohli odpustit.

Vážný problém souvisí s otázkami 2, 3 a 4. Je to otázka nadvýroby mléka, likvidace nadvýroby mléka, strašný termín.To je debata, kterou si zase osvojili zemědělci, a začíná se mi zdát, že to přestává být v logice věci. Není totiž žádným tajemstvím, že u nás existuje relativní nadvýroba mléka proti aktuální spotřebě a že je to v národním zájmu, nebo že je v národním zájmu tuto nadvýrobu udržet před vstupem do Evropské unie. Uvedu proč.

V současné době spotřeba mléka v naší zemi je o třetinu nižší, než je evropský standard, a skoro o 40 % nižší, než byla zvyklost konzumentů v bývalém Československu nebo snad i v České republice. Jsou tady kvalifikovanější, kteří by mohli povídat o tom, co to dělá s dětmi, třeba jenom po stránce kvality jejich chrupu a nákladů na řešení tohoto problému, na zdravotní stav, na problémy nejen s bilancí vápníku, ale také vitamínů, které jsou vázány na mléčný tuk. Není to problém jenom dětí, ale je to problém i dospělých a starší generace. Nicméně zatím se občané rozhodli spotřebovávat o třetinu mléka míň než je obvyklé, než je žádoucí, než je potřebné.

Teď trochu euforie. Promiňte mě to, zemědělci jako idioti usilují o to, aby si zachovali tuto svoji produkční schopnost pro okamžik, kdy tato potřeba v logice věci bude vyžádána. Na to potřebují peníze, protože přebytek se v podstatě musí vyvézt, protože neexistuje volný trh ve světě, ale konkrétně produkty z mléka jsou obrovsky subvencovány, takže z naší strany musí jít protisubvence a musí se záležitost odehrávat v podpoře exportu. Nárok na potřebu financí je čím dál vyšší. Souvisí to se zhroucenými trhy ve světě, souvisí to s vývojem koruny atd. Je tady přebytek a není tady přebytek. Přebytek je tady z pohledu ryze podnikatelského, kdybychom se pokusili chovat tak, jako každý jiný podnikatel, prostě to, co teď prodám, budu produkovat, co neprodám, nebudu produkovat.

Nicméně musím říci, že to není jenom problém jakési rezervace produkce pro budoucnost, ale že to má celou řadu dalších souvislostí. Uvedu alespoň dvě z nich. Chceme-li snížit zornění v naší zemi proti současnému stavu, který je 72 %, zhruba stejný jako v Polsku, Německu, nicméně je velmi vysoký, o čemž svědčí to, že v období žní uvidíte žlutá pole na kopcích, kde by měla být jenom zelená tráva, snížíme-li toto zornění, potřebujeme mít pro trvalé travní porosty nějaké užití. Lidé tam budou žít jen tehdy, když tam bude kráva, když tam bude dobytek. Když tam nebude kráva a dobytek, nebudou tam lidé. Nedovedu si představit a také to nikde v Evropě neexistuje, že bychom "luxovali" krajinu tak, jak jsme si zavedli v posledních letech. Jednou za rok že tam zajede kavalerie, krajinu poseká, vyčistí ji mizerně a čekáme zase rok na příliv dotací a na efekt podnikání.

Třetí aspekt je také ke zvážení. Bilance našeho zahraničního obchodu není příliš sympatická, agrárního obchodu vůbec ne, podíl obchodů těchto výrobků, se kterými dokážeme obchodovat, není zanedbatelný. Je zhruba v úrovni 12,5 %, i když je to velmi drahý obchod, protože dotace jsou velké i u nás. Nicméně musím říci poctivě, že kdybychom srovnali nebo chtěli srovnat nabídku a poptávku mléka téměř do vyváženého modelu, tak v každém případě budeme pracovat s významnými technologickými přebytky, které budou znamenat přebytek tuku, který budeme muset vyvézt, bude kopírovat výkyvy v produkci mléka v letech, která se nedají srovnat a která souvisí s ročním obdobím, atd.

Dosud debata ze strany zemědělců zcela nepochopitelně byla o tom, že musíme zachovat výrobu mléka a zachovat stavy krav a skotu na úrovni potřebné pro naše budoucí působení v Evropské unii, a máme k tomu důvody, které jsem se snažil říci. Abyste si uvědomili, že to není žádná legrace, tak vám sděluji, že na 100 hektarů půdy v Německu je 32,8 krav, v České republice v současné době něco málo přes 13 krav. V Rakousku je 20 krav, v České republice - jak už jsem řekl - 13. Ve Francii 16,1, v Holandsku 84,5 krav. Jestliže bychom chtěli snížit zornění v poměru 40 : 60 a chtěli bychom mít na každý hektar zemědělské půdy 0,25 velké dobytčí jednotky, tj. pro jednoduchost čtvrt krávy, tak potřebujeme 473 tisíce krav. V současné době máme aktuálně 583, každý rok nám tyto stavy klesají o 10 tisíc. Mluvím o 40 % půdy. Kdybychom chtěli mít tak, jako má Evropská unie ve společné zemědělské politice zakódováno 1,4 velké dobytčí jednotky, potřebovali bychom 2 miliony 398 tisíc krav. My máme 583.

Chtěl jsem jen říci, že to není žádná legrace, že to je politické rozhodnutí. Přicházím k závěru. Než odpovím na otázky, které mě byly položeny, že položím vládě zásadní otázku, jestli požaduje naše vláda po resortu zemědělství, aby se tento resort choval standardně, evropsky a myslel na budoucnost, nebo má myslet především na sebe. Pokud vláda rozhodne, že má myslet na sebe, pak nastane řešení, které vyžaduje odpověď na otázky, které mně položil pan poslanec Kučera. Snížení nadvýroby mléka ano. Pak musí dojít ke snížení nadvýroby mléka, tzn. musí být nasazeny kvóty. Jsou připravovány pro příští rok, ale zatím ne v souvislosti se snížením, které v podstatě bude nepřekročitelné a bude k němu vázána přiměřená cena pro zemědělce. Vše ostatní, co zemědělec vyprodukuje nad tyto kvóty, bude jeho riziko, bude jeho ztráta. Likvidace nadvýroby mléka souvisí s touto otázkou. Výroba mléka se musí potlačit. Pokud se bude potlačovat, tak místo toho, aby se stabilizovala produkce mléka jako dosud, tak se prostředky budou používat na to, aby se mléko neprodukovalo. Je to obtížné rozhodnutí, je to obtížné řešení, je to možné řešení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP