(pokračuje Fencl)

V okamžiku, kdy Státní fond tržní regulace rozhodoval o tom, zda omezit platnost minimální ceny podle zákona o cenách od určité hranice dodávek mléka, musel vzít v potaz následující skutečnost:

Existuje řada malých zemědělců, velmi statečných lidí, kteří na rozdíl od jiných velkých i malých myslí své rozhodnutí o svém podnikání vážně, a oni dlouhou dobu dávají mléko svým mlékárnám za cenu výrazně nižší, než je průměrná cena, neřkuli garantovaná cena, která byla do okamžiku rozhodnutí fondu ovlivňována rozhodnutím Státního fondu tržní regulace o výši garantované ceny, která byla nastavena ve výši 7,80. Oni mnohdy pojímají své rozhodnutí být soukromými zemědělci a hospodařit na půdě ne jako ryze ekonomickou činnost, ale spíš jako poslání - vztah k přírodě, filozofii života atd. Oni nemají žádné ambice být bohatí. Oni toto mléko prodávali za výrazně nižší cenu než všichni ostatní.

Mlékárny si na tento vztah zvykly, on je mnohdy formulován smluvním vztahem v písemné formě a mnohdy je formulován jen dohodou, nicméně ona má charakter smlouvy. Zpravidla dodávky malých zemědělců jsou tak nevýznamné pro kteroukoli mlékárnu, že možná nižší cena je právě důvodem možnosti odbytu této produkce a odběru ze strany mlékáren. V okamžiku, kdy by fond nastavil tuto úroveň, pokud tuto úroveň nastaví bez omezení, tak existuje reálné nebezpečí, že tito zemědělci přijdou do mlékárny a řeknou, nebo jim to řeknou mlékárny, nebo jim to řeknou finanční úředníci, že minimální cena je cena nepodkročitelná. Ten, kdo ji nedodrží, bude dvakrát sankcionován. Za prvé státem prostřednictvím finančních úřadů, kdy dostane sankci na dorovnání ceny, a poté tím, že bude muset tuto cenu dorovnat od toho, co slevil. Cenu bude muset dodržovat i v případě, že prodá mléko své sousedce nebo pocestnému, který půjde kolem. Tak je formulován zákon o cenách.

Rozhodování fondu bylo ovlivněno touto skutečností, že bychom neměli vstupovat do těchto uzavřených vazeb tím, že vlastně rozhodneme pro všechny, že budou muset za tuto cenu mléko prodávat, a tak jsme podstoupili riziko, že na doporučení Ministerstva financí, protože množství musí být nastaveno, to, že to bylo na doporučení Ministerstva financí, tím vůbec neříkám, že to nebylo v souladu s rozhodnutím rady fondu - se zodpovědností každého, kdo pro to hlasoval, tak jsme rozhodli, že vyjmeme z toho ty, kteří produkují do 500 litrů. V okamžiku, kdy jsme to udělali, tak jsme hned hledali opravný prostředek. A ten jsme našli v tom, že ve stejném odstavci jsme řekli, že ano, to platí, pokud se tak producent rozhodne, a neplatí, pokud se tak nerozhodne, tzn. spojí-li svoji dodávku se sousedem a překročí-li 500 litrů, tato dodávka je pak ve stejném režimu jako každá jiná. Rozpoutala se kolem toho situace, kterou jste všichni včera zažili. Dnes pozvali významní bossové, z nich někteří i z této sněmovny, zemědělce před resort Ministerstva zemědělství a tam jim vtloukali do hlavy myšlenku, že toto rozhodnutí bylo o tom, že tito producenti jsou pro resort, pro vládu nezajímaví, a aby byli rychle zlikvidováni, tak prostě ztratili konkurenci tím, že jim nebyla nadiktována cena.

Musím říci zcela poctivě, že mě ani nenapadlo, že by tento problém mohl vzniknout. A on to pro mne vůbec problém není. Já jsem také včera řekl ve sněmovně, řekl jsem to předkladateli včerejšího návrhu a řekl jsem to z této řečnické tribuny, že tento problém vůbec není pro nás problémem, jen zodpovědným rozhodnutím, a že zeptám soukromých zemědělců, jak to tedy vlastně chtějí. A oni dnes, alespoň ti, kteří byli přivedeni před resort, tak řekli, že chtějí mít stejné podmínky jako všichni ostatní. Tím rozhodli o tom, co jsem včera slíbil, že neodkladně svolám radu fondu a doporučím jí, abychom toto rozhodnutí změnili a tyto podmínky pro ně nastavili.

Když jsem seděl s představiteli demonstrujících zemědělců, tak jsem je úpěnlivě prosil, aby si byli vědomi toho, o čem rozhodují, a abychom se nedočkali toho, že příště tu bude demonstrace těch, kteří přijdou říci, že mlékárny od nich mléko nekoupí, protože oni nepojedou pro konev mléka, protože doprava velkých přepravních prostředků je drahý špás, a tito zemědělci nebudou moci říci, že třeba cena bude nižší o 30 haléřů, že produkují málo a chtějí, aby pro mléko bylo ježděno.

Děkuji vám za vaši trpělivost, že jsem vám mohl tuto záležitost vysvětlit, protože mi dělá nesmírné starosti a nesmírně mě bolí, že vůbec vznikla.

Odpověď na první otázku. Muž, který se mnou tuto debatu usilovně vedl, řekl bych v délce možná hodin na parlamentní půdě, se jmenuje poslanec Němec. Není tady, nicméně nepovažuji to za nefér, že to říkám, protože já jsem mu to řekl na mikrofon před Ministerstvem zemědělství, před všemi tam existujícími zemědělci. On mě upozorňoval na to, že nemohu u malých producentů nastavit tento režim. Pokud ho nastavím, tak v podstatě odeberu možnost mlékařů, aby toto mléko odebírali. Pak to byly další desítky lidí, jména uvádět nemá smysl. Kdyby na to přišlo, tak je můžeme pozvat a pohovořit s nimi. Jsou to de facto všichni, kteří do tohoto okamžiku smluvně, písemně i ústně prodávají mléko pod cenu 7,80. Všichni tito lidé vědí, že tato minimální cena svým způsobem ohrozí.

A teď věcně k tomu problému, protože mi na něm nesmírně záleží. V okamžiku, kdy jsme to rozhodli, tak jsem hledal nějakou cestu, abychom těm malým pomohli, protože mně na nich záleží. Já si prostě myslím, že to, že je jich tak málo, je špatně, a nemám nejmenší ambici, aby alespoň toto malé procento nezůstalo v podstatě na trhu k dispozici.

Za prvé: Zahájili jsme novelizaci vyhlášky o prodeji mléka ze dvora, protože stávající vyhláška v podstatě nedovoluje, ale zakazuje prodej ze dvora malým producentům. Čili začali jsme novelizací, která by směřovala k tomu, aby ti skutečně malí mohli to mléko prodávat ze dvora. Proces prostě probíhá, nicméně probíhá pololegálně.

Za druhé: Uložili jsme zpracovat titul pro garanční fond, který by uvolnil prostředky na jakási centra, ve kterých by malí zemědělci v regionech, kde oni působí, mohli sdružovat svou dodávku a prodávat ji ve větší dávce. Oni by vždy byli ve výhodnější pozici. A hledali jsme další možnosti, jak jim pomoci. Teď jim pomůžeme tím, že v pondělí doporučím radě fondu, aby nasadila tuto minimální cenu.

Pokládám otázku vůči všem, které potkám v této sněmovně, i dalším, kde máme nastavit hranici, když ne 500 litrů, tak kolik, protože my ji nemůžeme nenastavit. To nám ukládá zákon o cenách. V okamžiku, kdy bychom ji nastavili na symbolické hodnotě litr, tak v podstatě se to bude odehrávat na bázi, že kdokoli nadojí litr nebo bude chtít prodat litr mléka, musí se tímto řídit. Takže asi, a na to, prosím upozorňuji a prosil bych, kdyby to opět vyvolávalo tak zarputilou nenávist těch, kteří se proti tomu postavili, aby mě na to upozornili rychleji, než to uděláme. Asi bychom kopírovali rozhodnutí, které založily minulé vlády a jsou v dotačních titulech.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP