(pokračuje Kavan)

Prezident Miloševič musí nyní převzít plnou zodpovědnost za to, co se nyní právě děje. Zastavení vojenských akcí záleží jen na něm, a sice tím, že ukončí násilí v Kosovu a bude akceptovat dohodu z Rambouillet.

Je třeba vycházet z toho, že generální tajemník NATO zdůraznil - to je částečně odpověď na pravidelné dotazy pana poslance Payna- že vojenská operace je vedena s těmito cíli:

1. Přijetí prozatímní mírové dohody z Rambouillet vládou Svazové republiky Jugoslávie.

2. Dodržování dohody o limitech ozbrojených sil Srbska a Svazové republiky Jugoslávie v Kosovu z 25. 10. 1998 .

3. Ukončit nepřiměřené použití síly v Kosovu.

Podle generálního tajemníka Javiera Solany budou útoky ukončeny ve chvíli, kdy jugoslávská vláda projeví připravenost přistoupit na tyto požadavky mezinárodního společenství.

Poslední otázka, kterou jsem dostal, bylo, které z členských zemí Severoatlantické aliance se účastní leteckých a raketových útoků. Jsem informován, že podle Severoatlantické aliance informace o tom, které státy se operace účastní, je skutečností utajovanou. (Smích v lavicích poslanců za KSČM.) Přestože jsem si sám vědom, že seznam těchto států je k dispozici v některých sdělovacích prostředcích, nabízím vám tento kompromis: Sděluji, že připravenost aktivně se účastnit na realizaci operace vyjádřilo 13 členských států Severoatlantické aliance. V současné chvíli letecké útoky provádějí síly osmi členských států Severoatlantické aliance. Dále podotýkám, co již víte, že se těchto operací neúčastní tři nejnovější členské státy aliance, tedy Česká republika, Maďarsko a Polsko. Akcí se dále neúčastní dvě země bez leteckých sil, jako je Island a Lucembursko. Severoatlantická aliance - jak víte - má 19 členských států. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji ministru zahraničních věcí Janu Kavanovi a připomínám, že rozprava není. Nicméně svého práva vystoupit kdykoliv chce v tuto chvíli využít předseda poslaneckého klubu KSČM pan poslanec Vojtěch Filip. Prosím, pane předsedo, můžete hovořit.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Paní a pánové, myslím, že je za co poděkovat panu ministru Kavanovi, že máme určitou informaci, která trochu mění to, co se dozvídáme ze sdělovacích prostředků. Já bych měl jenom jednu věc - nevím, jestli to zajímá ostatní, je na panu ministrovi, protože nejde o věc, která by byla bodem jednání, jestli mi odpoví hned, nebo později písemně - jak je možné, že se v některých sdělovacích prostředcích objevilo, že část leteckých útoků je vedena z území Maďarska. Pokud je mi známo, kdyby takový útok byl veden z území Maďarska musely by letecké síly létat přes Českou republiku, nebo z Německa přes Polsko a Slovenskou republiku. Této informaci nerozumím a nechávám na panu ministrovi, jakým způsobem mi odpoví.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Samozřejmě v tuto chvíli nelze nikoho vyzývat nebo nutit k odpovědi. Vidím, že pan ministr zahraničních věcí jde zřejmě cosi prokonzultovat s ministrem obrany, ale jelikož nevidím v tuto chvíli žádnou přihlášku, tak bych doporučoval tuto otázku nechat buď na ústních konzultacích, případně písemném dotazu, který tady zazněl a písemné odpovědi dle zákona o jednacím řádu.

Kolegyně a kolegové v tuto chvíli další přihlášku těch, kteří mohou vystoupit mimo rozpravu nevidím, přikročíme tudíž k projednávání bodu č. 5, kterým je, jak již jsem řekl, je

 

5.
Návrh poslanců Jaroslava Palase a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje
zákon č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků
v družstvech, ve znění pozdějších předpisů, zákon ČNR č. 586/1992 Sb.,
o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 569/1991 Sb.,
o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 62/ - druhé čtení

 

Prosím v tuto chvíli, aby u stolku zpravodajů zaujal místo poslanec Jaroslav Palas a zpravodaj zemědělského výboru pan poslanec Jan Grůza.

Obecnou rozpravu jsme ukončili, a proto v tuto chvíli zahajuji rozpravu podrobnou, do které zatím - pokud mám správné podklady - nemám žádnou písemnou přihlášku, takže se táži, zda se někdo z poslankyň a poslanců hlásí z místa. Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, podrobnou rozpravu uzavírám. (Hlas z pléna: Hlásí. Hlasy: nehlásí.) Pane poslanče, já se v tuto chvíli omlouvám, je to má chyba, zřejmě s tím budu muset něco udělat, je to již po několikáté, co jsem z tohoto místa přehlédl přihlášku předsedy poslaneckého klubu Unie svobody. Takže v tuto chvíli, pane poslanče, v rámci podrobné rozpravy můžete vystoupit, i když si nejsem jist, zda jste se hlásil od samého počátku, co jsem avizoval, že uzavírám podrobnou rozpravu, ale nechám to na sobě, udělal jsem chybu.

 

Poslanec Karel Kühnl: Děkuji, pane předsedající, jsem vám vděčný za vaši benevolenci, skutečně jsem se nehlásil od samého začátku. Přihlásil jsem se asi tak v předposlední vteřině, než jste řekl, že ukončujete debatu. Omlouvám se, za toto opoždění. Nebudu debatu velmi dlouho zdržovat, nebudu opakovat argumentaci, kterou jsem uvedl včera v obecné rozpravě. Přesto bych chtěl v podrobné rozpravě navrhnout zamítnutí tohoto zákona.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: V tuto chvíli se táži, zda se někdo dále hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu definitivně uzavírám. V tuto chvíli bych požádal, jestli chtějí se závěrečným slovem vystoupit zástupce navrhovatele, kterým je pan poslanec Palas. Není tomu tak. Pan zpravodaj také nechce vystoupit se závěrečným slovem. Pane zpravodaji, ještě předtím, než přistoupíme k hlasování, bych vás požádal, jestli byste zrekapituloval všechny návrhy, o kterých v tuto chvíli budeme hlasovat, je li to složitější než ten jeden jediný návrh na zamítnutí.

 

Poslanec Jan Grůza: Byl pouze jediný návrh, to je návrh na zamítnutí.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, v tuto chvíli bychom měli přistoupit k hlasování. Odhlašuji vás na žádost z pléna a žádám všechny o novou registraci. V tuto chvíli vidím zvednutou ruku paní místopředsedkyně Buzkové a prosím ji, aby se ujala slova.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Jménem poslaneckého klubu sociální demokracie žádám 15 minut přestávku pro jednání poslaneckého klubu. Potlesk v části sálu.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Vyhlašuji přestávku do 14.25 hodin.

 

(Schůze přerušena ve 14.09 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP