Předseda vlády ČR Miloš Zeman: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci.

Nelze mě podezřívat, že bych neměl zájem o neúspěšné privatizace a o jejich zpětné prověření. Nicméně netrpím takovou posedlostí, abych se domníval, že každý podnik, který byl v minulosti privatizován, zejména do zahraničních rukou, byl nutně privatizován neúspěšně.

Shodou okolností podnik, o kterém pan poslanec Štrait mluví, tedy podnik Galena Opava, jsem ještě před několika lety, protože leží v mém volebním kraji, navštívil, prošel jsem si ho, seznámil jsem se s jeho tuším čecho-americkým vedením, možná kanadsko-slovenským vedením - teď mně promiňte, že za ta léta si už nepamatuji přesné podrobnosti - a ani z osobní návštěvy jsem nenabyl dojmu, že by se tam dělo něco děsivého, že by tam docházelo k tunelování.

Nicméně je mou povinností, a já tuto povinnost na sebe přijímám, nechat na základě interpelace tuto záležitost dále prošetřit, a zavazuji se tedy před svědky panu poslanci Štraitovi, že tak učiním, protože každé veřejně vyslovené podezření se musí buď potvrdit, nebo vyvrátit, a v takovém případě se ukáže, že jde o pomluvu.

Rád bych proto jenom ve své odpovědi na interpelaci doplnil skutečnost, která možná panu poslanci Štraitovi unikla. Fond národního majetku prodal poslední akcie Galeny v roce 1996, tedy před třemi lety. Fond národního majetku tedy už tři roky není akcionářem Galeny a nemůže ani přímo, ani zprostředkovaně ovlivňovat její činnost.

To, že jsem panu poslanci Štraitovi předal odborné stanovisko Ministerstva zdravotnictví, které se týkalo konkrétního portfolia farmaceutických přípravků, není podle mého názoru nedostatek, ale přednost. Pokud se pan poslanec Štrait domnívá, že jsem kvalifikovaný farmaceut, nezřízeně mi lichotí. A já když něčemu nerozumím, se obracím na odborníky, v případě tohoto jeho dotazu na odborníky z Ministerstva zdravotnictví.

Rád bych současně konstatoval, že i Ministerstvo zdravotnictví, které rovněž nevyniká přílišnou láskou k podezřelým privatizacím, se právě o privatizaci Galeny vyjádřilo pozitivně, a to zejména z hlediska možného rozvoje nových trhů.

Nechci teď konstatovat podrobnosti, jenom bych dodal, že akcionář předal společnosti licenční práva bez jakýchkoli poplatků a dokumentací, a to v plném rozsahu 430 výrobků podle kupní smlouvy. A vedení podniku Galena potvrdilo, že neinvestiční závazek, tedy předat licenční práva a dokumentaci, akcionář plní tak, jak mu to kupní smlouva ukládá.

Chtěl bych proto závěrem informovat pana poslance Štraita v duchu toho, co jsem již řekl, že výkonný výbor Fondu národního majetku se rozhodl, že využije svého práva a provede závěrečné vyhodnocení nepeněžního závazku kupujícího. Tato kontrolní analýza bude provedena týmem, který bude složen z nezávislé auditorské organizace, soudního znalce v příslušném oboru a advokátní kanceláře tak, aby kontrola plnění nepeněžního závazku byla učiněna v oblasti právní, ekonomické a věcné. O výsledku této kontroly bude samozřejmě interpelent, tedy pan poslanec Štrait, informován. Poděkuji mu, pokud by tato kontrola prokázala, že došlo skutečně k pochybení, a naopak budu očekávat, že změní svůj názor, pokud by i výsledky této kontroly byly negativní.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu předsedovi vlády a otevírám rozpravu k této věci. Hlásí se pan poslanec Štrait. Vy se hlásíte do rozpravy, nebo již s návrhem usnesení?

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Obojí.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Rozprava probíhá, prosím, v rozpravě můžete vystoupit.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Sdělil bych jenom krátce svůj názor a navrhl v rámci rozpravy usnesení.

Vítám, že se vláda bude dál privatizací Galeny zabývat. Vím i to, že know-how se těžko ohodnocuje, že audit je tam velice složitý. Ale skutečně tam došlo k omezení výroby, a jak říkám, i sociální důsledky mně signalizují, že není zase zcela všechno v pořádku a že se Galena nerozběhla možná tak, jak se předpokládalo.

Navrhuji usnesení tohoto znění:

"Poslanecká sněmovna nesouhlasí s vyřízením interpelace č. 160 ve věci privatizace bývalého státního podniku Galena Opava."

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Prosím vás, hlásí se ještě někdo jiný do rozpravy? (Nikdo.) Jestli ne, dám hlasovat o návrhu pana poslance Štraita, jehož návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna nesouhlasí s vyřízením interpelace č. 160 ve věci privatizace bývalého státního podniku Galena Opava."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 56. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 56 ze 116 přítomných 21 hlasovalo pro, 73 hlasovalo proti. Návrh nebyl přijat.

 

Hlásí se pan poslanec Filip.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane předsedo vlády, paní a pánové.

Dovolte mi, abych vzhledem k události, která proběhla včera večer, požádal Poslaneckou sněmovnu o zařazení nového bodu jednání na program této schůze, který by se jmenoval docela jednoduše "Informace ministra zahraničí o aktuální situaci ve Svazové republice Jugoslávie a zahraničněpolitických aktivitách České republiky".

Myslím, že by bylo vhodné například po skončení tohoto bodu, kdyby pan ministr sdělil pouze krátce Poslanecké sněmovně stanovisko stálých členů Rady bezpečnosti OSN a stanovisko členských států paktu NATO.

To by bylo asi vše, co bychom od něj chtěli slyšet. Myslím si, že by bylo potřeba, abychom měli jako Poslanecká sněmovna aktuální informaci z diplomatických zdrojů, nikoliv ze sdělovacích prostředků.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pane poslanče, za prvé myslím, že jsme včera strávili půl dne diskusí víceméně o těchto věcech. A domníval bych se, že pan ministr zahraničí může využít kdykoliv svého práva a vystoupit s touto informací. Obrátím se na něj s žádostí, aby ve vhodné chvíli tuto informaci podal.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP