(Schůze opět zahájena ve 14.05 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, doba určená pro přestávku skončila, dostavte se prosím do jednacího sálu, budeme pokračovat v projednávání rozjednaného bodu.

Prosím pana poslance Nečase a pana poslance Zahradila, aby zaujali místo u stolku zpravodajů, a současně prosím pravděpodobně pana poslance Nečase, aby se zhostil úlohy zpravodaje a předkládal jednotlivé návrhy, o kterých budeme hlasovat.

Ještě bych chtěla dodat, že pan poslanec Volák má náhradní kartu číslo 6 a paní poslankyně Šojdrová číslo 2. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Děkuji, paní předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, měli jste dostat na své stolky tady ve sněmovně souhrn pozměňovacích návrhů, které padly v průběhu rozpravy.

Na závěr svého vystoupení před přestávkou jsem navrhl procedurální postup hlasování. Nedomnívám se, že je nutné opakovat, kdyby ale ten požadavek byl, mohu tak učinil.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já jsem nezaznamenala, že by ve sněmovně zazněl takovýto požadavek. Tento procedurální postup ale nebyl rozporován, takže, pane poslanče, předkládejte prosím na základě tohoto postupu návrhy, o kterých budeme hlasovat.

Paní poslankyně Rujbrová má procedurální připomínku.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Paní předsedající, moje připomínka, byť je procedurálního charakteru, nesměřuje ani tak proti proceduře, ale je návrhem, aby sněmovna ve smyslu § 74 odst. 1 jednacího řádu rozhodla o hlasování o konečném usnesení podle jmen.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Toto je procedurální návrh paní poslankyně Rujbrové, o kterém si myslím, že můžeme hlasovat ihned. Poté budeme hlasovat o jednotlivých návrzích tak, jak je bude předkládat pan poslanec Nečas.

Paní poslankyně, páni poslanci, já bych vás ráda požádala, aby se ztišila atmosféra v sále, protože bohužel v takovémto hluku vůbec není možné jednat.

V tuto chvíli vás všechny odhlašuji a prosím o novou registraci.

Dám hlasovat o návrhu paní poslankyně Rujbrové, která navrhla, aby závěrečné hlasování bylo provedeno podle jmen. Interpretovala jsem vás správně, paní poslankyně? (Poslankyně Rujbrová: Ano.) Je tomu tak.

 

O návrhu paní poslankyně Rujbrové rozhodneme v hlasování pořadové číslo 30, které zahajuji. Ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 30 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 186 pro vyslovilo 37 a 122 bylo proti.

 

Nyní prosím pana zpravodaje Nečase, aby předkládal návrhy, o nichž budeme hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Přejdeme tedy k hlasování o prvním odstavci. K tomuto odstavci byly podány pozměňovací návrhy, které má každý z vás před sebou. Navrhuji, abychom tedy hlasovali v tom pořadí, jak byly předloženy, s tím, že se musím dotázat kolegů ze zahraničního výboru, protože tam úmyslně nebyl zařazen onen návrh na magickou číslovku 102 - v tomto případě vojáků. (Veselost.) Je tady tedy ten návrh na 102. Po vysvětlení ministra obrany, který zde jednoznačně řekl, že tam nikdy nebude více než 100 vojáků - konec konců po přijetí tohoto usnesení by tomu tak ani nemohlo být - se tedy ptám, zda nadále trvají na tom, že po vysvětlení té nepřesnosti, která proběhla na jednání zahraničního výboru, trvají na tom, že se musí hlasovat i o té variantě 102.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Tady byl vznesen dotaz, takže podle jednacího řádu se předsedy zahraničního výboru táži jménem pana poslance Nečase… (Poslanec Nečas: Já bych řekl, že skoro jménem sněmovny…). Pan poslanec Zaorálek gestikuluje a já si nejsem jista, jakým způsobem mám rozumět této gestikulaci. - Pan poslanec Zaorálek říká, že zahraniční výbor netrvá na této připomínce.

S procedurální připomínkou se hlásí pan poslanec Payne, ale pouze s procedurální poznámkou, k ničemu jinému mu nejsem oprávněna dát slovo.

 

Poslanec Jiří Payne: Velice se omlouvám, ale není v pravomoci předsedy výboru revokovat nebo zrušit usnesení výboru. To usnesení bylo schváleno a musí se o něm hlasovat. Já se omlouvám, ale musí se o něm hlasovat.

 

Poslanec Petr Nečas: Dobře, čili pan poslanec Payne trvá na tomto návrhu, takže navrhuji, abychom jako o prvním hlasovali o tom, aby číslo 100 bylo nahrazeno číslovkou 102. Já nedoporučuji, pan poslanec Zahradil jako zpravodaj zahraničního výboru doporučuje, pan ministr zahraniční nedoporučuje, také se mu nelíbí stodvojka.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 31… S procedurální poznámkou se hlásí pan poslanec Kováček.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP