(pokračuje David)

Naproti tomu ta klasická problematika zřejmě nebude nosná. Vyplývá to ze stanoviska - pro nás musí být zejména důležité odborné stanovisko - profesora Rozsívala z Oftalmologické společnosti, který konstatuje, že vzhledem k frekvenci výskytu poruch, na které byla léčebna zaměřena, tedy vzhledem k příznivému vývoji v této oblasti, lze předpokládat, že potřeba těchto lůžek je maximálně 20 při celostátní působnosti takového zařízení. Je otázka, zda takto zaměřená léčebna nemůže být nahrazena jiným typem péče, a to zejména v době, kdy vzhledem k moderní technologii a moderní technice dochází k velmi výraznému snížení potřeby lůžek očních oddělení v celé republice při trvalém zkracování ošetřovací doby na lůžkách.

Je otázka, zda se nepřikloníme např. k názoru prof. Kuchynky, bývalého předsedy Oftalmologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, který ve svém stanovisku jasně konstatoval, že léčba, tak jak je prováděna v této léčebně, je zastaralá a není perspektivní.

Na druhé straně je nepochybné, že nemocní s očními poruchami by si zasloužili důkladnější zaměření zejména na resocializaci, na pěstování některých návyků v komunikaci apod., tak jak to ostatně předpokládá záměr nového projektu MUDr. Bažantové a MUDr. Chytré, které jsou lékařkami tohoto vznikajícího zařízení.

Domnívám se však, že budova, v níž se léčebna nachází, je naprosto nevhodná pro podobnou péči, a to z celé řady důvodů, z nichž asi k nejpodstatnějším patří okolnost, že zdaleka není bezbariérová. Na druhém místě je třeba připomenout, že např. v této budově nejsou výtahy, že tato budova je i z dispozičního hlediska problematická. Kromě toho je neúměrně velká pro potřeby, jimž by měla sloužit. Je ve stavebně špatném stavu a její uvedení do náležitého stavu by si vyžádalo náklady přinejmenším v řádu desítek milionů korun. To jsou nepříznivé okolnosti. V této situaci, a jak později vyplyne i z jiných hledisek, by asi stálo za to zvažovat, zda podobná péče by neměla být poskytována v jiném objektu.

Uvedla jste tady významné skutečnosti z posledních let. Skutečně vzhledem k nepříznivému vývoji obě lékařky založily v roce 1996 společnost s ručením omezeným, a to Oční léčebnu Nové Zámky. Tato společnost však působila v tomto objektu pouze jeden a čtvrt roku, přičemž v době, z níž mám informace - nevím, nakolik se za poslední dva měsíce situace změnila, protože jsem to s naprostou přesností nezjistil to je ještě v listopadu, nebyl skončen spor, který se týkal neplacení nájemného touto společností s ručením omezeným. Nevím, jak tento spor skončil nebo zda pokračuje u Obchodního soudu v Hradci Králové, kde současně probíhá řízení o likvidaci uvedené společnosti. Tato společnost má údajně - protože to není potvrzeno - řádově milionové dluhy. Samy lékařky konstatují, že pro provoz podobného zařízení by potřebovaly ročně asi 10 mil. Kč na provozní náklady vedle plateb od zdravotní pojišťovny.

Tato léčebna nebyla zařazena v rámci výběrového řízení mezi zařízení, která by měla poskytovat akutní oftalmologickou péči, s tím, že má spíše charakter odborného léčebného ústavu. Vzhledem k jeho ojedinělosti je asi obtížné jej dále kategorizovat.

Oběma lékařkám bylo doporučeno, aby zejména ve spolupráci s Jednotným svazem nevidomých a slabozrakých - tuším, že tak se ta společnost jmenuje - vypracovaly projekt, který by vyústil ve zřízení instituce, která by se zabývala zejména otázkami resocializace osob s poruchami zraku. 21. července byla zapsána v podnikovém rejstříku obecně prospěšná společnost a obě lékařky jsou zakladatelkami této společnosti. Nicméně vzhledem k minulosti je problém, aby provozovaly činnost ve stejném objektu, kde se soudí o neplacení nájemného. Navíc zahrnují do svého majetku i nějaké dary nadací zhruba v rozsahu asi dvou milionů korun, čili situace je i z hlediska majetkového komplikovaná.

Nejspíše bude nejvhodnějším řešením, jestliže bude vypracován projekt, který by se orientoval spíše na resocializační aktivity, a který by byl provozován v jiném objektu.

V současné době zřejmě z důvodů, které jsem uvedl, jak z důvodů odborných, tak ekonomických a nakonec i dalších, asi nelze přepokládat, že by tato léčebna mohla pokračovat ve své činnosti v uvedeném objektu.

Já bych chtěl říci, že Ministerstvo zdravotnictví není zřizovatelem. Tato léčebna patří k mnoha institucím celostátního významu, které působí jakoby na úrovni okresu, protože správcem oční léčebny je Sdružení léčeben a ozdravoven okresu Trutnov, což je nepochybně vada. Ministerstvo zdravotnictví ani při nejlepší vůli nemůže pomoci této léčebně standardními postupy, jedině snad prostřednictvím dotace společnosti zdravotně postižených.

Chtěl bych říci, že lituji, že nemohu v této souvislosti podat příznivější zprávu.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Paní poslankyně má v úmyslu položit doplňující otázku? Přestože je již 18.30 hodin, podle jednacího řádu tuto možnost má.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP