(Schůze opět zahájena ve 13.45 hodin.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji odpolední část schůze Poslanecké sněmovny. Prosím, abyste se zaregistrovali hlasovacími kartami na znamení své přítomnosti v sále.

Dalším bodem schváleného pořadu schůze je

 

11.
Vládní návrh zákona o vyhlášení Národního parku České Švýcarsko
a o změně zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny,

ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 77/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 77. Předložený návrh uvede ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Ministr životního prostředí ČR Miloš Kužvart: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vláda České republiky předkládá návrh na vyhlášení v pořadí čtvrtého národního parku v České republice.

Národní park nazvaný České Švýcarsko je navržen k vyhlášení na území, jež patří po stránce geomorfologické k nejcennějším oblastem České republiky, ale i k unikátním geomorfologickým lokalitám z hlediska mezinárodního. Značnou část tohoto území tvoří pískovcová skalní města, kaňony, rokle, věže a další útvary. Nacházejí se zde neporušené nebo jen málo pozměněné původní ekosystémy, zejména lesní.

Vyhlašované území splňuje všechna mezinárodně uznávaná kritéria pro vyhlášení za národní park a právně vychází ze zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů. V souladu s touto úpravou se navrhovaný národní park vyhlašuje formou zákona.

Území navrhovaného národního parku je součástí většího celku s významnými přírodními hodnotami, jež se nazývá souborně Česko-saské Švýcarsko. V SRN je příslušná část již chráněná jako národní park, na české straně existuje od roku 1972 chráněná krajinná oblast Labské pískovce. Navrhovaný národní park se rozkládá na části území dnešní chráněné krajinné oblasti Labské pískovce a též na malé části chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Jeho celková výměra činí 9683 ha. Ochrana tohoto území v režimu národního parku výrazně napomůže záchraně a případné obnově původních ekosystémů. Významně se toto vyhlášení dotkne i lesů, které pokrývají převážnou část tohoto území a které se přechodem do národního parku stanou ze zákona lesy zvláštního určení. Bude pak o ně pečováno s důrazem na zachování a zlepšení přírodních poměrů.

Chráněná krajinná oblast Labské pískovce zůstává zachována s tím, že její rozloha se sníží o výměru národního parku. Totéž se týká již jmenované malé části chráněné krajinné oblasti Lužické hory.

Návrh obdobného zákona byl již jednou parlamentu předložen, a to v roce 1995. Jednalo se tehdy o tzv. malou variantu, kterou Ministerstvo životního prostředí bylo nuceno přetvořit z původně navrhovaného území. V Parlamentu České republiky však řada poslanců vyslovila s tzv. malou variantou nesouhlas a projednávání zákona tam bylo již v tzv. velké variantě. Bohužel toto projednávání bylo přerušeno uplynutím volebního období.

Nyní je tedy parlamentu předkládána původní tzv. velká varianta národního parku, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí a jež důstojným způsobem vymezuje národní park na tomto unikátním území. Vláda tento návrh zákona schválila dne 4. listopadu 1998.

Tato verze vládního návrhu zákona navazuje na zmíněnou dřívější verzi. Záměr na vyhlášení velké varianty národního parku byl tehdy projednán s obcemi. Co bylo tehdy s obcemi projednáno, platí i dnes. Pokud jde o změny v nynějším vládním návrhu zákona, tento návrh musel v souladu s legislativními pravidly vlády projít znovu meziresortním připomínkovým řízením a být schválen vládou, protože se jednalo již o novou vládu.

Změny v zákoně provedené se nedotkly záležitostí dojednaných s obcemi. Nyní byla do parlamentu předložena velká varianta národního parku, ale právě ta byla původně s obcemi projednána. V nynějším návrhu zákona byla rozšířena novela zákona ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, což se však záměru projednávaného obcemi vůbec netýká.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP