(pokračuje Ransdorf)

Tady je jakási evidence, která stojí proti tomu, zda se dopustil někdo příslušných skutků, nebo ne. Častokrát - a víme o takových případech - docházelo k jakési podivné soutěži v rámci příslušné organizace, kdy se vykazovali agenti podobní Pepkovi Vyskočovi z románu o osudech dobrého vojáka Švejka, kdy takto vznikl v rámci potřeby něco vykazovat agent Josef Vyskočil. Kdyby šli tito pánové do důsledků, pak by samozřejmě podle principu lustračního zákona - protože šlo o veřejnou funkci, tedy obecního pastevce - Pepek Vyskoč alias Josef Vyskočil nemohl fungovat v roli obecního pastevce. Nesplňoval by morální předpoklady. Byl někde v záznamu.

Chtěl bych říci, že jestliže si vybavím tehdejší - zdůrazňuji tehdejší - ODS, ODS prošla vývojem, je jí třeba přiznat - prošla také v poslední době určitou morální očistou, tak, tehdejší ODS, když si vybavím, tak si někdy říkám, zda postoje tehdejších lidí, kteří zdůrazňovali, že si nikdy nezadali s minulým režimem, zda možná neodráželi to, že si s tím režimem nezadali proto, že třeba se okolí bálo jejich kariérismu, a proto je nepřijali do Komunistické strany Československa, anebo byli natolik bezvýznamní, že si jich vůbec nikdo nevšiml. (Smích v sále.) Myslím si, že je třeba také studovat přechody k demokracii v jiných zemích. Já jsem velice často kladl proti sobě příklady Argentiny a Španělska.

Dámy a pánové, po svržení Peróna se řada perónistů trápila otázkou, kdo je čistější perónista, kdo je lepší perónista a kteří perónisté jsou méně čistí, případně nečistí, kteří se přidali k perónismu na poslední chvíli atd. Výsledkem byl permanentní celonárodní spor, destabilizace. A země, o které se říkalo, že je tak bohatá, že ani vojáci ji nedokáží zničit, upadla do permanentních zmatků a do dneška se úplně z celé věci nevzpamatovala. Zatímco Španělsko, kterému málokdo dával po pádu frankismu velké šance, Španělsko, které bylo etnicky rozděleno, které upadalo do etnických i politických konfliktů, se udrželo a díky principu národního smíření, principu konsenzu, principů dá se říci soustředění na podstatné úkoly demokratizace a vytváření solidního ekonomického prostředí, dokázalo krizi překonat.

Chtěl bych, aby se Česká republika konečně spíše řídila příkladem nebo vzorem španělského království, a nikoliv Argentiny. Pan prezident Havel hovořil ve svém novoročním poselství o tom, že je třeba bourat zdi, které rozdělují tuto společnost. Zdi, které jsou v nás samotných i mezi námi. Dámy a pánové, máme jedinečnou příležitost podporou právě tohoto návrhu jednu takovou zeď zbourat. Pokud tak neuděláme, pokud budeme pokračovat v tom, že budeme jedny občany dělit na občany první kategorie a další budou občané druhé, třetí a další kategorie, bude skutečně v této společnosti panovat princip kolektivního šílenství - možná jako ilustrace biblické myšlenky - že šílenství je nakažlivé. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji poslanci Ransdorfovi a udílím slovo poslanci Cyrilu Svobodovi. Připraví se poslanec Jiří Bílý.

 

Poslanec Cyril Svoboda:Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové. Já chci reagovat na vystoupení pana poslance Jičínského. Původně jsem nechtěl k tomuto bodu mluvit, ale řeknu jen několik poznámek. Za prvé mluvíme-li o ústavnosti tohoto zákona, nebo těchto zákonů, musíme respektovat také nález Ústavního soudu. A tento parlament má podle článku 15 ústavy zákonodárnou pravomoc jako jediný v této zemi a my bychom měli ne podlamovat, ale upevňovat autoritu našeho právního řádu, mimo jiné tím, že respektujeme nálezy Ústavního soudu, tzn. že naše argumentace, kterou teď tady slyšíme, která se týká ústavnosti, se opírá pořád o mezinárodní aspekt a tam jsou ty moje dvě poznámky k vystoupení pana kolegy Jičínského.

Za prvé chci upozornit, že Rada Evropy skončila monitorovací činnost vůči České republice, aniž by kladla jako podmínku likvidaci těchto zákonů. Tyto zákony mají omezenou platnost a nechme je dožít způsobem, jaký předpokládá náš právní řád. Za druhé bylo řečeno, že tyto zákony projednávala benátská komise. Pan kolega Jičínský na to upozornil a říká, že to byl profesor Petrle. Já upozorňuji, že předseda té komise se jmenuje Antonio La Pergola a že se tato komise nikdy těmito zákony nezabývala. Pan Antonio La Pergola obdržel dopis pana předsedy tehdejšího Federálního shromáždění Alexandra Dubčeka se žádostí o projednání a odpověděl on sám svým dopisem, který mu připravil sekretariát. Ale tato komise, komise Demokracie prostřednictvím práva, se nezabývala touto otázkou, protože se touto otázkou nechtěla zabývat, takže upozorňuji, že tato komise nikdy žádný verdikt k tomuto zákonu nevydala. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Jiří Bílý, připraví se pan poslanec Jičínský. Omlouvám se panu poslanci Bílému, pan poslanec Jičínský dal nyní najevo, že se jedná o technickou poznámku, která má přednost, takže pane poslanče Bílý, vyčkejte prosím chvilku.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Jen několik stručných poznámek, paní předsedající, k tomu, co říkal kolega Cyril Svoboda. Já jsem nechtěl jít včera do velkých podrobností, takže jsem jenom zmínil předsedu té komise "Demokracie cestou práva". Jeho dopis existuje. Netvrdil jsem, že to projednávala celá komise. Pokud jde o nález Ústavního soudu - já samozřejmě uznávám platnost těchto nálezů Ústavního soudu, to však neznamená, že s každým musím souhlasit. Mám k řadě nálezů Ústavního soudu kritický postoj. Bylo ovšem tady upozorněno, že Ústavní soud, pokud jde o ten první zákon, shledal v něm řadu věcí protiústavních a zrušil je. Pokud jde o ten druhý zákon, ten obsahuje věci, které podle nálezu Ústavního soudu byly zrušeny, a protože takováto stížnost k Ústavnímu soudu nešla, platí ten druhý zákon v té podobě, která i z hlediska Ústavního soudu by byla shledána protiústavní. Takže to jenom na doplnění, jaký je v této oblasti právní stav.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Jiří Bílý.

 

Poslanec Jiří Bílý: Vážený pane předsedo sněmovny, vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte, abych i já řekl pár slov. S návrhem na zrušení zákona č. 279/1992 Sb. a 451/1991 Sb., ve znění pozdějších zákonů, nemohu v žádném případě souhlasit. Bylo zde řečeno mnoho slov a frází. Chci jen říci jedno - kdyby bylo na pořadu dne prodloužení lhůty platnosti těchto zákonů, navrhoval bych prodloužení nejméně do roku 2010. Jelikož tomu tak není, věřím, že je zde většina poslanců, kteří tyto návrhy nedoporučí, nepodpoří už z toho důvodu, že lidé, kteří spolupracovali s diktátorským komunistickým režim a ublížili občanům tohoto státu, musí být potrestáni alespoň takto. Já bych trestal úplně jinak. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pokud se nikdo další do rozpravy nehlásí - takže pravděpodobně pan poslanec Jalůvka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP