(pokračuje M. Kučera ml.)

Jsem rád, že se i pan Palas stará o vlastníky, o oprávněné osoby, ale zdůvodňovat tímto svůj postup, kdy navrhuje oprávněným osobám majetek zcizit, se mi vůbec nezdá přijatelný. Vážení přátelé, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych v tuto chvíli připomněl všem poslancům, ať již horují pro tento návrh, nebo proti tomuto návrhu, jednu povinnost, kterou máme jako všichni zákonodárci uloženou ze zákona č. 238/92 ve znění zákona č. 287/95 a 228/97. Dovolím si ocitovat § 4 tohoto zákona: "Veřejný funkcionář (a podle § 1 tohoto zákona se jedná i o poslance) v průběhu jednání ústavního nebo státního orgánu, ve kterém vystoupí v rozpravě, předloží návrh nebo hlasuje, je povinen před schválením nebo rozhodnutím ve věci oznámit svůj poměr, nebo pokud je mu znám poměr manžela, dětí, rodičů, sourozenců, druha nebo družky k projednávané věci, jestliže se zřetelem k výsledku projednávání věci by mohl jemu nebo takové osobě vzniknout osobní prospěch nebo má-li on nebo taková osoba ve věci osobní zájem."

Byl bych rád, kdyby se všichni účastníci rozpravy do budoucna řídili tímto zněním zákona. (Potlesk sociálnědemokratických poslanců.) Nyní se hlásí ministr zemědělství Jan Fencl.

 

Ministr zemědělství ČR Jan Fencl: Vážený pane předsedající, ctěná sněmovno, mám jediný zájem - nalézt východisko z téměř bezvýchodné situace. Zdržím se jakéhokoli emotivního vystoupení, i když při mé letoře je to pro mě veliký kumšt.

Chtěl bych říci několik věcných informací. Návrh zákona stanoví jako jednu z dalších forem vypořádání transformačních podílů majetkové listy družstva, to je cenné papíry, které nemají povahu státního dluhopisu. V tržní ekonomice se jedná o zcela standardní řešení, které umožňuje zákon o cenných papírech v platném znění. Ponechám tuto záležitost bez komentáře.

Možnosti vypořádání majetkových nároků oprávněných osob formou cenných papírů, které nemají povahu státního dluhopisu, bylo využito i v případě zákona o půdě a část restitučních nároků oprávněných osob se vypořádávala právě tímto způsobem. Navrhované řešení se netýká, zdůrazňuji netýká, soukromých zemědělců, pro které zvolil zákonodárce zcela jiný právní režim, a skutečně hospodařící soukromí zemědělci jsou ve svých nárocích vypořádáni, vyrovnáni, kromě sporných případů, tak jak to na světě chodí, které jsou v tuto chvíli předmětem soudních sporů.

Podotýkám, že tato novela hledá řešení pro podporu u těch subjektů, které nalezly zdroje především v jiném než zemědělském podnikání a zahájily vypořádání oprávněných osob a mají sílu toto vypořádání nějakým způsobem posunout či dokončit v daňové oblasti. Je potřeba poukázat na navrhované daňové úlevy pro ty právnické osoby, které již začaly s vypořádáním majetkových nároků oprávněných osob před lhůtou jejich splatnosti, a na navrhované možnosti poskytování půjček z Pozemkového fondu ČR na toto vrovnání.

Myslím, že to je ten nejpozitivnější signál směrem k tomu, aby co nejvíce případů bylo vypořádáno - jsem ochoten říci - nejstandardnějším možným způsobem.

Ctěná sněmovno, věřte, že neexistuje dobré řešení tohoto případu. Plně se ztotožňuji s názory těch, kteří se tuto skutečnost pokoušeli prokázat. Proč neexistuje dobré řešení? Neexistuje dobré řešení rezidua, které bylo založeno v potransformačním období euforií, která ovlivňovala tehdejší tvorbu zákonů nikoli z pragmatických důvodů, ale zcela jednoznačně z politických rozhodnutí. Já to nezpochybňuji, v té době byla taková situace a v podstatě toto řešení nepřijali vlastníci, ne stát. Ti, kteří těchto euforicky vytvořených zákonů mohli využít, je prostě nevyužili a situace se, řekl bych, strukturálně ustálila na situaci, kterou obecně známe. Dobré řešení neexistuje proto, že pro dobré řešení by bylo potřeba nalézt zdroje v desítkách miliard ke stavu disponibilního majetku, který by mohl být na vypořádání použit. Prostě peníze nejsou a tento majetek není.

Pak existuje jen řešení špatné nebo řešení lepší. Špatné řešení je - a myslím si, že při troše dobré vůle se na tom shodneme - nedělat nic. To bude signál k tomu, aby pokračovala třetí transformace a aby subjekty hledaly pro část oprávněných osob možnost vytvořit nové společnosti, vzít určitou část majetku a začít hospodařit na zelené louce, přetrhnout vazbu na původní subjekty. Připusťme, že tam, kde k tomu nebude síla, managementy budou mít jasnou tendenci dokončit transformaci možná v číkoli prospěch, jen ne ve prospěch oprávněných osob.

Takže tato cesta povede k tomu, že nejdříve desítky tisíc a následně stovky tisíc oprávněných osob nedostanou nikdy nic. Nepřijmout řešení znamená, že už neexistuje návrat a odsuzujeme desítky a statisíce lidí, že nedostanou nic. To je to špatné řešení.

Řešení "lepší" je o šanci. Tam, kde to vypořádání není možné ani za předpokladu daňových úlev, tam, kde je potřeba čas, kdy se podniky stanou ekonomicky stabilními, aby vytvořily zdroje na svoji reprodukci a pak i na vyplácení určitých dividend nebo na vytvoření zdrojů těchto cenných papírů, je potřeba čas. Je to šance pro podniky, které když budou mít své zdroje, pak hodnota cenných papírů bude reálná a dovedu si představit, že bude narůstat. Je to jen šance pro oprávněné a povinné osoby. V žádném případě to není jistota.

Jsem nakloněn tomu, abychom hledali šance, a jsem nakloněn tomu, abychom ve fázi mezi prvním a druhým čtením hledali co největší šanci pro oprávněné osoby, a jsem připraven přijmout jakékoli návrhy a pokusit se je vládě předložit. Ve vší vážnosti vás prosím a žádám o to, abyste nepřijímali špatné řešení, abyste přijali "lepší" řešení. Děkuji. (Potlesk sociálnědemokratických poslanců.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Švrček a potom taktéž s faktickou pan poslanec Kučera. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Děkuji. Dámy a pánové, chtěl jsem jen připomenout po prohlášení pana předsedajícího ohledně střetu zájmů, že tato mince má dvě strany. Když všichni, tak všichni.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane poslanče, já jsem zdůraznil v tom, co jsem říkal, že to platí jak pro podpůrce, tak i odpůrce tohoto zákona. Pan kolega Kučera mladší také s faktickou. Pardon, je to řádné vystoupení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP