(pokračuje Filip) 

V tuto chvíli říkám, že jsem přesvědčen, že parlament je výsostně politickým orgánem a že při našem rozhodování o počtu místopředsedů bychom měli vycházet z tohoto politického charakteru a kromě onoho jasného úkolu, kolik je potřeba lidí k naplnění úkolů řízení sněmovny, přijetí zahraničních návštěv, vysílání do zahraničí, řízení jednotlivých stálých komisí, které řídí místopředsedové, jestli máme uvažovat o úkolech politických a jakým způsobem takové politické úkoly optimálně splnit.

Jsem přesvědčen, že je potřeba toto politické hledisko přijmout jako prioritní a ustavit hlavní orgány Poslanecké sněmovny v tomto principu a podřídit tento princip také tomu, co zde přede mnou řekl kolega Jičínský, tzn. principu poměrného zastoupení, tedy skutečnému vyjádření vůle voličů.

Řeknete, že druhé kritérium je samozřejmě náročnější na peníze daňových poplatníků, a proto má význam jenom v tom případě, jestli uznávám to, co jsem předeslal, že diskuse se mají zúčastnit všechny parlamentní strany.

V této souvislosti bych rád upozornil, že subjektivní hodnocení, chcete-li rozškatulkování politických stran podle mého, vašeho názoru nebo názoru kohokoliv jiného, není asi tím, čeho bychom se měli dopustit. Nelze rozlišovat podle mého názoru, že tato strana je demokratická, tato je nedemokratická, protože to může být můj subjektivní názor. Je potřeba se zabývat tím, jestli jsme dostatečně demokraticky stanovili pravidlo pětiprocentní uzavírací klauzule pro vstup do parlamentu, jestli jsme dostatečně demokraticky rozhodli o tom, jakým způsobem mají být provedeny volby, a jestli tedy ty politické strany, které vstoupily do parlamentu, pokud splňují ostatní podmínky, mají vykonávat všechna práva a povinnosti, které s parlamentní činností souvisejí.

Nerad bych se dopustil toho, aniž bych byl soudce, a tedy nemohl vykonávat poslanecký mandát, že bych hodnotil, jestli ta nebo ona politická strana - a rozhodně mě nezajímá, jestli získala 30 %, nebo jenom 8 % ve volbách - je demokratická. Toto rozhodování mně nepřísluší, nepřísluší nikomu z nás, přísluší případně soudům na návrh vlády, příp. jiných orgánů, které jsou k tomu podle Ústavy České republiky zmocněny.

Proto bych rád připomněl při první schůzi Poslanecké sněmovny nám všem, abychom respektovali nejen duch ústavy, jak řekl předřečník, ale výslovný text článku 5 Ústavy České republiky a navazující zákon o sdružování v politických stranách a v politických hnutích, především jeho ustanovení v § 4.

Chci připomenout, že rozhodování o tom, jakým způsobem budeme posuzovat jednotlivé politické strany, bude záviset také na tom, jak budeme kromě jednotlivých slov také vykonávat své skutky, jestli budeme schopni respektovat práva jiných, a tedy svými skutky naplnit opravdu principy parlamentní demokracie.

Jsem přesvědčen, že některá hodnocení nebyla nikoliv nerelevantní pro toto jednání, ale neměli bychom jim jako demokraticky zvolený parlament ani jako poslanci popřávat sluchu. Moc bych vás o to žádal.

Proto vás žádám jako své kolegyně a kolegy, abyste hodnotili počet místopředsedů způsobem nejen věcným, ale i politickým a umožnili všem politickým stranám, aby měly zastoupení v jednotlivých orgánech Poslanecké sněmovny včetně funkcí místopředsedů. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu poslanci Filipovi. Žádné další písemné přihlášky do rozpravy již nemám. Hlásí se ještě někdo nepísemným způsobem? (Nikdo.) Pokud ne, rozpravu končím a přistoupíme nyní k hlasování.

Nejdříve podle § 72 odst. 2 našeho jednacího řádu budeme hlasovat orientačně o přednesených návrzích, které jsem uvedl, tzn. o návrzích na 3, 4 a 5 místopředsedů. Teprve potom se uskuteční vlastní konečné hlasování.

Přistoupíme k prvnímu orientačnímu hlasování. Myslím, že si všichni pamatujeme, jak nám bylo vykládáno, co znamená orientační hlasování.

 

Kdo tedy souhlasí s tím, aby Poslanecká sněmovna měla 3 místopředsedy, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Mohu vám sdělit výsledek hlasování (číslo 9). Pro bylo 71 poslanců, proti 6 poslanců, z přítomných 196 nehlasovalo 119 poslanců.

 

Přistoupíme k druhému orientačnímu hlasování (č. 11).

Kdo souhlasí s tím, aby Poslanecká sněmovna měla 4 místopředsedy, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 105 poslanců, proti 6, nehlasovalo 86.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP