(pokračuje Mlynář)

Zmatení, které má vytvořit pláštík, pod kterým si obě strany rozdělí vládu i vládu nad parlamentem. Podle této dohody totiž koalice už není koalicí, ale smluvní opozicí. Podle této dohody už porušování předvolebních slibů není porušováním předvolebních slibů, ale projevem státotvornosti. Podle této dohody účelové rozdělování moci není účelové rozdělování moci, ale dohoda o vytváření politicky stabilního prostředí.

Tento stav zavádí do české politiky lež jako normu. A je to stav velmi nebezpečený.

Za třetí. Smlouva má údajně zajistit politickou stabilitu státu. Pravý opak je však pravdou. V rozporu s výsledky voleb, na jejichž základě bylo možno vytvořit regulérní většinovou pravostředovou koalici, má vzniknout menšinový jednobarevný kabinet sociální demokracie. Bude to kabinet, jenž bude rukojmím ODS, která je a není v koalici, která je a není v opozici a bude jen čekat na pro sebe výhodnou dobu, aby tento kabinet torpédovala. O tom, že tento závazek nemůže být stabilní, nemůže nikdo soudný pochybovat.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, máme dnes volit předsedu sněmovny, a uvést tak v život tuto dohodu mezi ODS a sociální demokracií. Hlasovat pro společného kandidáta ODS a sociální demokracie, tedy Václava Klause, znamená hlasovat pro jednobarevnou vládu levice, účelové rozdělení moci mezi silnými stranami, povýšení lži v politice na normu, pro nestabilitu v této zemi.

Stanovisko poslaneckého klubu Unie svobody je jasné. Unie svobody bude hlasovat proti politické dohodě ODS a proti ČSSD. Náš hlas tato dohoda nedostane, náš hlas kandidát Václav Klaus nedostane.

Klub Unie svobody by chtěl vyzvat ty, kterým není politická situace a klima v naší zemi lhostejné, aby hlasovali pro Stanislava Voláka. Hlasovat pro Stanislava Voláka znamená dát šanci věcné politice opírající se o principy, a tím dát i šanci pro příslib politické stability v této zemi. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Mlynářovi. Jako dalšímu písemně přihlášenému uděluji slovo panu poslanci Paynovi, připraví se pan poslanec Matějů.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, vážená vládo, vážená sněmovno, když čteme různé pohádky a mýty, zjistíme, že v nich vystupují bytosti, které se nazývají skřetové, trpaslíci či trollové a zpravidla se vyznačují škodolibostí a zahořklostí. V principu je pro ně typický negativismus a zdá se, že i krátká paměť.

Letos v lednu, když vznikala Tošovského vláda, kterou kolega Mlynář tak intenzivně připravoval v restauraci Na Rybárně i jinde, vláda, ve které si sám rád zavládl, kde si vyjednal pro sebe místo, s kým, prosím, uzavřela tato vláda dohodu, aby mohla existovat? Kdo podpořil tuto vládu, kdo jí umožnil existenci, přátelé? To tehdá nebyla lež, to tehdy nebyl podvod? Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Paynovi. Slovo má pan poslanec Matějů, připraví se pan poslanec Ransdorf.

 

Poslanec Petr Matějů: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, předpokládám, že nikdo neočekává, že jako místopředseda Unie svobody svým hlasem podpořím zvolení předsedy ODS pana Václava Klause na místo předsedy sněmovny. Důvodů, proč nebudu hlasovat tímto způsobem, je řada. Zmíním se o tom, který jako začínající politik považuji za nejpodstatnější.

Jsem v politice teprve krátce, a tak si možná mohu dovolit určitý luxus se domnívat, že člověk, který usedne na křeslo předsedy Poslanecké sněmovny, by měl být určitým vzorem pro politiky, či řečeno slovy mého oblíbeného klasika Maxe Webera, jakýmsi ideálním typem politického mistrovství, ke kterému bychom se měli přibližovat bez ohledu na to, za jakou stranu jsme zvoleni, jaké ideologii dáváme přednost a zájmy jakých skupin voličů hájíme.

Právě z tohoto hlediska se mi volba Václava Klause zdá být velmi nešťastná. Nemyslím si totiž, že by vzorem politika měl být někdo, kdo týden před volbami říká ne snad něco jiného, ale zcela opačného než týden po volbách. Vzorem politického mistrovství podle mého soudu nemůže být politik, který týden před volbami označí názory, podle kterých by on, předseda ODS, podpořil nebo jen toleroval vládu ČSSD, za absurdní a nesmyslné a dva týdny nato podepíše smlouvu, která toleranci jednobarevné vládě ČSSD nejen poskytne, ale navíc na celé čtyři roky zaručí, a to bez ohledu na vládní prohlášení a na to, co tato vláda bude ve skutečnosti v exekutivě dělat.

Také si nemyslím, že bych jako vzor a ideální model pro nastupující generaci politiků stavěl politika, který ve svém programu slibuje voličům pevnost ideového či řekněme ideologického postoje, prohlašuje, že bude stavět hráz proti levici, a přitom už dobře ví, že po volbách udělá přesně pravý opak, z ideologie udělá zbytečnou přítěž, místo hráze proti levici bude hlavní levicové straně dláždit cestu k téměř neomezené moci.

A rozhodně si nemyslím, že by vzorem měl být politik, který svými politickými manévry zatemňuje význam a smysl v evropské politice a demokracii tak zásadních pojmů, jako je vláda a opozice a začínajícím politikům, jako jsem já, tak dává jasně najevo, že politika v jeho pojetí není vlastně nic jiného než rvačka o moc a s ní spjatá privilegia. Takové pojetí politiky nás nepřivede do Evropy, ale kamsi daleko mimo civilizovaný svět, kde politika nemá zřetelné hodnotové a etické základy, nýbrž je jen pláštíkem pro uzurpaci osobní moci.

Jen v zemi Jaroslava Haška a jeho Strany mírného pokroku v mezích zákona se může stát, aby opoziční strana vystavila bianko šek vládě na celé její funkční období. A pouze v zemi Franze Kafky je možné, aby politik, který parlamentem pohrdá, stanul v jeho čele.

Vím, že pro předsedu ODS Václava Klause bude hlasovat dohodnutá a smluvně zajištěná většina. Nezbývá mi, než věřit, že tento typ politika a politiky se nestane vzorem a ideálním typem pro ty, kteří tyto dny do velké politiky jako já vstupují. Děkuji. (Potlesk.)

 

Předsedající Miloš Zeman: Děkuji poslanci Petrovi Matějů. Jako poslední písemně přihlášený je poslanec Miloslav Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Ode mě a od zástupců této strany v parlamentu nelze jistě očekávat, že bychom chválili a podporovali tento trade off, tento handl, který se nedávno udál. Rozhodně tedy nebudeme obhájci řekl bych oné smlouvy, která nastala.

Ale přesto mi dovolte pár poznámek, které osvětlí, že se nepřipojíme k lamentování, které bude zaznívat od některých našich kolegů v těchto chvílích.

Projev kolegy Mlynáře myslíme velice dobře osvětlil, jaký je rozdíl mezi morálkou v politice a moralizováním v politice. Moralizování v politice rozhodně nehodláme podporovat. (Potlesk.)

To za prvé.

Za druhé. Kladu kolegovi Mlynářovi prostřednictvím pana předsedajícího otázku, zda si uvědomuje, že demokracie je nedělitelná. A jestliže se dovolává demokracie pro sebe, zda také uznává právo na demokracii pro jiné. A pak by samozřejmě nemohl na naši adresu uvádět slova, která několikrát ze svých úst v minulých dnech vypustil. (Potlesk.)

A konečně za třetí. O stylu politiky, který reprezentuje on a jeho kolegové, jsme si mohli udělat obrázek z knihy Martina Fendrycha Jako pták na drátě. A tam se mimo jiné praví, že Jan Ruml, Stanislav Devátý a Martin Fendrych jsou něco jako deštný prales. Nevím, zda tato politika má něco společného s deštným pralesem, ale se dřevem měla společného hodně. (Potlesk.)

 

Předsedající Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Ransdorfovi a mezitím jsem dostal další tři písemné přihlášky, takže nyní má slovo pan poslanec Janeček, připraví se pan poslanec Volák.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP