2. 2 Vývoj hlavních odvětví

Dosavadní vývoj odvětví, za tři čtvrtletí roku 1996, representovaných nefinančními podniky a korporacemi, se vyznačuje trvalým růstem výkonu. Je to patrno z následných charakteristik a meziročních srovnání hlavních odvětví.

Průmysl

Vzestup výkonu v průmyslu, k němuž došlo v roce 1995, analogicky pokračoval v jednotlivých měsících po celé tři čtvrtletí roku 1996. Vysoký meziroční růst v lednu, únoru a červenci (meziroční index 112,0% až 115,7% ve stálých cenách 1989) vedl za devět měsíců ke zvýšení výkonu průmyslu o 8,4% proti stejnému období roku 1995.

Růst průmyslového výkonu vycházel především z růstu produktivity práce. Její meziroční zvýšení za leden až září 1996 dosáhlo reálně 10,8%. Průměrná měsíční mzda se v tomto období proti stejnému období předchozího roku zvýšila nominálně o 17,4% (reálně o 7,8% při růstu spotřebitelských cen o 8,9%). Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se snížil o 3,5%. Poptávka po kvalifikovaných pracovnících však vzrůstá.

Predikce do konce roku

Trend růstu bude pokračovat. Na základě konjunkturálních průzkumů ČSÚ, zahrnujících zhruba polovinu veškeré produkce, se očekává v posledním čtvrtletí udržení růstu výroby. Průzkum poptávky uvádí obdobná růstová očekávání. Přírůstek outputu ve stálých cenách za rok 1996 zřejmě mírně překročí 8,0%.

Stavebnictví

Za tři čtvrtletí roku 1996 došlo k růstu stavební výroby o 6,4% proti stejnému období předchozího roku (ve stálých cenách, průměr roku 1994 = 100). Pokles stavební výroby na začátku roku způsobený nepřízní počasí byl v dalších měsících kompenzován.

Průměrná měsíční mzda za tři čtvrtletí 1996 vzrostla proti stejnému období roku 1995 nominálně o 15,4%, reálně o 6,0% (při růstu spotřebitelských cen o 8,9%). Produktivita práce se zvýšila o 7,4% (ze stálých cen). Průměrný evidenční počet zaměstnanců poklesl o 1,3%.

Predikce do konce roku

Konjunkturální průzkumy pro čtvrté čtvrtletí u tuzemské poptávky, tržeb, podnikatelské aktivity, a s nimi související stavební činnosti i ekonomické situace podniků vykazují zlepšení situace. Na růstu stavební výroby se podílí především, růst produktivity práce spojený s poklesem počtu pracovníků. Za hlavní bariery výraznějšího růstu produkce podniky označují nedostatek kvalifikovaných pracovníků, nedostatečnou poptávku, přístup k úvěru a vysoké úroky. Celoročně lze očekávat růst stavební produkce okolo 6,5%.

Doprava

Celkové tržby za prodej vlastních výkonů a zboží, v porovnání se stejným obdobím minulého roku, vzrostly za I. pololetí roku 1996 ve stálých cenách o 14,0%.

Růst tržeb pokračoval i v jednotlivých měsících 3. čtvrtletí, takže celkové tržby v dopravě se za tři čtvrtletí 1996 zvýšily o 14,6% (meziročně ve stálých cenách).

Jednotlivá odvětví dopravy od počátku roku do září 1996 se výkonově, vyjádřeno ve stálých cenách, lišila. Tržby v železniční dopravě vzrostly o 3,3%, v silniční dopravě o 11,6% a vedlejší i pomocná činnost v dopravě vzrostla o 37,1%. Poklesl výkon říční dopravy o 27,6% z důvodu nízké poptávky včetně zrušení přeprav energetického uhlí pro elektrárnu ve Chvaleticích.

Zemědělství

Tendence růstu zemědělské produkce, tj. celkových tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb, se poprvé po transformačním poklesu prosadila v roce 1995, kdy došlo ve srovnání s rokem 1994 ke zvýšení o 5% (ve stálých cenách roku 1989).

Meziročního růstu produkce bylo dosaženo i za I. pololetí 1996, i když jen o 0,9% ve stálých cenách (5,3% v běžných cenách).

U zemědělských podniků zapsaných v obchodním rejstříku s výměrou nad 1000 ha zemědělské půdy a za vybrané zemědělské podniky s vysokou koncentrací živočišné výroby byl za devět měsíců zaznamenán meziroční pokles produkce o 0,9% (ve stálých cenách). Za toto období průměrná měsíční mzda vzrostla o 13,5% při poklesu průměrného počtu zaměstnanců o 5,1%.

3. Cenový vývoj

V průběhu roku 1996 pokračuje cenový růst na úrovni mírné inflace. Vývoj cen je určován především dynamickým růstem domácí poptávky při vysoké zaměstnanosti, rychlém růstu příjmů domácností a trvajícím přílivu zahraničního kapitálu (výrazné zpomalení dynamiky peněžního agregátu M2 se projeví se zpožděním). Dalšími faktory cenového růstu jsou dlouhodobá tendence k přibližování domácí cenové hladiny úrovni světových cen při relativně stabilním nominálním směnném kursu, nákladový tlak růstu jednotkových mzdových nákladů a také pokračující deregulace cen a obdobné administrativní zásahy do cenového vývoje, které přispívají k postupnému usazování tržních relací cen. Možnosti snižování inflace jsou do značné míry omezovány i tím, že je v podstatě již anticipován cenový růst okolo 8 - 10% na straně nabídky i poptávky.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP