6. V § 2 odst. 11 za slovo "jejich" doplnit slovo "postupného".

7. V § 2 odst. 14 na konec odstavce doplnit slova "oprávněná osoba musí při nakládání s odpady dbát na jejich zabezpečení a ekologické zacházení s nimi, aby svými škodlivými účinky nemohly způsobit újmu na životním prostředí, krajině nebo zdraví obyvatel".

8. § 3 odst. 1 zní:

"(1) Každý je povinen předcházet vzniku odpadů, omezovat jejich množství a nebezpečné vlastnosti a dbát přitom zásad bezpečnosti zacházení s odpady.".

9. V § 3 odst. 3 nahradit slovo "některé" slovem "všechny".

10. § 3 doplnit novým odstavcem 8, který zní:

"(8) Snižování objemu a hmotnosti odpadů, při kterém by docházelo k nežádoucí kumulaci, vzniku nebo nárůstu nebezpečných a škodlivých vlastností odpadů je zakázáno.".

11. V § 4 odst. 1 na konec odstavce doplnit větu:

"Správnost zařazení odpadů původcem podle Katalogu odpadů vždy kontroluje příslušný okresní úřad.".

12. V § 4 odst. 4 na konec odstavce doplnit slova ",která má patřičné vzdělání, praxi a je trestně i přestupkově bezúhonná v tomto oboru podnikání."

13. § 5 odst. 1 písm. c) zní:

"c) nelze-li odpady využít ke druhotnému zpracování, zajistit jejich zneškodnění v souladu s bezpečnostními předpisy tak, aby při vlastní likvidační proceduře nevznikaly škodlivé látky nebo vznikalo jejich co nejmenší množství."

14. V § 5 odst. 3 doplnit před slova "oprávněné osobě" slovo "další".

15. V § 5 odst. 5 vypustit poslední větu.

16. V § 6 odst. 1 doplnit nové písmeno i), které zní:

"i) odmítnout odkoupení odpadu pochybného původu, u nějž je odůvodněná domněnka, že pochází z trestné činnosti a nahlásit jeho majitele příslušným orgánům činným v trestním řízení.".

17. V § 7 odst. 4 písm. a) doplnit na konec věty slova "který musí být v souladu s bezpečnostními předpisy a podle něhož nebude při vlastní proceduře docházet ke zbytečnému nebo nadměrnému vzniku látek s negativními účinky na životní prostředí,".

18. § 7 odst. 4 písm. g) zní:

"g) zabezpečit po ukončení provozu skládky její asanaci, rekultivaci a následnou péči o ni a zamezit všem negativním vlivům škodlivých látek obsažených na skládce v uložených odpadech na všechny složky životního prostředí,".

19. V § 7 doplnit nový odstavec 6, který zní:

"(6) Oprávněná osoba je povinna v době provozování skládky i po jejím uzavření provádět analýzy podzemních vod, nacházejících se v bezprostřední blízkosti skládky a dále bude provádět analýzy vod povrchových, tekoucích v katastru skládky a analýzy půdy v oblastech přiléhajících ke skládce nebo pověřovat provedením těchto úkonů jinou k tomu kompetentní osobu. V případě znečištění analyzovaných dílů vlivem škodlivého působení skládky, je oprávněná osoba povinna provést nezbytná opatření k odstranění těchto jevů, popřípadě pověřit jejím odstraněním jinou kompetentní osobu. Celá procedura musí být provedena tak, aby nedocházelo k dalšímu poškozování životního prostředí nebo ke kumulaci škodlivin. Veškeré tyto kroky provádí oprávněná osoba na vlastní náklady.".

20. V § 9 odst. 1 doplnit na konec odstavce větu, která zní:

"Aplikací této vyhlášky nesmí dojít k zatěžování životního prostředí ani k jeho poškozování nad míru stanovenou obecně platnými předpisy.".

21. V § 10 odst. 2 na konec věty doplnit slova ", která nesmí být nižší než náklady na zneškodnění tohoto odpadu.".

22. V § 10 odst. 3 na konec věty doplnit slova "a nesmí být nižší než náklady obce spojené s touto činností.".

23. V § 11 odst. 1 doplnit za slovo "zneškodnění" slova "nebo trvalého uložení".

24. § 11 odst. 4 zní:

"(4) Odpady neuvedené v odstavci 3, je možno dovézt po splnění oznamovací povinnosti. Ministerstvo se k ohlášenému dovozu vyjádří do 30 dnů od data přijetí písemného oznámení. Ve svém vyjádření zamýšlený dovoz buď schválí nebo zamítne. Dovoz se pak uskuteční se souhlasem příslušného okresního úřadu.".

25. V § 12 odst. 2 doplnit na konec odstavce větu, která zní:

"Souhlas s dovozem odpadu bude vydán pouze oprávněné osobě mající nutné teoretické i praktické předpoklady pro toto podnikání, která je v tomto oboru trestně bezúhonná.".

26. V § 13 odst. 1 věta "Pokud ministerstvo do 30 dnů od data potvrzení příjmu oznámení nesdělí zamítnutí, lze dovoz uskutečnit." se nahrazuje větou "Ministerstvo se do 30 dnů od data přijetí oznámení písemně vyjádří k záměru dovézt odpady, přičemž je buď schválí nebo zamítne."

27. § 13 odst. 3 zní:

"(3) Dovoz lze uskutečnit do 6 měsíců od data přijetí souhlasného vyjádření ministerstva.".

28. V § 16 na konec doplnit větu, která zní:

"Během celé přepravy musí být nakládáno s odpadem tak, aby jeho škodlivé vlivy nepoškozovaly žádnou složku životního prostředí.".

29. § 18 odst. 2 zní:

"(2) Výrobci a dovozci odpadů musí zajistit, aby v používaných odpadech nepřekročil součet obsahu olova, kadmia, rtuti, stříbra, kobaltu, wolframu, miogu, ceru, cesia, arsenu, bária a šestimocného chromu hodnoty stanovené vyhláškou ministerstva. Výjimku tvoří síran barnatý, který tomuto zákonu nepodléhá."

30. V § 18 doplnit odstavec 4, který zní:

"(4) Výrobci a dovozci obalů musí zajistit, aby v používaných obalech nepřekročil součet obsahu aromatických, polycyklických a ostatních škodlivých uhlovodíků a jejich derivátů hodnoty, které ministerstvo stanoví vyhláškou.".

31. § 19 odst. 3 doplnit takto:

1.Vzhledem k rizikům pro životní prostředí a zároveň reálnosti uplatnění nařízení v současných podmínkách výrobky určené ke zpětnému odběru jsou:

a) použitelné minerální oleje,

b) olověné akumulátory,

c) suché i galvanické články,

d) pneumatiky,

e) nevyužité léky s prošlou lhůtou.

2. Zpětnému odběru podléhají veškeré obaly, a to

a) vyrobené z papíru a lepenek, skla, plastů, kovů, dřeva, kombinací uvedených materiálů,

b) používané jako obaly spotřebitelské (primární), skupinové nebo obchodní (sekundární), přepravní (terciární).

3. Podrobnosti nakládání s obaly a obalovými odpady, stanovení priorit v nakládání s obaly, a to v pořadí

a) prevence vzniku obalů a obalových odpadů,

b) opakované použití obalů, vratné a znovupoužitelné,

c) využití obalových odpadů, a to požadavky na výrobu a materiálové složení obalů, požadavky na vlastnosti opakovaně použitelných obalů, požadavky na vlastnosti obalů z hlediska využitelnosti obalového odpadu, požadavky na sběr a třídění obalového odpadu, opatření k zajištění informovanosti, a to

a) uživatelů obalů,

b) spotřebitelů.

Dále o opakovaném využívání obalů, o zpětném odběru použitých obalů, jejich sběru a třídění, o možnostech využití, o cílech a záměrech v nakládání s obalovými odpady, systém evidence pro obaly a obalové odpady podle požadavku Evropského společenství, zahrnující množství spotřebovaných obalů, množství opakovaně používaných obalů, množství obalového odpadu, a to

a) využitého, z toho recyklováno,

b) zneškodněného pro všechny druhy obalových materiálů vyrobených v České republice, dovezených i vyvezených.

Část 1: Podmínky nakládání s nebezpečnými odpady

Pro nakládání s nebezpečnými odpady platí stejné právní předpisy, platné pro výrobky, chemické látky a přípravky se stejně nebezpečnými vlastnostmi.

2. Zneškodňovat, upravovat a skladovat odpady lze pouze v zařízeních k tomuto účelu určených a podle schváleného provozního řádu.

3. Doba skladování odpadů musí být předem stanovena.

4. Při likvidaci havárií nebezpečných odpadů se postupuje podle předpisů pro likvidaci nebezpečných látek stejných vlastností.

5. Pro přepravu nebezpečných odpadů platí přijaté mezinárodní předpisy o přepravě železnice (pokud nestávkuje), silnice, vodní doprava a letecká doprava, a schválené předpisy o silniční dopravě.

Požadavky na sklady a sběrné nádoby.

1. Sklady, sběrné nádoby a sběrné obaly obsahující nebezpečné odpady musí být označeny identifikačním listem odpadu podle přílohy č. 2.

2. V případě havárie při nakládání s nebezpečnými odpady platí stejný způsob nakládání s nimi jako pro látky se stejně nebezpečnými vlastnostmi obsaženými v odpadech, a to podle pokynů uvedených v identifikačním listu. Obsah žádosti o udělení souhlasu k nakládání s nebezpečnými odpady musí obsahovat

a) název firmy, sídlo, místo a adresu žadatele,

b) popis způsobu nakládání s nebezpečnými odpady, včetně druhů, zařazení odpadů dle katalogu, se kterými bude nakládáno, jejich složení a charakteristické vlastnosti,

c) popis technického zařízení, ve kterém bude nakládání s nebezpečnými odpady prováděno, včetně technologického postupu,

d) doklady o odborné způsobilosti žadatele k nakládání s nebezpečnými odpady, zejména středoškolské vysvědčení - originál nebo ověřená kopie originálu, případně vysokoškolský diplom, praxe v oboru - středoškolské vzdělání 7 let, vysokoškolské vzdělání 4 roky, odborná postgraduální studia a kursy, rovněž vysvědčení o osvědčení.

Technické požadavky na skladování nebezpečných odpadů.

1. Jednotlivé druhy nebezpečných odpadů musí být skladovány za stejných podmínek jako výrobky, chemické látky a přípravky mající stejné nebezpečné vlastnosti.

2. Jednotlivé skladovací prostory pro nebezpečné odpady musí být vzájemně odděleny a utěsněny tak, aby bylo zabráněno mísení jednotlivých druhů a zabráněno jejich úniku do okolního prostoru.

3. Skladovací prostory a shromažďovací prostředky pro skladování nebezpečných odpadů musí splňovat zejména následující podmínky:

a) jejich provedení musí zabezpečit, že nedojde k ohrožení horninového prostředí, to je půda, podzemní vody, povrchové vody.

b) vnější a vnitřní prostory, umožní důkladnou a bezpečnou manipulaci s nebezpečnými odpady.

c) shromažďovací prostředky musí v souvislosti s ochranou životního prostředí odpovídat stejným požadavkům podle přijatých našich i mezinárodních předpisů pro upotřebené ropné oleje atd.

4. Skladovací prostory a shromažďovací prostředky obsahující nebezpečné odpady musí být označeny identifikačním listem odpadu, ve kterém je označeno za jakých podmínek se daný druh odpadu musí skladovat.

Část 2: Technické požadavky na zařízení ke zneškodňování odpadů a k úpravě nebezpečných odpadů

1. Odpady lze upravovat patřičnými způsoby, které byly provozně ověřeny a nezhoršují následné využití odpadů nebo jejich zneškodnění.

2. Úprava odpadů se provádí změnou jejich fyzikálních, chemických nebo biologických vlastností tak, aby se umožnila nebo usnadnila jejich přeprava, využití nebo zneškodnění.

3. Upravené odpady se znovu zařazují podle druhů a kategorií. Pokud jsou odpady po úpravě ukládány na skládku, jsou posuzovány podle přílohy č. 1, rozsah sledovaných parametrů, a může v odůvodněných případech příslušný okresní úřad upravit v závislosti na původu odpadu.

Další díl - zneškodňování odpadů. Při ukládání odpadků na skládku musí být odpady uloženy podle druhů a kategorií tak, aby nemohlo dojít ke nežádoucí vzájemné reakci za vzniku škodlivých látek nebo k narušení stability skládky.

2. Na skládkách nesmí být ukládány odpady výbušné, samozápalné, zapáchající nebo odpady, které při styku s vodou reagují vývinem tepla nebo plynu. Dále nesmí být na skládku ukládány odpady typu hořlavin první třídy nebezpečnosti, tlakové nádoby, specifické odpady z nemocnic a odpady s obsahem škodlivin převyšujících hodnoty uvedené v příloze 3.

Technické provedení skládky.

1. Technické provedení skládky musí zajistit ochranu životního prostředí po celou dobu provozu skládky i po jeho skončení a vytvořit podmínky pro rekultivaci skládky. Technické provedení skládky musí odpovídat charakteru místa, kategorii a druhu odpadu, chemickému složení odpadu, obsahu škodlivin a vyluhovatelnosti odpadu. Hodnocení vyluhovatelnosti odpadu je uvedeno v příloze 1.

3. Technické zabezpečení skládky je zabezpečeno technickými normami.

4. Ochrana okolního prostředí skládky se provádí v závislosti na míře jeho ohrožení pomocí ochranných bariér, např. clony, zpevnění podloží, plošné těsnící prvky. Unikající plyny musí být odváděny a využívány, po případě zneškodňovány.

5. Vody zachycené vnitřním drenážním systémem skládky lze vypouštět do povrchových vod jen po jejich řádném vyčištění za podmínek stanovených příslušným vodohospodářským orgánem.

6. Skládka musí být vybavena manipulačním prostorem pro fyzické převzetí přivážených odpadů a zařízením umožňujícím kontrolu nutnosti, množství a kvality odpadu dále musí být vybavena nezbytnými technickými prostředky na očistu vozidel a mobilních zařízení.

7. Skládka musí být zajištěna proti vstupu nepovolaných osob. Provozní řád zařízení ke zneškodňování odpadů a úpravě nebezpečných odpadů by měla obsahovat:

a) sídlo nebo místo a adresu provozovatele včetně jmen odpovědných pracovníků, poštovního směrovacího čísla, IČO, kódu okresu a základní územní jednotky, telefon, fax,

b) technických popis zařízení,

c) seznam druhů odpadů podle katalogu odpadů, které se budou na zařízení zneškodňovat nebo upravovat,

d) organizační a technologické zabezpečení provozu zařízení,

e) opatření pro případ havárie,

f) povinnosti obsluhy zařízení,

g) povinnosti při údržbě zařízení,

h) způsob vedení evidence přijatých, zneškodněných a upravených odpadů,

i) způsob zabezpečení technické kontroly provozu včetně monitorování vlivů na životní prostředí podle zvláštních předpisů,

Provozní řád skládky odpadů pak musí obsahovat tyto údaje:

a) náležitosti uvedené v § 8 a výčet odpadů, které lze na skládce ukládat,

b) způsob posuzování odpadů, které nelze hodnotit na základě vyluhovatelnosti, odpadů podléhajících rychlým změnám a odpadů v uzavřených obalech,

c) způsob ukládání odpadů na skládce včetně situačního zakreslení uložených druhů odpadů přijatých na skládku v souladu s údaji v provozním deníku,

d) opatření proti prášení, zápachu, obtížným živočichům a hmyzu

e) způsob rekultivace skládky po ukončení skládkové činnosti,

Provozní deník obsahuje tyto náležitosti: Provozovatel zařízení ke zneškodňování odpadů a úpravám nebezpečných odpadů vede provozní deník provozu tohoto zařízení. Ten obsahuje údaje:

a) údaje o hmotnosti, množství a druhu odpadků přijatých na skládku ke zneškodnění nebo úpravě, včetně sídla a bydliště původce odpadu, popř. jejich žadatelů o zneškodnění odpadu,

b) o způsobu naložení s odpady,

c) o výsledcích analýzy odpadu a technické údaje o provozu zařízení

d) o provozních poruchách a haváriích a způsobu jejich odstranění,

e) o časovém využití zařízení, popř. jeho odstavení,

f) o provedených údržbách zařízení,

g) o provedených kontrolách a revizích,

2. Součástí provozního deníku jsou technické údaje o zařízení a jména pracovníků zodpovědných za jeho provoz.

Část 3: Dovoz, vývoz a transitní přeprava

1. Náležitosti žádostí o dovoz, vývoz a transit odpadů podle § 11 - 17 zákona jsou uvedeny v příloze č. 4.

2. Součástí žádosti musí být vyplněný nákladní list dle přílohy č. 5.

3. Nákladní listy nahrazují evidenční doklady o přepravě nebezpečných odpadů, a to podle zákona podle § 21.

Část 4: Podmínky pro úlevu z placení poplatků za uložení odpadu

1. Od placení poplatků za ukládání komunálního odpadu na skládky se upouští v případě, že obec stanovila obecnou závaznou vyhláškou systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu a prokáže, že tříděním odpadu byla:

a) odstraněna složka nebezpečného odpadu, druhy nebezpečného odpadu podskupiny 2001 dle katalogu odpadů, v minimální výši 1,5 kg na obyvatele a rok,

b) využita nebo předána k využití složka odpadu využitelná jako druhotná surovina, druhy odpadu podskupiny 2001 dle katalogu odpadů v minimální výši 35 kg na obyvatele a rok.

2. Upuštění od poplatků se nevztahuje na odpad komunálního charakteru získaný obcí na základě smlouvy ve smyslu § 9

odst. 5 zákona o odpadech. Podmínkou pro upuštění od placení poplatků je, že s obcí nebylo zahájeno řízení o pokutě podle zákona o odpadech.

4. Obce vede o sběru, třídění, využití nebo předání k využití či předání nebezpečného podílu komunálního odpadu ke zneškodnění samostatnou evidenci.

5. Nárok na osvobození od placení poplatků uplatňuje obec jako původce komunálního odpadu u provozovatele skládky na základě dokladů o splnění podmínek stanovených v odstavci 1 za období předcházejícího kalendářního měsíce.

Část 5: Sběr vybraných odpadků

Právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, provádějící sběr nebo výkup odpadků je v rozsahu stanoveném v § 6 odst. 3 zákona povinna vést evidenci osob a zjišťovat jejich totožnost v případě příjmu následujících odpadů měděných kovů, vč. slitin: 170401 - měď, bronz, mosaz, 170402 - hliník, 170403 - olovo, 170404 - zinek, 170406 - cín, 170407 - směsi kovů a 16048 - kabely.

Část 6: Označování obalů

Účelem označování obalů je: a) materiálová identifikace,

b) ekologická přípustnost pro trh ČR. Za druhé značení materiálové identifikace musí být na obalu nebo jeho etiketě dobře viditelné, snadno čitelné, náležitě odolné, trvanlivé, a to i po otevření obalu. Značení materiálové identifikace se provádí:

a) grafickou značkou podle ČSN 770052, č. 2 - obaly, obalové odpady, část 2, značení: identifikační symboly pro zhodnocení grafické značky nebo

b) číselným nebo abecedním kódem např. ČSN 770052, 3 - obaly, obalové odpady, část 3, značení: identifikační symboly pro zhodnocení plastů.

Značení ekologické přípustnosti.

1. Značení ekologické přípustnosti se provádí značkou zelená hvězda podle přílohy č. 9 na etiketě obalu.

2. Značení ekologické přípustnosti je možné použít k označení pouze obalu a) u kterých je v ČR zajištěn zpětný odběr nebo sběr, svoz, třídění a využití, b) jejichž materiálové složení a obsah nebezpečných látek jsou přijatelné pro použitou technologii využití, c) pro které je zajištěna dostatečná kapacita technologií pro využití.

3. Přidělování v evidenci značky ekologické přípustnosti obalů provádí Ministerstvo životního prostředí na základě žádosti.

Hodnocení míry nebezpečnosti: 1. součet obsahu olova, kadmia, rtuti a šestimocného chromu používaných v obalech nesmí překročit a) do 31. 12. 1998 600 ppm, do 31. 12. 2000 250 ppm, do 31. 12. 2003 100 ppm,

2. podíl využívaného odpadu do 31. 12. roku 2000 musí činit nejméně 3% hmotnosti a recyklovaného odpadu nejméně 15%.

Část 7: Evidence a ohlašování odpadů

1. Pro účely evidence odpadů se odpady zařazují podle druhů a kategorií stanovených v katalogu odpadů.

2. Evidenci odpadů vedou a) původci odpadů, b) oprávněné osoby, které provádějí sběr a výkup odpadů, c) oprávněné osoby, které provádějí úpravu a zneškodňování odpadů, d) oprávněné osoby, které provádějí přepravu a dopravu odpadů.

3. Původci odpadů a oprávněné osoby jsou povinny dle § 20 odst. 2 zákona o odpadech v rozsahu a s náležitostmi uvedenými v příloze č. 6 této vyhlášky zasílat evidenci odpadů. Příslušný orgán státní správy je povinen přijmout evidenci na technickém nosiči dat, pokud odpovídá platným standardům státního informačního systému.

4. Oprávněné osoby uvedené v odst. 2 písm. d) ohlašují evidenci při přepravě nebezpečného odpadu v rozsahu a s náležitostmi uvedenými v příloze č. 7.

5. Odesilatel nebezpečného odpadu je povinen předložit k zásilce nebezpečného odpadu vyplněný nákladní list pro přepravu nebezpečných odpadů podle přílohy 7.

6. Původce odpadů a oprávněné osoby uvedené v odst. 2 písm a) a b) jsou povinny vést evidenci odpadů průběžně v rozsahu a s náležitostmi uvedenými v příloze č. 6 a tuto evidenci uchovávat po dobu minimálně 5 let.

Hodnocení vyluhovatelnosti odpadů:

1. Zařazení odpadů do třídy vyluhovatelnosti. Na základě limitních hodnot, obsahu škodlivin v prvním vodném výluhu 1:10 jsou odpady zařazovány do tříd vyluhovatelnosti.

a) Odpady, které nesmějí být ukládány na skládkách odpovídajících třídám vyluhovatelnosti I-III. Odpady s obsahem látek, jejichž LD pro potkana je nižší než 2000 miligramů na kilogram a odpady s obsahem látek, které mají karcinogenní účinek nebo látek s chronickým a opožděným účinkem a s žíravými účinky.

b) odpady silně zapáchající,

c) odpady tekuté,

d) odpady nadměrně prašné,

e) odpady radioaktivní.

3. Odpady, které nelze hodnotit na základě vyluhovatelnosti

a) odpady s vysoce variabilními, fyzikálními, chemickými a biologickými vlastnostmi, kde nelze odebrat reprezentativní vzorek, např. komunální odpady a odpady z drcení autovraků,

b) odpady, které podléhají rychlým fyzikálním, chemickým a biologickým změnám, např. zbytky potravin, konfiskáty živočišného původu,

c) odpady uzavřené v obalech, např. baterie, ztvrdlé nátěrové hmoty v plechovkách nebo výbojové zdroje světla.

4. Příprava vodného výluhu

a) Oblast použití.

Tento postup je použitelný pro pevné pastovité a kašovité odpady.

b) Základní princip.

Vodní výluh pevného odpadu je roztok, který vznikl při styku odpadu s vodou ve stanoveném poměru a za stanovených podmínek vyluhování. Stanovený poměr se docílí odvážením takového množství původního nebo předupraveného vzorku, který obsahuje 100 plus nebo mínus jeden gram sušiny a přidáním sto ml. destilované vody. Podmínky vyluhování jsou definovány teplotou 20 stupňů Celsia plus mínus tři stupně Celsia, 24 hodinami styku obou fází a oddělením filtrací.

c) Předběžná úprava vzorků.

Odpady pevné: vzorek se drtí jen tehdy, je-li to nezbytné pro odběr vzorku a provedení analýzy, zpravidla pouze v případech, kdy zrnitost materiálu je větší než deset milimetrů. Vzorek se nemele. Jemnozrnný materiál vzniklý při drcení se přimísí do vzorku. Odpady obsahující více fází se rozdělí na jednotlivé fáze a každá fáze se analyzuje zvlášť. V protokolu se uvede množství jednotlivých fází. Oddělení je možné provést filtrací nebo centrifugací. Oddělená pevná fáze se použije k přípravě vhodného výluhu bez promývání vodou.

4. Pracovní postup.

U vzorku odpadů, tzn. oddělené pevné fáze odpadu, se stanoví sušina při 105 stupňů Celsia. K množství původního vzorku odpovídajícího 100 g sušiny se přidá 1000 miligramů destilované vody. Po šesti hodinách třepání a 18 hodinách sedimentace se výluh oddělí filtrací od pevné fáze a zaznamená se množství získaného výluhu s přesností na 10 mililitrů. Výluhy se analyzují metodami pro analýzu vody. Výsledky se vyjadřují v jednotkách uvedených v tabulkách 1-3 pro jednotlivé parametry. Takto připravený vodný výluh se používá i pro biologické testy.

5. Třída vyluhovatelnosti I: Vodný výluh musí vyhovovat limitním hodnotám 1 a) uvedeným v tabulce 1. Pokud mají podzemní vody v lokalitě skládky biologicky podmíněné zvýšené obsahy látek uvedených v tabulce 1, mohou být pro danou skládku příslušným okresním úřadem stanoveny jako závazné limitní hodnoty 1 b).

V případech, kdy odpady přicházejí do styku s podzemní vodou, musí odpady vyhovovat limitním hodnotám 1 c). Odpady, které nelze hodnotit na základě vyluhovatelnosti, se neukládají na skládky odpovídající třídě vyluhovatelnosti I.

6. Třída vyluhovatelnosti II: Vodný výluh musí vyhovovat limitním hodnotám II a) uvedeným v tabulce 2. Pokud mají podzemní vody v lokalitě skládky geologicky podmíněné zvýšené obsahy látek, které jsou uvedeny v tabulce 2, mohou být pro danou skládku příslušným okresním úřadem stanovené jako závazné limitní hodnoty II b).

7. Třída vyluhovatelnosti III: Vodný výluh musí vyhovovat limitním hodnotám III a) uvedeným v tabulce 3. V návaznosti na geologické podmínky mohou být maximálně tři hodnoty zvýšeny k hodnotám III b). Na skládkách odpovídajících, které nelze hodnotit na základě vyluhovatelnosti, jako jsou komunální odpad, odpady z drcených autovraků nebo potravinové odpady.

8. Třída vyluhovatelnosti IV: Do této třídy patří odpady, které nevyhovují limitním hodnotám vyluhovatelnosti uvedeným v třídě I-III. Tabulka 1 vyluhovatelnosti I, která obsahuje nejvyšší přípustné koncentrace látek ve vodném výluhu - parametr, jednotka, limitní hodnota 1a), limitní hodnota 1 b) a limitní hodnota 1 c). Ph 5,5 až 10, 5,5 - 11, 6,5 - 8. Vodivost - 100, 15O, 40. Zápach - žádný, limitní hodnota 1 b) rovněž žádný, limitní hodnota 1 c) rovněž žádný.

Toxicita - negativní, negativní, negativní

PAU - v miligramech je to 0,002, 0,002 a 0,000

Fenolový index - 0,01, 0,1 a 0,005

CHSKCL - 20, 40, limitní hodnota 1c - pozor - pouhých 8

Uhlovodíky - 0,1, 0,2 a 0,01

AOX (CO) - hodnoty 0,03, 0,03, 0,03

Tenzidy - 0,1, 0,2 a 0,1

BTX - 0,03, 0,05 a 0,03

Al - 0,2, 2,0 a 0,2

Ca - plus, plus, 200

Mg - plus, plus, 120

Sb - 0,05, 0,1, 0,01

As - 0,05, 0,1, 0,05

BA - 0,5, 1,0, 1,0

Be - 0,005, 0,005, a limitní hodnota 1c rovněž 0,005

B - 0,5, 1,0, 0?5

Pb - 0,5, 0,1 0,005

Cd - 0,005, 0,005 a limitní hodnota 1c rovněž 0,005

CR celkově - 0,05, 0,1, 0,05

CR šestimocný - 0,02, 0,05, 0,02

Fe - 1,0, 5,0 a limitní hodnota 1c pouze 0,1

C0 - 0,05, 0,1, 0,05

Cu - 0,1, 1,0, 0,1

Mn - 0,1, 1, 0,05

Ni - 0,1, 0,1, 0,1

Hg - 0,001, 0,002 a 0,003

Se - 0,01, 0,05 a 0,01

Ag - 0,1, 0,1 a limitní hodnota 1c rovněž 0,1

Tl - 0,01, 0,02, 0,01

V - 0,05, 0,2, 0,05

Zn - 3,0, 3,0, limitní hodnota 1c rovněž 3,0

Sn- 0,05, 1,0 a 0,05

Floridy - 1,5, 3,0 a 1,5

Amonné ionty - 0,1, 2,0, 0,1

Chloridy - 200, limitní hodnota 1b je plus, limitní hodnota 1c 100.

Kyanidy celkově - 0,05, 0,1, 0,05

Kyanidy volné - 0,01, 0,02, 0,01

Dusičnany - 100, 100, 50

Dusitany - 0,1, 1,0, 0,01

Fosforečnany - 1,0, 5,0, 0,1

Sírany - 250, limitní hodnota 1bv je plus, limitní hodnota 1c 250.

Tabulka č. 2, třída vyluhovatelnosti 2. parametr, jednotka, limitní hodnota 2a, limitní hodnota 2b.

Ph - 5,5 - 12, 5,5 - 13

Vodivost - 300, 300

Toxicita - 0,1, 1,0

PAU - 0,03, 0,003

Fenolový index - 0,1, 1,0

CHSKCM - 80, 100

Uhlovodíky - 1,0, 5,0

AOX (CO) - 0,1, 0,1

Tenzidy - 2,0, 2,0

Al - 10, 10

Sb - 0,1, 0,1

As - 0,1, 0,1

Ba - 1,0, limitní hodnota 2b je 10,0

Be - 0,005 a 0,005

B - 1,0, 3,0

Pb - 0,5, 0,5

Cd - 0,05, 0,05

Cr celkově - 1,0, 1,0

Cr šestimocný - 0,1, 0,1

Fe - 2,, 20,0

C0 - 0,5, 0,5

CU - 1,0, 1,0

Mn - 1, 10

Ni - 0,5, 0,5

HG - 0,005, 0,005

Se - 0,5, 0,1

Ag - 0,1, 0,1

Tl - 0,1, 0,1

V - 0,2, 0,2

Zn - 3,0, 3,0

Sn - 0,5, 1,0

Chloridy - 5,0, 5,0

Amonné ionty - 5,0, 5,0

Kyanidy celkově - 0,5, 0,5

Kyanidy volné - 0,1, 0,1

Dusitany - 1,0, 1,0

Fosforečnany - 5,0, 10,0

Sirníky - 0,1, 1,0.

Tabulka č. 3, třída vyluhovatelnosti 3. Ph - 5,5 - 13. Limitní hodnota 3b rovněž 5,5 - 13.

Rozpuštěné látky 10 000, 20 000.

PaU 0,05 a 0,005, index 20, 100, uhlovodíky 50, 100, aox, Cl, 1,0 a 5,0, eox Cl 1,0 a 1,0, Sv 1,0 a 5,0, As 1,0 a 5,0, Ba 5,0 a 50,0, Be 0,05 až 0,5, Pb 10 limitní hodnota 3b je 100, Pb 2,0 a 10,0, Cd 0,5 a 0,5, Cr celkový 10,0 a 50,0, Co 2,0 a 10,0, Cu 10,0 a 50,0, Ni 0,05 a 0,05, Se 0,5 a 5,0, Ag 0,5 a 5,0, Tl 2,0 a 2,0, Ve 2,0 a 20,0, Zn 10,0 a 100,0, Sn 10, a 100,0 floridy 20,0 a 50,0, kyanidy celkové 20,0 a 20,0, kyanidy volné 2,0 a 10,0. Identifikační list nebezpečného odpadu, za prvé název musí obsahovat název odpadu, kód odpadu, a to podle katalogu odpadů, za třetí fyzikální a chemické vlastnosti, za čtvrté nebezpečné vlastnosti, za páté bezpečnostní opatření při manipulaci a skladování: a) technická opatření, b) doporučené osobní ochranné prostředky, dýchací cesty, ruce, oči, ostatní, c) hygiena práce, d) ochrana před požárem a výbuchem, za šesté opatření při nehodách a požárech: a) při rozsypání, rozlití, úniku plynu, b) hasící prostředky vhodné a nevhodné, c) první pomoc, d) další pokyn, za sedmé toxikologické údaje, za osmé ekologické údaje, za deváté další údaje. Vlastník odpadu, název, adresa, kdo identifikační list sestavil, jméno a adresa pracoviště, telefon, fax a podpis. Odpady, které na základě obsahu škodlivin nesmějí být ukládány na skládku. Je to PaU mg na kg sušiny je limitní hodnota 100, PcB 100, Eox (Cl) 500, volné kyanidy 10 000, nepolární uhlovodíky 50 000, Btx 5 000, fenoly 10 000, rtuť 3 000, As 5 000, Pb 10 000, Cd 5 000, Ni 5 000.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP