PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna

1997

II. volební období

31/3

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o odpadech

(tisk 31)

Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o odpadech

A. Pozměňovací návrhy obsažené v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 33 ze dne 22. ledna 1997 (tisk 31/1)

1. § 2 odst. 3 zní:

"(3) Komunální odpad je veškerý odpad vznikající na území obce při činnosti fyzických osob, pro kterou nejsou právními předpisy stanovena zvláštní pravidla nebo omezení, s výjimkou odpadů vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání. Komunální odpad je také odpad vznikající při čištění veřejných komunikací a prostranství, při údržbě veřejné zeleně včetně hřbitovů.".

2. § 2 odst. 4 vypustit, další odstavce přečíslovat.

3. § 2 dosavadní odst. 6 vypustit slova "spalování odpadů s využitím tepla".

4. § 2 dosavadní odst. 7 za slova "za účelem snížení" doplnit slova "jejich objemu" a za slovo "případně" doplnit slova " snížení nebo".

5. § 2 dosavadní odst. 8 zní:

"(8) Zneškodňováním odpadů se rozumí takové nakládání s nimi, které vede k trvalému zabránění škodlivým vlivům na složky životního prostředí. Jde zejména o termickou a chemickou úpravu, fyzikální a biologickou stabilizaci, jakož i ukládání na skládku a do podzemních prostor8).".

6. V § 2 dosavadním odst. 11 vypustit slovo "druh" a za slovo "zařízení" doplnit slova "nebo místo".

7. V § 2 dosavadním odst. 12 vypustit slova "a předem vymezenou".

8. V § 2 za odst. 14 doplnit nový odstavec 15, který zní:

"(15) Odpadovým hospodářstvím se rozumějí činnosti zaměřené na předcházení a omezování vzniku odpadů a nakládání s nimi (odst. 4).".

9. V § 3 odst. 1 slova "Právnické osoby a fyzické osoby oprávněné k podnikání jsou povinny" nahradit slovy "Každý je povinen".

10. § 3 odst. 4 zní:

"(4) Odpady lze podle tohoto zákona upravovat, využívat nebo zneškodňovat pouze v zařízeních, místech a objektech k tomu určených, ve smyslu tohoto zákona nebo za podmínek stanovených zvláštními předpisy 11). Při této činnosti nesmí být ohrožováno nebo poškozováno životní prostředí a nesmí být překročeny limity znečištění stanovené zvláštními předpisy 12). Podmínky pro využití odpadů jako hnojiva stanoví Ministerstvo zdravotnictví v dohodě s Ministerstvem zemědělství vyhláškou.".

11. V § 3 odst. 6 vypustit slova "na náklady původce" a připojit novou větu, která zní: "Náklady s tím spojené je povinen hradit původce."

12. § 3 odst. 7 zní:

"(7) Nepodaří-li se příslušnému okresnímu úřadu v řízení o odstranění protiprávního stavu (§ 26 odst. 1 písm. d)) podle tohoto zákona zjistit právnickou osobu nebo fyzickou osobu, která odpad umístila na nemovitost, která není určena k ukládání odpadů, a vlastník nemovitosti není vlastníkem odpadu, zajistí zneškodnění odpadu příslušná obec na vlastní náklady. Nemá-li takto odložený odpad povahu odpadu z obcí (Katalog odpadů), příslušný okresní úřad na úhradu jeho zneškodnění přispěje nejméně 90% účelně vynaložených nákladů z vlastních prostředků. Obec nebo okresní úřad jsou oprávněny své účelně vynaložené náklady vymáhat na tom, kdo odpad na nemovitost umístil, pokud se ho podaří dodatečně zjistit, nebo na vlastníkovi nemovitosti, pokud se v řízení prokáže, že vlastník nemovitosti neučinil přiměřená opatření k ochraně své nemovitosti.".

13. V § 3 za odst. 7 doplnit nové odstavce 8 a 9, které znějí:

"(8) Seznam nebezpečných odpadů, které je zakázáno ukládat na skládky, stanoví ministerstvo vyhláškou.

(9) Ředění nebo míchání odpadů za účelem snížení koncentrace nebezpečných látek pro následné zneškodnění je zakázáno.".

14. V § 4 odst. 1 na konec odstavce doplnit větu, která zní:

"Zařazení dle Katalogu odpadů nezbavuje původce odpadu nebo oprávněnou osobu povinnosti nakládat s odpadem tak, aby nedošlo k poškození životního prostředí, a nezbavuje ho odpovědnosti za škody způsobené nevhodným nakládáním s odpadem.".

15. V § 4 odst. 2 na konec odstavce doplnit větu, která zní:

"Má-li odpad jednu nebo více nebezpečných vlastností, je původce nebo oprávněná osoba povinna vést tento odpad jako nebezpečný a nakládat s ním jako s nebezpečným, i když takto není označen v Katalogu odpadů.".

16. V § 4 odst. 3 za slova "je však povinna" doplnit slovo "trvale".

17. V § 4 odst. 4 slovo "ověřuje" nahradit slovem "hodnotí" a vypustit slova "oprávněná k podnikání akreditovaná podle zvláštních předpisů14) a".

18. V § 4 odst. 5 na začátek doplnit slova "Podmínky pověření podle odstavce 4," a slova "společně ministerstvo a Ministerstvo" nahradit slovy "ministerstvo v dohodě s Ministerstvem".

19. V § 5 odst. 1 písm. b) slovo "nabídnout" nahradit slovy "trvale nabízet" a do poznámky č. 15 doplnit slovo "Např.".

20. V § 5 odst. 1 písm. c) na začátek doplnit slova: "nelze-li využít odpady podle písm. b),"

21. V § 5 odst. 1 doplnit nové písmeno j), které zní:

"j) zpracovat v rozsahu stanoveném vyhláškou ministerstva program odpadového hospodářství a předložit jej k vyjádření příslušnému orgánu státní správy.".

22. V § 5 odst. 6 slova "až 4" nahradit slovy "až 5".

23. V § 5 za odst.6 doplnit nový odstavec 7, který zní:

"(7) Náležitosti a rozsah programu odpadového hospodářství původců stanoví ministerstvo vyhláškou."

24. V § 7 doplnit název za slovem "úpravě" slovem ",využívání".

25. V § 7 odst. 1 za slova "k úpravě" doplnit slova "a využívání".

26. V § 7 odst. 4 písm. a) za slovo " upravovat" doplnit slova "a využívat".

27. V § 7 odst. 4 písm. g), h) a i) slovo "sanaci" nahradit slovem "asanaci".

28. V § 7 za odst. 5 doplnit nové odstavce 6 a 7, které znějí:

"(6) Technické provedení skládky odpadů musí zajistit ochranu životního prostředí po celou dobu provozu skládky i po jeho ukončení a podmínky pro rekultivaci skládky a následné využití skládkového prostoru v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací."

(7) Odpady lze ukládat pouze na skládky, které svým technickým provedením splňují požadavky uvedené v odstavcích 2 a 6. Rozhodujícím hlediskem pro ukládání odpadů na skládky je obsah škodlivých látek ve vodním výluhu. Způsob hodnocení odpadů podle vyluhovatelnosti stanoví ministerstvo vyhláškou. Provozovatel skládky je povinen v provozním řádu skládky určit seznam odpadů, které lze na skládce ukládat, a zajistit, aby na skládku nebyly ukládány jiné odpady uvedené v provozním řádu.".

29. V § 8 odst. 2 na konec věty doplnit slova "a využívat přepravních tras stanovených na návrh územně příslušného okresního úřadu Ministerstvem dopravy a spojů."

30. V § 9 odst. 1 slova "může stanovit" nahradit slovem "stanoví" a doplnit novou větu, která zní:

"Touto vyhláškou může obec upravit i systém nakládání se stavebním odpadem.".

31. V § 9 odst. 2 na konec odstavce doplnit větu, která zní:

"Způsob prokazování využívání či zneškodňování odpadů stanoví obec vyhláškou podle odstavce 1).".

32. V § 9 odst. 3 za slovy "příslušné obce" změnit středník na čárku a doplnit slova "která rovněž stanoví podmínky, za kterých může být souhlas k podnikání s komunálním odpadem udělen." Z části věty za středníkem udělat novou větu.

33. V § 9 odst. 4 vypustit slova "staré léky" a nakonec odstavce doplnit novou větu, která zní:

"Tuto povinnost může zajistit pravidelným svozem odpadu oprávněnou osobou.".

34. V § 11 odst. 2 na konec odstavce doplnit větu, která zní:

"Vývoz nebezpečných odpadů za účelem recyklace do zemí, které nejsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), je zakázán.".

35. § 11 odst. 4 a 5 znějí:

"(4) Dovoz a tranzit odpadů uvedených ve žlutém seznamu je možný po splnění oznamovací povinnosti a pokud ministerstvo do 30 dnů od přijetí písemného oznámení dovoz nebo tranzit odpadů nezamítne. Tato oznamovací povinnost se vztahuje i na odpady, které nejsou zařazeny v červeném, žlutém ani zeleném seznamu.

(5) Ministerstvo stanoví vyhláškou:

a) seznam odpadů, jejichž dovoz, vývoz a tranzit je možný pouze se souhlasem ministerstva (červený seznam),

b) seznam odpadů, které je možné dovézt pouze po splnění oznamovací povinnosti (žlutý seznam),

c) seznam odpadů, které jsou volně obchodovatelným zbožím (zelený seznam) a

d) náležitosti žádosti o dovoz, vývoz a tranzit odpadů.".

36. V § 12 odst. 3 písm. a) na konci doplnit slova "podle Katalogu odpadů (§ 4)" a doplnit nová písmena e) a f), která znějí:

"e) kód odpadu podle seznamů uvedených v § 11,

f) dobu platnosti souhlasu.".

37. V § 14 na konci doplnit slovo "ministerstvu.".

38. § 17 za slova "dovozce a" vložit slova "zpracovatel odpadu, pokud není dovozcem,".

39. V § 18 odst. 1 za slova "nespotřebované části" doplnit slova "a obaly".

40. V § 18 za odst. 3 doplnit odstavec 4, který zní:

"(4) S účinností od 1. ledna 2001 je zakázáno vyrábět a dovážet obaly zhotovené z polyvinylchloridu (PVC) a výrobky v takovýchto obalech.".

41. V § 19 odst. 2 na začátek doplnit slova "Výrobky a".

42. V § 19 odst. 3 slova "může stanovit" nahradit slovem "stanoví" a za slova "z použitých" vložit slova "výrobků a".

43. § 19 odst. 4 zní:

"(4) Ten, kdo uvede na trh výrobek nebo obal stanovený nařízením vlády podle odstavce 3, je povinen výrobek nebo obal po jeho použití odebrat zpět.".

44. V § 19 odst. 5 za slovo "vyhláškou" doplnit slovo "přípustný" a za slovo "označování" vložit slova "výrobků a".

45. V § 20 odst. 2 nahradit číslovku "100" číslovkou "50".

46. § 20 odst. 3 zní:

"(3) Okresní úřad zpracovává na základě hlášení evidenci odpadů a nakládání s nimi v rozsahu stanoveném vyhláškou ministerstva. Evidence o odpadech a evidence o nebezpečných odpadech podle § 3 odst. 3 se vede odděleně. Tyto evidence zasílá každoročně ministerstvu do 31. května.".

47. V § 20 za odst. 4 doplnit nový odstavec 5, který zní:

"(5) Každý má právo nahlížet na okresních úřadech do evidence o produkci odpadů zpracované okresními úřady podle odstavce 3.".

48. V § 23 odst. 1 písm. d) vypustit slova "oprávněné k podnikání" a slovo "ověřování" nahradit slovem "hodnocení".

49. V § 23 odst. 1 doplnit nová písmena g) a h), která znějí:

"g) zpracovává program odpadového hospodářství republiky obsahující koncepce odpadového hospodářství, zejména pro nakládání s nebezpečným a hromadně se vyskytujícím odpadem,

h) zpracovává a vede souhrnnou evidenci o druzích odpadů, jejich množství a způsobu nakládání s nimi, a tuto evidenci zpřístupňuje občanům.".

50. V § 24 odst. 1 písm. a) za slova "k podnikání" doplnit slova "a obcemi".

51. V § 24 odst. 1 písm. b) slova "může stanovit" nahradit slovem "stanoví "a na konec doplnit slova "samostatným rozhodnutím,".

52. V § 24 odst. 1 písm. c) na konci doplnit slova "(§ 38 odst.3),".

53. V § 24 odst. 2 za slova "celními orgány," doplnit slova "Policií České republiky a finančními úřady,".

54. V § 25 odst. 5 za slovo "ministerstva" doplnit slova "a inspekce".

55. V § 26 odst. 1 písm. d) za slovo "opatření" doplnit slova "a stanoví lhůty".

56. V § 26 odst. 1 písm. e) slova "může uložit" nahradit slovem "ukládá" a vypustit slova "zdraví lidí a" a slova "pokud je to pro provozovatele technicky možné,".

56. V § 26 odst. 1 písm. i) za slovo "termín" vložit slova "a podmínky".

57. V § 26 odst. 1 písm. j) na konci doplnit slova "(§ 38 odst.3)".

58. V § 26 odst. 1 doplnit nová písmena l), m) a n), která znějí:

"l) zpřístupňuje občanům informace z evidence o produkci odpadů zpracované okresním úřadem,

m) vede evidenci zařízení ke zpracovávání a zneškodňování odpadů a na požádání podává informace žadatelům o sídle zařízení vhodných k zneškodnění či zpracování jimi vyprodukovaného odpadu,

n) předkládá Ministerstvu dopravy a spojů návrhy tras vhodných pro přepravu nebezpečných odpadů za územní obvod své působnosti podle § 8 odst. 2.".

59. V § 26 odst. 2 slova "§ 5 odst. 2, § 6 odst. 2" nahradit slovy "§ 5 odst. 2 a 5, § 6 odst. 1 písm. f) a odst. 2".

60. V § 26 odst. 3 vypustit a další odstavce přečíslovat.

61. V § 26 dosavadní odst. 4 slova "může odejmout nebo změnit" nahradit slovy "změní nebo odejme" a vypustit písmeno c).

62. V § 26 dosavadním odst. 5 doplnit písmeno e), které zní:

"e) k programům odpadového hospodářství, předkládaným původci.".

63. V § 27 odst. 1 vypustit písmeno b) a písmeno c) až g) označit jako písmeno b) až f).

64. V § 27 odst. 1 doplnit nové písmeno g), které zní:

"g) mohou vyžadovat od fyzických osob prokázání toho, jak s komunálním odpadem naložily (§ 9 odst.2).".

65. V § 28 odst. 1 písm. a) slovo "vstupovat" přesunout na začátek.

66. V § 28 odst. 2 písm. b) slovo "hospodářského" nahradit slovem "obchodního".

67. § 29 odst. 3 zní:

"(3) Poplatky se neplatí za ukládání odpadů na zajištění skládky za účelem technického zabezpečení skládky v souladu s projektem a provozním řádem skládky.".

68. § 29 odst. 4 zní:

"(4) Při ukládání komunálního odpadu, z něhož byla tříděním odstraněna nebezpečná složka odpadu podle Katalogu odpadů a využitelná složka odpadu, je možno uplatnit slevu z poplatku ve výši a za podmínek stanovených vyhláškou ministerstva.".

69. V § 30 odst. 2 za slovo "dni" doplnit slovo "následujícího".

70. V § 30 odst. 6 doplnit novou větu, která zní:

"V případě, že provozovatelem skládky je obec nebo podnikatelský subjekt s majetkovou účastí obce, je penále příjmem Státního fondu životního prostředí.".

71. V § 31 odst. 2 akceptovat návrh zákona, ale zvýšit poplatek 2x.

72. V § 31 odst. 4 akceptovat návrh zákona, ale zvýšit poplatek 2x.

73. V § 34 odst. 2 druhá věta zní:

"K nakládání s nebezpečnými odpady podle § 3 odst. 3, ke kterým byla udělena autorizace, již není třeba souhlasu okresního úřadu podle § 5 odst.5.".

74. V § 35 odst. 4 slovo "pěti" nahradit slovem "třech" a za slovo "odpady" doplnit slova "nebo dokladem o středním vzdělání chemického směru ukončeného maturitou a dokladem o nejméně pěti letech praxe při práci s jedy nebo nebezpečnými odpady."

75. V § 35 odst.5 vypustit část věty počínaje slovy "a tuto funkci".

76. V § 37 písm. e) slovo "zastavit" přesunout na začátek.

77. Část devátá v nadpisu slovo "Ověřování" nahradit slovem "Hodnocení".

78. V § 38 odst. 1 slovo "ověřuje" nahradit slovem "hodnotí" a na konci doplnit novou větu, která zní:

"Osvědčení nezbavuje původce odpadu a oprávněnou osobu povinnosti nakládat s odpadem tak, aby nedošlo k poškození životního prostředí a odpovědnosti za škody způsobené nevhodným nakládáním s odpadem.".

79. V § 38 odst. 2 slova "jeden rok" nahradit slovy "čtyři roky".

80. V § 39 odst. 1 slova "ve výši od 10 000 do" vypustit a nahradit slovy "do výše" a slova "může" a "uložit" nahradit slovem "uloží".

81. V § 39 odst. 1 písm. b) doplnit na začátek tato slova "nemá zajištěno využití nebo zneškodnění odpadů nebo".

82. V § 39 odst. 1 písm. g) za slovo "používaných" doplnit slova "výrobků nebo".

83. V § 39 odst. 1 doplnit nová písmena l), m) a n), která znějí:

"l) nemá zpracovaný program odpadového hospodářství,

m) uvede na trh výrobky, jejichž nespotřebované části nebo odpady z nich nelze dále využít nebo zneškodnit způsobem v tomto zákoně uvedeném (§ 18 odst.1),

n) nezajistí jako výrobce či dovozce obalu (obalového materiálu) jeho využití a recyklaci v rozsahu stanoveném vyhláškou ministerstva (§ 19 odst.1).".

84. V § 39 odst. 2 slova "ve výši od 20 000 do" vypustit a nahradit slovy "do výše" a slova "může" a "uložit" nahradit slovem "uloží".

85. V § 39 odst. 2 písm. a) doplnit začátek slovy "nakládá s nebezpečným odpadem jako s odpadem ostatním,".

86. V § 39 odst. 2 doplnit nové písmeno i), které zní:

"i) nezajistí místo pro ukládání nebezpečných složek komunálního odpadu (§ 9 odst. 4).".

87. V § 39 odst. 3 písm. c) za slovo "úpravě" doplnit slova "či využití".

88. V § 39 odst. 3 doplnit nová písmena i) a j), která znějí:

"i) neplní podmínky pro uvádění výrobků, obalů a obalových materiálů na trh (§ 18 odst.1 a § 19 odst.1),

j) vyrobí nebo doveze obaly zhotovené z polyvinylchloridu (PVC) a výrobky v takovýchto obalech po 1. lednu 2001.".

89. § 39 odst. 5 včetně poznámky č. x) zní:

"(5) Obec uloží pokutu

a) do výše 200 000,- Kč právnické osobě nebo fyzické osobě oprávněné k podnikání, pokud na základě dohody podle § 9 odst.5 neplní povinnosti stanovené obecně závaznou vyhláškou, upravující systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálních odpadů,

b) do výše 10 000,- Kč fyzické osobě za nesplnění povinností z obecně závazné vyhlášky obce; přitom postupuje podle zvláštního zákona [Zákon ČNR č. 200/1990 Sb.]".

90. V § 40 odst. 4 slova "může být uložena další pokuta" nahradit slovy " uloží orgán státní správy další pokutu".

91. V celém § 41 vypustit slovo "orgán" před slovem "obce" v příslušném pádu.

92. V § 43 odst. 1 doplnit nové odstavce 1 a 2, které znějí:

"(1) Obec je povinna vydat obecně závaznou vyhlášku (§ 9 odst.1) do dvou let od nabytí účinnosti tohoto zákona.

(2) Obec je povinna zajistit místo pro bezplatné odkládání odpadů (§ 9 odst. 4) do šesti měsíců od nabytí účinnosti tohoto zákona.".

Dosavadní odstavce č. 1 až 5 se označí jako odstavce č. 3 až 7.

93. V § 43 odst. 3 slova "do tří let" nahradit slovy "do 12 měsíců".

94. V § 43 odst. 4 slova "do sedmi let od účinnosti tohoto zákona" nahradit slovy "do tří let od nabytí účinnosti nařízení vlády o podrobnostech nakládání s obaly (§ 19 odst.3).".

95. V § 43 za odst. 7 doplnit nový odstavec 8, který zní:

"(8) Poplatky za uložení odpadů za rok 1997 se vyměřují podle zákona č. 62/1992 Sb., o poplatcích za uložení odpadů, ve znění zákona č. 41/1995 Sb.".

96. § 45 zní:

"Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1998.".

97. V příloze č. 3 vládního návrhu zákona vyškrtnout rok 1997 a výši všech poplatků tam uvedených zvýšit na dvojnásobek.

B. Pozměňovací návrhy, které zazněly při druhém čtení (15. února 1997)

Poslanec Miroslav Grégr

1. § 3 odst. 7 se doplňuje takto:

"Zahájí-li původce nebezpečného odpadu investiční akci, jejímž záměrem je snížení produkce nebezpečného odpadu, odloží okresní úřad na základě žádosti původce nebezpečného odpadu placení rizikového poplatku až do výše 90% jeho vyměřené výše, úměrně projektovému snížení produkce, a stanoví podmínky odkladu. Při splnění stanovených podmínek vydá okresní úřad rozhodnutí o prominutí povinnosti poplatek doplatit. Při nedodržení podmínek odkladu rozhodne okresní úřad o povinnosti poplatek doplatit a stanovit k tomu podmínky.".

2. § 32 odst. 2 zní:

"(2) Výši povinného odvodu do finanční rezervy, postup její tvorby a čerpání stanoví okresní úřad

a) u nově zahajovaného provozu skládky při udělování souhlasu s provozem zařízení podle § 7 odst. 1,

b) u skládky, která je v době účinnosti již řádně provozována, na základě dodatku k souhlasu s provozem zařízení, jehož návrh předloží provozovatel zařízení příslušnému okresnímu úřadů nejpozději do šesti měsíců po nabytí účinnosti tohoto zákona.".

3. V usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 33, tisk 31/1, vypustit návrh na zvýšení poplatků za ukládání odpadů na dvojnásobek v příloze č. 3 vládního návrhu zákona (část bodu A/97).

Poslanec Václav Frank

1. V usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí č. 33, tisk 31/1, vypustit návrh na vypuštění slov "spalování odpadů s využitím tepla" v § 2 odst. 6 (bod A/3).

2. V § 26 odst. 6, věta první slova "určené k nakládání s odpady" nahradit slovy "při jehož činnosti bude nakládáno s odpady".

3. § 41 odst. 4 zní:

"(4) Pokuty uložené okresním úřadem jsou příjmem okresního úřadu.".

Poslanec Josef Krejsa

1. § 1 odst. 2 písm. c) zní:

"c) s odpady drahých kovů s výjimkou rozpuštěných solí stříbra užívaných při průmyslové výrobě,".

2. § 2 odst. 4 zní:

"(4) Druhotná surovina je materiál, získaný z odpadu vytříděním, chemickou nebo mechanickou úpravou, popřípadě kompletním recyklačním procesem. Tento materiál, způsobilý k dalšímu využití, nepodléhá zdanění z přidané hodnoty".

3. V § 2 odst. 5 za slova "využívání a zneškodňování" doplnit slova "a konečné ukládání"; spojku "a" mezi slovy "využívání a zneškodňování" nahradit čárkou.

4. V § 2 odst. 7 na konec odstavce doplnit slova "a umožnění jejich konečného ukládání".

5. § 2 odst. 8 zní:

"(8) Zneškodňováním odpadů se rozumí takové nakládání s nimi, které vede k trvalému zabránění působení škodlivým vlivům na všechny složky životního prostředí, zejména pak jejich úpravou chemickou, fyzikální, termickou, jakož biologickou stabilizací a snižováním jejich objemu. Všechny tyto procedury musí odpovídat snaze neprodukovat při likvidaci odpadů další škodlivé látky, poškozující ovzduší, vodu a půdu. Pokud odpady není možno zničit beze zbytku nebo pokud jsou ekologickými metodami nezničitelné, provede se jejich uložení do zvláště vyhrazených prostor, kde nebudou moci svými škodlivými vlivy poškozovat životní prostředí.".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP