Čtvrtek 18. června 1998

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, pane předsedo. Dámy a pánové, úvodní slovo mám připravené, nevím, zda se podařilo kolegům a kolegyním seznámit se s mou interpelací. Měl jsem v úmyslu vyložit tuto interpelaci, postup vlády, která likviduje privatizované součásti bývalých železničních opraven a strojíren. Pokud bych měl udělat prostor pro dalšího kolegu, tak budu předpokládat, že se moji kolegové a kolegyně seznámili s touto interpelací, vidí, v jakém stavu je odpověď, tak bych navrhl, pane předsedo, aby Poslanecká sněmovna nepřijala odpověď ministra dopravy, protože podle mne je nepřijatelná. Stát takovýmto způsobem způsobuje likvidaci soukromých podniků, které vlastně do soukromých rukou přivedl, a s takovouto politikou souhlasit nelze.

Navrhuji nesouhlasit s odpovědí pana ministra. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Děkuji mu zejména za stručnost. Možná ještě, nebude-li dlouhá rozprava, dojde na poslední interpelaci na pana ministra Kühnla.

Táži se: přeje si někdo vystoupit v rozpravě? Není tomu tak. Rozpravu uzavírám.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, které přednesl pan kolega Vymětal, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 16 byl tento návrh přijat, když z přítomných 78 bylo 58 pro a 10 proti.

 

Kolegyně a kolegové, končíme bod číslo 3 našeho programu poslední interpelací, a to je interpelace pana poslance Václava Exnera ve věci Poldi Kladno. Interpelace se spolu s odpovědí a novými odpověďmi, které pan ministr Kühnl vypracoval poté, co s původní odpovědí Poslanecká sněmovna na své 20., 23 a 25. schůzi vyslovila nesouhlas, předkládá jako tisk 462.

Předpokládám, že pan poslanec Exner si asi bude přát v rozpravě, kterou tímto otevírám, vystoupit jako první. Pouze upozorňuji jak jeho, tak kohokoliv dalšího, kdo zrovna bude mluvit, že v souladu s usnesením sněmovny ho přeruším, kdyby náhodou mluvil, asi tak za 3 minuty 16 hodin, tedy v 15.57 hodin. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, nevyužiji celého nabídnutého prostoru. Pan ministr mně odpověděl již počtvrté...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegyně a kolegové, kárám levé křídlo. Prosím pana poslance Filipa, Grebeníčka a další, aby věnovali pozornost svému kolegovi, jakož i pana poslance Jiřího Nováka, který se přesunul na lavici, a věnovali pozornost svému stranickému kolegovi. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Exner: Ve své odpovědi, kterou jsem nyní obdržel, konstatuje, že nemůže poskytnout další informace, že jeho odpověď může být pouze rekapitulací odpovědí předcházejících, které již třikrát sněmovna nepřijala jako dostatečné, a tudíž také předpokládá, že ani nyní nebude vysloven souhlas. Musím navrhnout nesouhlasné usnesení.

Nicméně mi dovolte, abych konstatoval, že pan ministr postupně ve svých názorech udělal velký pokrok, že v současné době již dává sám některé náměty na to, jak by případně bylo možné, aby stát přece jenom něco pro Kladno a kladenskou Poldovku udělal za určitých předpokladů, kdyby se staly některé věci. Věci by se bývaly mohly stát, jak on říká, kdyby případně i opozice navrhla některé návrhy. Musím konstatovat, že k návrhům opozice v těchto směrech nebylo přihlíženo, ale že trvá odpovědnost státních orgánů za uvedenou situaci, a že tudíž předpokládám, že pan ministr ještě ve zbytku svého období na ministerstvu, případně jako pověřený ministr, přispěje k tomu, aby se předešlo opakování podobných případů jako Poldi Kladno, aby případně byly vytvořeny legislativní i věcné podmínky k tomu, aby se na Kladno hutní výroba mohla efektivně vrátit, a to s přispěním státu.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže navrhujete co, pane poslanče?

 

Poslanec Václav Exner: To jsem rád, pane předsedo, že jste také mírně nepozorný. Navrhl jsem již v úvodu svého vystoupení nesouhlasné usnesení, pokud jde o interpelaci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano. Děkuji za toto objasnění. Otevírám rozpravu k této interpelaci. Jelikož se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu uzavírám. Hlásí? Pan ministr pouze pokyvoval hlavou, což mohlo znamenat cokoliv. Takže nyní zdvihl ruku a uděluji mu slovo k jeho poslednímu vystoupení.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, když se koukám na hodinky, tak kromě předsedajícího schůze budu mít pravděpodobně poslední slovo v tomto volebním období v této sněmovně. To mě staví do trochu privilegované role. Všem, kteří nejsou v takové privilegované roli, se za to omlouvám.

Pan poslanec Exner zmínil - to pro mne bylo zajímavé - že mé názory se údajně vyvíjely. Vidí v nich pokrok. Mně zase tento výrok připomněl známý výrok Napoleona: "Chválí-li tě protivník, podívej se, kdes udělal chybu." Tak se musím do svých původních odpovědí zpátky ještě důkladně podívat.

Na interpelace pana poslance Exnera jsem odpovídal již čtyřikrát a moje stanoviska byla vždy plně a přísně v souladu s platným právním řádem České republiky. Samozřejmě jako ministr vlády České republiky i tedy vrcholného exekutivního orgánu si ani nemohu dovolit předložit sněmovně stanovisko k jakémukoliv problému, které by právnímu řádu jakýmkoliv způsobem odporovalo.

Pokud si pan poslanec Exner tuto skutečnost neuvědomí, samozřejmě bude dále dělat všechno pro to, aby sněmovna vyslovila s jakýmkoliv stanoviskem Ministerstva průmyslu a obchodu svůj nesouhlas, a tím bude dále zbytečně vyčerpávat kapacitu sněmovny a zdržovat její jednání málo produktivní diskusí.

Ve všech svých odpovědích jsem dost důkladně popsal průběh privatizace Poldi Kladno, privatizace, ke které došlo dávno předtím, než jsem se stal ministrem průmyslu a obchodu. Popsal jsem průběh včetně všech rozhodujících momentů, které vedly k převzetí moci nad tímto podnikem společností Bohemia Art. Mimochodem detailní rozbor příčin nezdařené privatizace je také obsahem zprávy parlamentní vyšetřovací komise pro Poldi Kladno.

Z mých odpovědí rovněž vyplývá, že exekutivní orgány státu ztratily po získání majoritního podílu v Poldi firmou Bohemia Art možnost ovlivňovat dění v Poldi, tak jako ji ztratily v každé soukromé společnosti. Je tedy samozřejmé, že ...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, prosím pány poslance Turka a Kopeckého, aby laskavě usedli. Pokračujte, pane ministře. Váš zajímavý projev bude ještě zajímavější, když ho nebude rušit hluk poslanců.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: Já jsem teď bohužel neslyšel přesně, co jste, pane předsedo, řekl, ale slibuji, co jsem odvolal a odvolávám, co jsem slíbil, či jak se to říká. Děkuji za výtku a polepším se.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Nebyla to výtka, byla to lichotka, pane ministře. Je vidět, že jste opravdu nevnímal.

 

Ministr průmyslu a obchodu Karel Kühnl: To jsem od vás, pane předsedo, nečekal. Děkuji dvojnásobně.

Já jsem upřímně řečeno v celé této kauze předpokládal, že pan poslanec Exner jako místopředseda zmíněné vyšetřovací komise je s problematikou dokonale seznámen, a tudíž chápe a pochopí možnosti státu v daných legislativních podmínkách zasahovat do práv třetích osob. Měl jsem z jeho interpelace někdy dojem, že by rád slyšel, jak stát převezme Poldi Kladno opět do svých rukou, to je jistým způsobem znovu znárodnit, to znamená zaplatí několik miliard korun, zejména dluhů, za předchozího vlastníka a poté ještě několik dalších miliard investuje do rozjezdu výroby. Byl bych velmi zvědav, jak by se sama Poslanecká sněmovna k takovémuto postupu stavěla, zda by ho schvalovala. Myslím si, že ani není možné s něčím takovým vůbec počítat, protože skutečnou odpovědnost za nakládání s finančními prostředky včetně státu nese konkrétní osoba, nikoliv sněmovna.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP