Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje Kühnl) 

Dovolte mi, abych řekl pár slov, ještě mi zbývá 12 minut, k současné situaci v Poldi Kladno.

Poslední tavba, jak již bylo mnohokrát řečeno, v ocelárnách proběhla 20. února 1996 a po zhruba dvou letech, 19. března letošního roku, se znovuobnovila výroba oceli. Začátkem letošního roku totiž společnost Ferra podnikatele Zdeňka Zemka koupila Hutě Poldi - Ušlechtilé oceli za 200 milionů korun včetně ochranné známky Poldi, provozovatelem se staly Železárny Hrádek, majoritně vlastněné právě firmou Ferra.

Po prodeji společnosti Huť Poldi - Ušlechtilé oceli Železárnám Hrádek se podařilo, a já to považuji za velmi pozitivní jev, částečně obnovit výrobu oceli. Konkrétně se jedná o nástrojovou ocel legovanou vanadem. Dosud bylo odlito 3300 tun této vysoce jakostní oceli, která je dále zpracovávána v kovárnách Poldi. Rozjezd výroby umožnil zaměstnat 810 pracovníků. Záměrem je zvýšit tento počet do konce roku asi na 1100. Kromě toho se také připravuje obnovení výroby ve válcovnách, zatím z cizí vsázky, a následně i výroby oceli na větších elektrických pecích. Zakázky na dodávky poldovského materiálu existují a hlavním problémem dalšího rozšíření výroby jsou tedy finance a vstupní suroviny. Lidé, kteří dříve pracovali v Ušlechtilých ocelích, mají takto naději, že ještě do konce roku získají alespoň část dlužné mzdy zpět.

Jiná je situace v Poldi - Ocel a v Poldi - Konstrukční oceli, protože ještě nebyly prodány konkursní podstaty obou společností a správcům konkursní podstaty se zatím podařilo pronajmout část hutí zvanou Dříň, zahrnující dvě válcovny a ocelárnu, Třineckým železárnám, které se zavázaly, že do tří měsíců rozjedou sochorovou válcovnu. Podle posledních informací se tak má stát začátkem srpna tohoto roku. Na Dříni by mělo najít práci asi 350 lidí, nyní jich zde působí 40, především údržbáři.

Kladenský úřad práce evidoval na konci května 6469 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti v okrese Kladno v pátém měsíci tohoto roku poklesla ve srovnání s předchozím měsícem o tři desetiny procentního bodu na 8,5 % a na vývoj nezaměstnanosti právě příznivě působí postupný rozjezd výroby v Poldovce. V závěru května již jen 583 uchazečů o práci z 6469 uvádělo jako posledního zaměstnavatele Poldi.

Nyní ještě několik slov k aktivitám Ministerstva průmyslu a obchodu ve věci Poldi Kladno.

Představitelé MPO se ještě v době působení Bohemia Art v Poldi Kladno snažili společně se zástupci Fondu národního majetku o dohodu s panem Stehlíkem a jeho synem Markem. Bohužel odmítavý přístup obou zmíněných pánů jakoukoli dohodu znemožnil, to není nic nového, to všichni dobře víte. Proto se Ministerstvo průmyslu a obchodu zaměřilo potom především na pomoc kladenskému regionu jako takovému, aby byly sníženy očekávané dopady ze vzrůstající nezaměstnanosti.

Ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí byl monitorován růst nezaměstnanosti a také učiněna opatření na rekvalifikaci zaměstnanců. S Ministerstvem pro místní rozvoj byly připraveny velmi důležité programy podpory malého a středního podnikání na Kladensku, podnikání, které v budoucnu jedině může vytvářet nová pracovní místa. Konkrétně se jednalo o program "Kladno", který umožňoval loni podnikatelům z okresu Kladno získat příspěvek na úhradu úroků z bankovního úvěru, a v programech malého a středního podnikání na rok 1998 jsou podnikatelé z okresu Kladno nadále zvýhodněni prostřednictvím programu "Region". Okres Kladno byl Ministerstvem pro místní rozvoj zařazen mezi strukturálně postižené regiony a podpora směřující do tohoto okresu bude celkově vyšší než v roce 1997.

Po mém nástupu do funkce ministra průmyslu a obchodu se sociální a průmyslovou politikou kladenského regionu zabýval v prosinci 1997 i výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Senátu Parlamentu České republiky, na jehož zasedání byla ze strany MPO přislíbena pomoc při podpoře průmyslových zón pro usnadnění rozvoje podnikatelských aktivit v kladenském regionu a pro usnadnění investic. Příkladem úspěšnosti takovéto pomoci, v daném případě meziresortně koordinované, může být vstup japonského podniku Showa s 250 novými pracovními místy do Kladna, což je výsledkem spolupráce MPO, CzechInvestu a řady dalších ministerstev a samozřejmě také Úřadu práce Kladno, Okresního úřadu Kladno a také - děkuji paní poslankyni Štěpové, máme ještě pět minut - starosty města Kladna.

V případě nezaměstnanosti je problematika řešena ve spolupráci Úřadu práce na Kladně a Ministerstva práce a sociálních věcí.

Nicméně problém nezaměstnanosti na Kladensku nelze považovat za problém vyplývající pouze z uvolňování zaměstnanců z Poldi Kladno. I když nezaměstnanost v loňském roce stoupla z necelých 4000 na 6500 - všechno je trochu v hrubých číslech - bylo v evidenci úřadu práce k 1. říjnu 1997 pouze 804 uvolněných zaměstnanců z Poldi. V roce 1997 prošlo evidencí Úřadu práce Kladno celkem 11 865 osob, z toho z Poldi bylo 1537 osob, tj. pouhých 13 % z celkového počtu. Přitom z Poldi bylo v tomto období uvolněno 4000 pracovníků.

Z uvedeného vyplývá, že situace v Poldi Kladno a potažmo v kladenském regionu je důsledkem pouze demokratických, nedirektivních zásahů do fungování ekonomiky.

Ze všeho, co zde bylo řečeno, vyplývá, že přestože problém Poldi Kladno je složitý, postupně se daří nacházet řešení jeho následků. Důkazem toho je znovuobnovení výroby v některých částech této továrny, této ocelárny, a proto mě velmi mrzí, že pan poslanec Exner zpochybňuje výsledky velmi náročné práce lidí, kteří se snaží Poldi zprovoznit, a vnáší tak zcela nepatřičně neklid mezi zaměstnance Poldi i obyvatele Kladna.

Doufám, že bude také s povděkem kvitováno, že jsem ponechal přece jen 5 nebo 6 minut na další reakci, ať už pana poslance Exnera, nebo kohokoli jiného.

Já vám, dámy a pánové, velmi srdečně děkuji za vaši pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy, a předem upozorňuji, že bude-li takový, za 30 vteřin ho přeruším.

Není takový, proto rozpravu uzavírám.

 

Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Exnera. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 17 z 88 přítomných 68 pro, 9 proti. Návrh byl přijat.

 

Toto bylo poslední hlasování této sněmovny.

Kolegyně a kolegové, v souladu s vaším usnesením naši poslední schůzi končím. Přeji těm, kdo budou kandidovat, úspěch ve volbách, těm, kdo nebudou kandidovat, pohodu v dalším životě a všem slunce v duši.

Na shledanou.

 

(Schůze byla ukončena v 15.59 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP