Čtvrtek 18. června 1998

 

(pokračuje Zeman M.) 

Mě zde pan místopředseda Ledvinka upozornil, že telefonujete. Pokud nikoli, tak se vám omlouvám. Nicméně vyzývám jakéhokoli telefonujícího poslance, aby okamžitě, ale okamžitě opustil zasedací síň.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Že paní Havlová, manželka prezidenta, vyměnila tajemníka a pracovníky svého sekretariátu.

Moje první otázka, dámy a pánové, zněla: Na úkor čeho a jakých dosavadních funkcí byla zřízena funkce vicekancléře Kanceláře prezidenta republiky a jaký bude její náklad v roce 1998, tedy od jejího zřízení, do konce roku 1998? Na tuto otázku mi pan ministr odpověděl, že tuto funkci ve své kompetenci vytváří vedoucí Kanceláře po odsouhlasení prezidentem. Současně mě informoval, že touto novou funkcí nedošlo ke zvýšení rozpočtu kapitoly 301, což je Kancelář prezidenta republiky, že zvýšen a odsouhlasen ministrem financí byl pouze limit mzdových prostředků, a to o 548 tisíc korun v rámci schváleného celkového rozpočtu Kanceláře.

Pane ministře, rozumím vaší odpovědi, že náklady na funkci vicekancléře pana Mathého jsou v rámci celkových nákladů Kanceláře prezidenta republiky a dělají letos 548 tisíc korun.

Neodpověděl jste mi ale na otázku, na úkor čeho o tuto částku byly zvýšeny celkové mzdové náklady, jejichž zvýšení jste schválil. Přece zvýšení mezd musí znamenat někde jinde v nákladech snížení. Zatím mám pocit, že se v Kanceláři prezidenta republiky vytváří další vysoká vedoucí funkce s vysokým platem na úkor skutečné práce v Kanceláři. Nebo mi snad chcete naznačit, že rozpočet Kanceláře prezidenta republiky je sestaven s tak obrovskými rezervami, že tento přesun se v práci Kanceláře nepozná?

V každém případě by tento případ měl být upozorněním Poslanecké sněmovně a jejímu rozpočtovému výboru, aby důkladně prověřovala přípravu státního rozpočtu v kapitole Kancelář prezidenta republiky.

Vás, pane ministře, bych chtěl požádat, abyste neschvaloval kdejaký návrh změny rozpočtu bez důkladného prověření.

Moje druhá otázka, dámy a pánové, zněla: Jsou z rozpočtu Kanceláře placeny funkce a práce sloužící manželce prezidenta, i když se nejedná o ústavního činitele? Které to jsou funkce a práce a jaký je plánovaný náklad těchto funkcí na rok 1998? Na tuto otázku mi pan ministr odpověděl, že v rámci Kanceláře je skutečně konstituován organizační útvar s názvem referát manželky prezidenta s obsazením jeden tajemník, jeden poradce a jedna asistentka. Pracovní náplní těchto pracovníků je vyřizování korespondence adresované manželce prezidenta a zajišťování služeb vyplývajících z povinností manželky hlavy státu. Celkové náklady na tyto činnosti pro rok 1998 jsou rozpočtovány ve výši 783 tisíc korun.

Pan ministr mi ještě sdělil, že ačkoliv manželka prezidenta republiky nezastává ústavní funkci, je přesvědčen, že ze společenských důvodů je správné, aby byla tato korespondence a tyto služby zajišťovány jako jiné veřejné služby. K tomu dodávám a doufám, že pan ministr tím obecně nemyslel všechny ústavní činitele a jejich manželky, tedy členy vlády, všechny poslance, senátory a další.

K této věci bych chtěl v úvodu říci, že nemám nic proti personálu, který slouží manželce ústavního činitele a prezidenta republiky paní Havlové. Nesouhlasím pouze s tím, aby byl placen ze státního rozpočtu. Pokud ho paní Havlová potřebuje, ať ho má, ale ať si ho zaplatí ze svého soukromého nebo rodinného rozpočtu. Je to její věc a její právo. Tento personál neslouží podle mého názoru - na rozdíl od pana ministra - zájmům a potřebám státu, ale pouze soukromým potřebám. K tomu státní rozpočet přece není.

Nechci se vracet k rozsáhlé rozpravě ve sněmovně při projednávání návrhu státního rozpočtu na letošní rok a připomínat, na co všechno nebylo: Na výstavbu Ústavu péče o matku a dítě v Ostravě, na zahájení dálnice D47 v Ostravě, na platy učitelů a potřeby zdravotnictví, na mnohá jiná nutná zařízení a služby státu, které mají sloužit občanům, v jejichž výčtu bych jistě mohl pokračovat a mluvit hodinu. Najednou zjišťuji, že ve státním rozpočtu je dost peněz na soukromé potřeby paní Havlové.

Jak vidět, kázat morálku je jedna věc, a být morální je úplně něco jiného. Za nemorální rovněž považuji si myslet, že je možné se vykoupit podporou a zakládáním různých nadací, když z cizího krev neteče.

Dámy a pánové, jsem toho názoru, že paní Havlová by měla částku nákladů vyčerpaných ze státního rozpočtu na svůj personál vrátit a zaplatit do rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky. Pokud v této věci není ochoten být činný ministr financí a bdít nad čerpáním peněz ze státního rozpočtu pro potřeby a zájmy státu, myslím, že tento případ je dobrým podnětem pro Nejvyšší kontrolní úřad, aby celkově prověřil účel čerpání prostředků Kanceláře prezidenta republiky pro potřeby státu a v jeho zájmu.

Vážená Poslanecká sněmovno, navrhuji, abyste ze všech uvedených důvodů nepřijali odpověď ministra financí pana Pilipa na moji písemnou interpelaci.

Chtěl bych vám poděkovat, že jste neměli, vážená Poslanecká sněmovno, silnější hlas než já a že se mi podařilo vás překřičet. Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Lavice obvykle mlčí, pane poslanče, takže lavice vás překřičet nemohly. My ostatní, kteří jsme zde zůstali, nekřičíme.

Otevírám diskusi. Přeje si pan ministr Pilip odpovědět? Nepřeje. Chce někdo jiný vystoupit v této rozpravě? Není tomu tak. Kolegyně a kolegové, rozpravu uzavírám.

Odhlašuji vás a prosím, abyste se laskavě opět přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Zahajuji hlasování o návrhu usnesení, které přednesl pan poslanec Vymětal. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 15 ze 77 přítomných poslanců bylo 54 pro a 10 proti. Návrh byl přijat.

 

Zdá se, že když budeme struční, budeme mít čas ještě na jednu interpelaci, a to na pana ministra dopravy Petra Moose, který odpověděl na interpelaci pana poslance Karla Vymětala ve věci zajištění oprav majetku Českých drah, vagonů a lokomotiv. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako tisk 459. Tuším, že pan poslanec Vymětal si bude přát úvodní slovo, a proto mu jej uděluji.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP